Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Joana (14) og faren skulle bare kjøpe kaffe. Noen sekunder senere lå han på bakken - gjennomboret av ni kuler

Presidentens fryktede dødsskvadroner dreper én etter én.

7000: Etter at president Rodrigo Duterte startet krigen mot narkotika, har nesten 7000 mennesker blitt drept på Filippinene. Foto: REUTERS / Erik De Castro / NTB Scanpix
7000: Etter at president Rodrigo Duterte startet krigen mot narkotika, har nesten 7000 mennesker blitt drept på Filippinene. Foto: REUTERS / Erik De Castro / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Allerede før han gikk ut for å kjøpe en kopp kaffe, hadde Johnny De Luna en anelse om hva som kunne skje om han møtte på feil folk.

Da de tre maskerte mennene dukket opp, dyttet han sin 14 år gamle datter Joana vekk, og sekunder senere lå han i en blodpøl på bakken - gjennomboret av ni kuler.

Ved siden av står Joana. Hun har blod på jakka, og i hånda holder hun farens tomme lommebok og armbåndsur.

Historien til De Luna er bare en av mange i voldsherjede Filippinene. Svenske Expressen har tilbragt ei uke på gatene i hovedstaden Manilla for å se på hva president Rodrigo Dutertes krig mot narkotika gjør med befolkningen.

7000 døde

Siden Duterte erklærte krig mot landets narkotikalangere, har nesten sju tusen mennesker blitt drept.

På sju måneder.

Det tilsvarer mer enn 30 mennesker hver eneste dag, og dette i et land som for ti år siden avskaffet dødsstraffen.

Nå vil ikke bare Duterte gjeninnføre dødsstraff, men han vil også senke den kriminelle lavalderen til ni år.

SAMMENLIGNER SEG SELV MED HITLER: Den Filippinske presidenten sjokkerer igjen. Video: Reuters Vis mer

Voldelig

Men Dutertes knallharde og voldelige linje er heller ikke noe nytt. I alle fall ikke om man skal tro den selverklærte leiemorderen Edgar Matobato.

I september forklarte han til New York Times at Duterte allerede da han var ordfører i byen Davao var ansvarlig for drap på 1000 kriminelle og politiske mostandere.

Han skal personlig ha beordret flere av drapene, som bl.a. inkluderte å fôre en mann til krokodiller.

- Vi hadde som oppdrag å drepe kriminelle hver dag. Vi spanet på dem, drepte dem, og begravde dem i et steinbrudd. Jeg ønsket å jobbe på ærlig vis, og samvittigheten plaget meg. Uskyldige mennesker ble drept, sa Matobato.

Skryt

Selv benektet en talsmann for presidenten anklagene.

Presidenten har også uttalt at Davao er blitt en av verdens sikreste byer, simpelthen fordi de kriminelle er drept, ifølge filippinske ABS-CBN News.

Menneskerettsgrupper som Human Rights Watch har fordømt praksisen og skriver i en rapport fra 2009 at dødsskvadronene står bak en rekke drap på gjengmedlemmer og gatebarn.

Høringen i september skjedde på initiativ fra Den filippinske menneskerettskommisjonen, ledet av senator Leila de Lima.

Kommisjonen etterforsker både Davao-drapene og en ny nasjonal drapsbølge etter at Duterte tiltrådte som president og lovet at 100 000 kriminelle ville være drept innen et halvt år.

HOREUNGE: Under en tale om den pågående krigen mot narkotika sa den filippinske presidenten Rodrigo Duterte at Obama må vise respekt, ikke bare hive inn spørsmål. - Din horeunge, jeg kommer til å banne til deg på det møtet. USAs president Barack Obama avlyser nå det planlagte møtet med Rodrigo Duterte. Redigerer: Torstein Bøe / NTB Reuters/ Foto: R... Vis mer

Konsekvensene

Så sent som denne uka har menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International rettet krass kritikk mot regimet til Duterte. Den går blant annet ut på fabrikerte bevis, falske politirapporter og at politiet betaler dødsskvadronene for hver døde kropp de mottar.

Også fra Komiteen for menneskerettigheter (CHR) i Manilla, og talsperson Atty Jacqueline kommer det kritikk.

- Vi oppfordrer regjeringen til å se på kampen mot narkotika fra et helseperspektiv, og heller innføre målrettede programmer mot dette i skolen, sier hun.

- Konsekvensen av denne såkalte krigen mot narkotika er at folk mister troen på de demokratiske institusjonene og på menneskerettighetene. Narkotikaproblemet må bekjempes med en forsterkning av disse institusjonene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling