Jo visst kan man elske to

Réné står opp klokka fem i Rouen og lager frokost til kona og datteren. Klokka halv åtte er han i Paris og lager frokost til elskerinnen og deres lille sønn. Klokka 19.30 legger han sønnen i Paris før han reiser hjem til kona og datteren i Rouen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Franskmennene ler av president Bill Clinton. De synes han er en amatør. Franske politikeres sidesprang er et godt samtale-emne, men media snakker ikke om det. Utroskap aksepteres, tolereres og ties i hjel.

- Vi kan godt møtes i morgen, men ikke ring meg for jeg vet ikke hvor jeg skal sove i natt, sier «Marco» (52)- en klassisk ektemann og elsker. Lykkelig gift, med to barn. I flere år har han hatt en elskerinne.

_Bigami kan bety slutten for et par, men det kan også redde forholdet. Man inngår en fredelig sameksistens. Det er helt vanlig i Frankrike, hevder «Marco».

Kona hans og elskerinnen vet «mer eller mindre» om hverandre.

Kjente til hverandre gjorde også Danielle Mitterrand, og presidenten Francois Mitterrands elskerinne. En stund før han døde valgte presidenten å fortelle offentlig om datteren Mazarine, som er født utenfor eksteskap.

Helt til da hadde han brukt adskillige midler for å skjule farskapet, men han hadde aldri benektet det.

_DET VAR LURT AV HAM å bruke Mazarine. Moren ble akseptert i kjølvannet av datteren, sier sosiolog Francois de Singly, spesialist på familiespørsmål.

_Det er en sterk enighet i Frankrike om at barn skal behandles likt, ekte eller uekte. Hvis franskmennene ble blitt spurt om hva Mitterrand burde gjøre ville svaret bli: Skille seg og gifte seg med Mazarines mor. Men ikke gå av.

_Alle vet og tier om Jacques Chirac også. Det er så selvsagt i Frankrike. Men det er med på å skape en politisk krise, sammenholdt med andre ting som også forties, feks korrupsjon. Det er for stor taushet i anliggender som ikke er helt private, men heller ikke offentlige. I USA er en offentlig person 100 prosent offentlig. I Frankrike er han beskyttet. Grensen mellom privat og offentlig er hårfin i dag, sier de Singly.

Franske politikere har mye lagt tilrette for utroskap, med tjenesteboliger, hyppige reiser, nattlige debatter i Nasjonalforsamlingen, unge pene assistenter, osv.

«Marco» bruker også reising i jobben for å kunne dele seg mellom to hjem. Flere og flere franskmenn lever doble eller tredobbelte liv.

I MENINGSMÅLINGENE SIER EN AV TRE franskmenn at de kan elske to personer på en gang. 49 prosent av mennene og 42 prosent av kvinnene sier de kjente den neste personen de innledet et forhold til før de hadde forlatt den forrige.

Misnøye med det opprinnelige forholdet er den vanligste årsaken til utroskap. Før holdt et par sammen i kanskje 20 år, i dag kan det vare i 50 år. Elskerinner og elskere blir en fornyelse, og ikke nødvendigvis årsak til brudd.

- Franskmennene har to typer elskerinner. En type tilfredstiller seksuelle behov og bare det. Da kan en mann ha mange elskerinner samtidig. Hvis det ikke ødelegger ekteskapet tolereres slike sidesprang.

Men hvis det blir snakk om et langvarig forhold aktiviseres andre behov og følelser. Slike elskerinner aksepteres ikke, sier Francois de Singly.

«MARCO» HYKLER IKKE. Han elsker begge sine kvinner like høyt. Har han aldri dårlig samvittighet?

_Jo, jeg pynter litt på sannheten. Men trofasthet i ekteskapet er en stor løgn, sier han.

Utroskap har alltid eksistert i Frankrike, men før var det mer privat. Da president Félix Faure døde i presidentpalasset i 1899 i armene på sin elskerinne Marguerite Steinheld, ble det skandale. I dag hadde de trolig blitt begravet sammen. Trofast utro også i døden.

SPORT I UTROSKAP:</B> Hver tredje franskmann mener det er mulig å elske to personer samtidig. Og de ler av Bill Clinton og synes han er amatør.