Joan (15) hyllet privatskolen sin foran Labour-toppene. Da tente ytre venstre på alle plugger

Ble avbrutt av mobbing fra salen. Nå krever utdanningsministeren at arbeiderpartiet rydder opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Motstanden mot private og halvprivate skoler står sterkt på ytterste venstreside, også i et land som Storbritannia.

Da arbeiderpartiet Labour samlet seg for årskonferanse denne uka kom denne motstanden til syne. Ei 15-årig jente som kom til landet som flyktning og fant lykken på en halvprivat skole i London, skulle tale til forsamlingen, men da hun hyllet skolen sin, Paddington vest i London, ble det for mye for flere av representantene.

15-åringen Joan al-Assam skrøt varmt av alle mulighetene elevene ved skolen, som for øvrig ble åpnet av Tony Blair og Labour-regjeringen. Da skrek en av representantene såret ut:

- De mulighetene får du i enhetsskolen også.

Buing og applaus Utbruddet førte til at 15-åringen noe forbløffet stoppet opp, mens enkelte representanter begynte å klappe for representanten som avbrøt jenta. Andre buet imidlertid på representanten, og ba henne la jenta være i fred.

Joan fortsatte imidlertid talen sin med et smil rundt munnen, og lot seg altså ikke prege av avbrytelsen. Hun avsluttet med at skolen hennes gir elevene nøyaktig det de trenger for å lykkes i framtida. Da fikk hun varm applaus fra salen, skriver The Telegraph.

Avisa skriver at det er et sinne på ytterste venstreside og i fagforeningene etter at de siste Labour-partiene har åpnet flere såkalte akademi-skoler. Dette er statstøttede skoler, men som driftes privat.

Stephen Twigg, som har ansvaret for Labours utdanningspolitikk, tok ordet etter Joan, og sa at partiet burde støtte elever som henne.

- Vi bør være stolte av skoler som Paddington, sa han.

- Må kastes ut Men behandlingen 15-åringen fikk overskygget partikonferansen. Konservative medier som Daily Mail har slått saken stort opp, og utdanningsminister Michael Gove (fra De konservative) ber Labour sørge for at personen som avbrøt jenta blir kastet ut av partiet.

- Å mobbe en skolejente fordi hun går på et akademi er forkastelig. Det viser det sanne ansiktet til Arbeiderpartiet: Et parti der pågangsmot og suksess blir buet ned. Stephen Twigg må fordømme dette og den skyldige må kastes ut av partiet, sier Gove ifølge Telegraph og Daily Mail.

En talsmann for arbeiderpartiet sier til avisene at partiet fordømmer hendelsen. Partileder Ed Miliband rykket også ut og distanserte seg fra personen.

- Den personen som skrek under talen som ble holdt av en skoleelev tok feil og snakker ikke for Labour. De flere hundre som applauderte gjør derimot det, sa han.