Joanna fikk sparken fordi hun snakket polsk i lunsjen

Sparket fra Skien sykehus.

FIKK SPARKEN: Polske Joanna Renclawowicz (34) fikk sparken ved Sykehuset Telemark i Skien for å ha snakket polsk i matpausa. Her står hun med både ansettelsesdokumentet og oppsigelsen i handa. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
FIKK SPARKEN: Polske Joanna Renclawowicz (34) fikk sparken ved Sykehuset Telemark i Skien for å ha snakket polsk i matpausa. Her står hun med både ansettelsesdokumentet og oppsigelsen i handa. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKIEN (Dagbladet): I august fikk Joanna sparken som renholdsvikar ved Sykehuset Telemark i Skien. Årsak: Hun snakket polsk med enkelte av sine kolleger, i pausene og noen ganger i korridorene på sykehuset.

I oppsigelsesbrevet heter det:

- Du har fått info om at det kun skal snakkes norsk i arbeidstiden.

- Dine kollegaer og sykehusets brukere har klaget gjentatte ganger da det snakkes polsk på spiserom, renholdssentralen og korridorer osv».

Nå har hun gått til sak mot sykehuset, for usaklig oppsigelse. Advokatfullmektig Sebastian Garstecki, som representerer kvinnen, har også klaget inn sykehuset til Likestilling- og diskrimineringsombudet.

«Snakk norsk!» Ombudet har tidligere uttalt at språkkrav som dette til renholdere er ulovlig diskriminering.

- Hver gang sjefen min hørte noen av oss snakke polsk sa hun «snakk norsk!». Spesielt klaget hun hvis vi gjorde det i lunsjpausene, sier Joanna til Dagbladet.

Hun var inntil hun fikk beskjed om at hun ikke var ønsket lenger, en av fem polske renholdsarbeidere på sykehuset.

- En av de jeg jobbet med, er en av de beste venninnene mine fra Warsawa, hvor vi kommer fra. Jeg har kjent henne lenge. Det var bare rart at vi skulle snakke sammen på norsk i pausene når vi ikke er så gode, sier hun og legger til.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer