Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jo, vi trenger en integreringsetat

Aki de Leon i Organisasjonen mot offentlig diskriminering støtter Carl I. Hagen og mener Trine Skei Grande tar feil.

 STØTTER HAGEN: Aki De Leon i Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) mener Oslo trenger en integreringsetat - men ikke et kulturpoliti. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet.
STØTTER HAGEN: Aki De Leon i Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) mener Oslo trenger en integreringsetat - men ikke et kulturpoliti. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Aki de Leon i Organisasjonen mot offentlig diskriminering støtter Frp-veteran Carl I. Hagen i at Oslo kommune trenger en integreringsetat.

- Innvandrerorganisasjoner har foreslått dette flere ganger, sier Aki de Leon til Dagbladet.

Han mener Venstre-leder Trine Skei Grande tar feil når hun sier til Dagbladet at en slik etat ikke trengs.

- Jeg skulle ønske at det Trine Skei Grande sier var riktig, men det er det ikke, sier De Leon, som mener hovedstaden kan gjøre en bedre integreringsjobb.

Selv om han i utgangpunktet er enig med Hagen, ser han for seg andre oppgaver enn å passe på hvilke TV-prgorammer barna ser på TV og hvilke fritidsaktiviteter de er med på.

- Jeg vil ikke at etaten skal være en straffe-etat. Jeg mener vi trenger en etat som har en koordinerings- og pådriverrolle, som passer på at de ulike sektorene tar integreringsansvar, sier de Leon.

Skrekk-eksempler Han mener at de som jobber med helse, beredskap, skole og arbeidsformidling, trenger klare mål innen integrering. De må gi folk verktøy til å greie seg i det norske samfunnet, og krever kompetanse, slår OMOD-lederen fast.

Her er De Leons skrekk-eksempler:

** Gikk til NAV i ti år, uten å forstå noe
- Vedkommende visste ikke at han hadde krav på tolk. Da jeg ble med, var det første gang han hadde noen til å tolke for seg. Folk må gjøres oppmerksom på at de har krav på tolk. En annen jeg fulgte, hadde gått på kurs etter kurs etter kurs. Han var analfabet, men ingen hadde oppdaget det.

** Frykter barnevernet
- Her i Skandinavia har vi snakket om skadevirkningene av vold i barneoppdragelse i 40 år. I mange land er folk vant til en annen praksis. Vi kan ikke forvente at de skal endre oppførsel over natta. De trenger råd, veiledning og nye oppdragelsesverktøy. Mange innvandrerforeldre er livredde barnevernet.

** Når ikke ut
- For noen år siden var det problemer med bakterier i drikkevannet i Oslo. Hele byen måtte varsles, men vannverket visste ikke at det fantes hele 16 ulike innvandrerredaksjoner. Hadde de hatt mangfoldskompetanse, kunne de for eksempel ha kontaktet Pak Radio.

** Få ansatte med innvandrerbakgrunn
- I kommuneadministrasjonen er det bare 2,5 prosent av de ansatte som har innvandrerbakgrunn, i en by med 30 prosent innvandrere. I helseetaten er andelen derimot 30 prosent. Integrering er å få folk inn på arbeidsmarkedet gjennom hele hierarkiet, sier De Leon.

Han mener også at skolen kunne gjort en bedre jobb med å måle om de klarer å overføre norskkunnskaper til innbyggere med et annet morsmål. Som gode forbilder nevner han Ullevål sykehus, Oslo politi og Politihøgskolen.

- De har gjort mye godt arbeid over lang tid, mener OMOD-lederen, som kom til Norge for 34 år siden.

- Dette bør ikke handle om å gå på ski. Det bør handle om å lære opp folk i språk, samfunnsforståelse, sivile rettigheter og plikter, lov og rett.

I dag har Oslo kommune en integreringsbyråd, Hallstein Bjercke (V). Det mener OMOD-lederen ikke fungerer.

- Mandatet er uklart, og holdningen er for top-down. Sektorene har for lett for å gi fra seg ansvaret, mener Aki de Leon.

Etterlyser realisme Han beskriver innvandringshistorien de siste tiårene slik:

- Først forventet man at innvandrerne skulle være her enn stund, og så dra igjen. Deretter mente man at de ble for mange. Nå er vi der at man ikke vet hva man skal gjøre. 40 år er gått og jeg mener at vi må se fremover. Det blir ingen masseutvisning av utlendinger og ikke noe exodus. Vi vil fortsette i mangfoldssporet, som resten av verden. Om du ikke liker det, måtte du snakket med Kristoffer Columbus i 1492. Nå er det for seint. 500 års utvikling vil fortsette, så la oss ha en realistisk tilnærming.

De Leon sammenligner integrering med fotball:

- Alle må læres å spille etter reglene. Det er bra å ha ulike spillestiler. Noen er flinke, andre ikke så flinke, men alle er med på laget og spillet må fortsette.

- Integreringen går bra Integreringsbyråd Hallstein Bjercke var i går ikke tilgjengelig for kommentar, men hans byrådssekretær Anne Siri Koksrud sier at integreringen stort sett går bra i Oslo.

- I en sammenligning Europarådet har gjort med mer enn 50 andre byer, blir Oslo rangert som nummer 3. Her er områder som utdanning, offentlige tjenester, naboskap, arbeidsliv, kulturliv og sivilsamfunnet tatt med. Men vi vet også at det er områder hvor vi må forbedre oss. Innvandrere utsettes fremdeles for diskriminering, og utenlandsk utdanning og arbeidserfaring verdsettes ofte for lavt. Andelen minoritetskvinner i arbeidslivet er for lav, og mange minoritetselever faller fra i utdanningsløpet. Dette må vi forsøke å endre. De Leon har et godt poeng i at språk er avgjørende, sier Koksrud.

Hun mener at dagens organisering er den beste.

- Men vi må selvsagt kontinuerlig se på hvordan kommunens tjenester kan bli enda bedre, og hvordan vi kan nå hele befolkningen på en god måte.

Hele Norges coronakart