Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Joanna (33) er dømt til livstid bak murene for tre knivdrap. Nå krever hun erstatning

Gjør som Anders Behring Breivik.

KREVER ERSTATNING: Joanna Dennehy er dømt til livstid i fengsel for tre drap. Nå krever advokatene hennes at hun får erstatning for tiden hun har blitt satt i isolasjon. Foto: i-Images/Polaris/NTB Scanpix
KREVER ERSTATNING: Joanna Dennehy er dømt til livstid i fengsel for tre drap. Nå krever advokatene hennes at hun får erstatning for tiden hun har blitt satt i isolasjon. Foto: i-Images/Polaris/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Joanna Dennehy tok livet av tre menn, og knivstakk ytterligere to, før hun til slutt ble arrestert i april 2013. Hun erklærte seg skyldig i forholdene, og ble med det den første britiske kvinnen i historien som er dømt til livstid i fengsel.

For ganske nøyaktig to år siden oppdaget vaktene fluktplaner i dagboka hennes, og valgte å isolere henne.

Advokatene hennes er nå i en kamp med høyesterett da de mener soningen på isolat var et brudd på menneskerettighetene. At hun har krav på erstatning.

Fluktplaner The Telegraph skriver at isolasjonen teknisk sett var ulovlig da den ikke ble direkte godkjent av daværende justisminister Chris Grayling.

Myndighetene argumenterer likevel med at det var grunnlag for å sette henne på isolat på bakgrunn av lovbruddene hun har gjort, og at det var en overhengende fare for at hun ville forsøke å rømme.

I fluktplanene skal det ha stått at Dennehy aktet å ta livet av en av fengselets voktere, for så å bruke vaktens finger til å komme seg gjennom dørene som bare åpnes ved hjelp av personalets fingeravtrykk.

Tilsto Dennehy ble arrestert etter en landsomfattende leteaksjon i Storbritannia, der politiet advarte folk mot å nærme seg henne.

I løpet av en tidagersperiode tok Dennehy livet av Lukasz Slaboszewski (31), Kevin Lee (48) og John Chapman (56). Hun forsøkte også å ta livet av to tilfeldig forbipasserende som var ute og gikk tur med hundene sine.

Dennehy sjokkerte sin egen forsvarer, da hun i åpen rett tilsto å ha drept tre menn og dumpet likene av dem i veikanten.

Breivik for retten Saken til Dennehy er ikke helt ulik saken Anders Behring Breivik skal føre mot staten fra og med tirsdag. Breivik mener blant annet at bruken av håndjern og begrensninger i mulighetene til å sende brev, isolasjon og kommunikasjonskontroll er brudd på menneskerettighetene.

Breivik og advokatene peker spesielt på en langvarig isolasjon, og legger fram for retten at Breivik har: 

« ... vært helt avskåret fra kontakt med medfanger, unntaksfritt frem til i dag».

«... svært begrenset kontakt med fengselsbetjenter« ... ingen kontakt fra andre ikke-profesjonelle aktører. 

Videre hevdes det at «godkjenningsregimet for besøk er så strengt at det i praksis hindrer besøk».

Det er satt av fire dager til den rettssaken som skal dekkes av en rekke internasjonale medier, samt norske medier