Ny studie:

Jo, tida går raskere desto eldre du blir

Forskere slår fast hvorfor dagene varte «for alltid» da du var ung.

TIDA GÅR FORT: Har du hatt følelsen av at tida går sakte når du kjeder deg, og fort når du har det moro? Da er du ikke alene. Shutterstock / NTB scanpix
TIDA GÅR FORT: Har du hatt følelsen av at tida går sakte når du kjeder deg, og fort når du har det moro? Da er du ikke alene. Shutterstock / NTB scanpixVis mer

«Tida går altfor fort!»

«Er det vår allerede? Jula var jo akkurat her!»

Mange eldre kan kjenne på at tida går fortere nå enn før, og kanskje du har hørt bestemora di kommentere dette gjentatte ganger. Livet kan ikke settes på pause, selv om man kanskje skulle ønske det nå og da.

Men hvorfor føles det ut som at tida går mye fortere desto eldre du blir? Vi vet jo med sikkerhet at et minutt fortsatt er 60 sekunder og et år 365 dager...

Ny studie

Forskere fra Duke University i Nord-Carolina har nå funnet ut at følelsen av at tida går fortere med åra ikke bare er oppspinn, i alle fall oppfatningen av det. Studien er nylig publisert i Science Daily.

Maskiningeniør Adrian Bejan har en ny hypotese om tidsoppfattelse når en blir eldre. Foto: Duke University
Maskiningeniør Adrian Bejan har en ny hypotese om tidsoppfattelse når en blir eldre. Foto: Duke University Vis mer

- Mennesker blir ofte fascinert over hvor mye de husker fra sine yngre dager, og husker det som at de dagene varte for alltid, sier maskiningeniør ved Duke University, Adrian Bejan.

Bejans nye hypotese og forklaring på dette, har med vår aldrende hjerne å gjøre. Hjernens fysiske egenskaper brytes nemlig ned sakte, men sikkert når vi blir eldre.

- Det er det mentale inntrykket som endres på når vi blir eldre. Følelsen av at tida går raskere som voksen kan ha sammenheng med at vi ikke har like mange minnerike opplevelser etter hvert som årene går. Gjentagelsene blir flere, og de nye opplevelsene kommer stadig sjeldnere, sier han.

Den første sommerferien

Truls E. Wyller er professor i filosofi ved NTNU i Trondheim. Han har skrevet flere bøker om tid, deriblant «Hva er tid» og «Tid og rom».

Filosof Truls E. Wyller. Foto: Anna von Sydow
Filosof Truls E. Wyller. Foto: Anna von Sydow Vis mer

- Når du kjeder deg går tida fryktelig langsomt, og når du har det moro går tida fort. Dette husker vi kanskje spesielt godt fra da vi var barn, sier han.

For å forstå dette, kan man forklare det som at man er til stede på en annen måte når tida går fort, ifølge Wyller.

- Barn opplever ofte en annen tilstedeværelse enn det voksne gjør. La oss ta den aller første sommerferien man opplever som barn. Da har man en bevissthet om at sommerferien er uendelig lang, fordi man aldri har opplevd skolestart før. Samtidig kan man føle at sommerferien går fort, nettopp fordi det skjer mye moro. I tillegg har ikke alltid barn klokke på seg, sier han.

- Uten en hjerne kan vi ikke oppleve noen ting. Men dette er ikke det samme som å si at hele opplevelsen er i hjernen, for det er hele kroppen vår som opplever og er engasjert i handlingene som gjøres.

Wyller stiller spørsmål til Bejans hypotese.

- Jeg er også usikker på hvor mye en så enkel forklaring forklarer, selv om det er en tydelig kobling mellom det fysiske og psykiske som skjer når vi opplever ting. Albert Einstein mente jo at menneskets opplevelse av nuet er noe som vitenskapen ikke får tak på.