Ny studie:

Jo, tida går raskere desto eldre du blir

Forskere slår fast hvorfor dagene varte «for alltid» da du var ung.

TIDA GÅR FORT: Har du hatt følelsen av at tida går sakte når du kjeder deg, og fort når du har det moro? Da er du ikke alene. Shutterstock / NTB scanpix
TIDA GÅR FORT: Har du hatt følelsen av at tida går sakte når du kjeder deg, og fort når du har det moro? Da er du ikke alene. Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Tida går altfor fort!»

«Er det vår allerede? Jula var jo akkurat her!»

Mange eldre kan kjenne på at tida går fortere nå enn før, og kanskje du har hørt bestemora di kommentere dette gjentatte ganger. Livet kan ikke settes på pause, selv om man kanskje skulle ønske det nå og da.

Men hvorfor føles det ut som at tida går mye fortere desto eldre du blir? Vi vet jo med sikkerhet at et minutt fortsatt er 60 sekunder og et år 365 dager...

Ny studie

Forskere fra Duke University i Nord-Carolina har nå funnet ut at følelsen av at tida går fortere med åra ikke bare er oppspinn, i alle fall oppfatningen av det. Studien er nylig publisert i Science Daily.

- Mennesker blir ofte fascinert over hvor mye de husker fra sine yngre dager, og husker det som at de dagene varte for alltid, sier maskiningeniør ved Duke University, Adrian Bejan.

Bejans nye hypotese og forklaring på dette, har med vår aldrende hjerne å gjøre. Hjernens fysiske egenskaper brytes nemlig ned sakte, men sikkert når vi blir eldre.

- Det er det mentale inntrykket som endres på når vi blir eldre. Følelsen av at tida går raskere som voksen kan ha sammenheng med at vi ikke har like mange minnerike opplevelser etter hvert som årene går. Gjentagelsene blir flere, og de nye opplevelsene kommer stadig sjeldnere, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer