FIKK SPARKEN: Polske Joanna Renclawowicz (34) fikk sparken ved Sykehuset Telemark i Skien for å ha snakket polsk i matpausa. Her står hun med både ansettelsesdokumentet og oppsigelsen i handa. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
FIKK SPARKEN: Polske Joanna Renclawowicz (34) fikk sparken ved Sykehuset Telemark i Skien for å ha snakket polsk i matpausa. Her står hun med både ansettelsesdokumentet og oppsigelsen i handa. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

Joanna fikk sparken fordi hun snakket polsk i lunsjen

Sparket fra Skien sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SKIEN (Dagbladet): I august fikk Joanna sparken som renholdsvikar ved Sykehuset Telemark i Skien. Årsak: Hun snakket polsk med enkelte av sine kolleger, i pausene og noen ganger i korridorene på sykehuset.

I oppsigelsesbrevet heter det:

- Du har fått info om at det kun skal snakkes norsk i arbeidstiden.

- Dine kollegaer og sykehusets brukere har klaget gjentatte ganger da det snakkes polsk på spiserom, renholdssentralen og korridorer osv».

Nå har hun gått til sak mot sykehuset, for usaklig oppsigelse. Advokatfullmektig Sebastian Garstecki, som representerer kvinnen, har også klaget inn sykehuset til Likestilling- og diskrimineringsombudet.

«Snakk norsk!» Ombudet har tidligere uttalt at språkkrav som dette til renholdere er ulovlig diskriminering.

- Hver gang sjefen min hørte noen av oss snakke polsk sa hun «snakk norsk!». Spesielt klaget hun hvis vi gjorde det i lunsjpausene, sier Joanna til Dagbladet.

Hun var inntil hun fikk beskjed om at hun ikke var ønsket lenger, en av fem polske renholdsarbeidere på sykehuset.

- En av de jeg jobbet med, er en av de beste venninnene mine fra Warsawa, hvor vi kommer fra. Jeg har kjent henne lenge. Det var bare rart at vi skulle snakke sammen på norsk i pausene når vi ikke er så gode, sier hun og legger til.

- Vi prøvde alltid å snakke norsk med de norske ansatte.

Ifølge prosessvarselet fra Garstecki ble Joanna advart mot å snakke polsk i pausene allerede da hun fikk jobben, fordi sjefen hennes ikke likte det. Ifølge prosessvarselet begynte Simonsen i januar i år å henge opp lapper på jobb med beskjeder av typen «på jobb snakker vi norsk».

- Jeg tror rett og slett hun var plaget av at hun ikke skjønte hva vi snakket om, sier Joanna.

I sommer hadde de fem renholderne et møte med sjefen.

- Jeg sa til henne: Du kan ikke gi meg meg sparken fordi jeg snakker polsk i lunsjpausa. Men det gjorde hun.

Overrasket Garstecki mener saken er svært alvorlig.

- Hun fikk sparken, fordi hun reagerte og stod opp for rettighetene sine. At noen snakker morsmålet sitt i ubetalte pauser, er ingen saklig grunn for oppsigelse, sier han til Dagbladet.

Han er overrasket over at det er et sykehus som er eid og drevet av det offentlige som står bak.

- Jeg er også overrasket over at timelønna hennes lå nesten 20 kroner i timen under det som er allmenngjort tariffavtale for renholdsbransjen, selv om sykehuset ikke er bundet av denne, sier Garstecki.

Han sier de håper å finne en løsning med sykehuset.

- I denne saken er ikke poenget å søke en stor erstatning. Hun ønsker å forhindre at noen andre skal behandles på denne måten. Vi håper på en konstruktiv løsning av tvisten, men hvis sykehuset ikke er villig til det, går saken til retten, sier Garstecki, som er advokatfullmektig i advokatfirmaet Andersen, Bach & Wiig.

Fortvila Joanna og mannen flyttet til Norge for fire år siden. De har en datter på tre år.

LEGGES UT: Slike lapper legges ut i kantinene ved Sykehuset Telemark, for å få fremmedkulturelle til å snakke norsk framfor morsmålet sitt. Foto: Privat
LEGGES UT: Slike lapper legges ut i kantinene ved Sykehuset Telemark, for å få fremmedkulturelle til å snakke norsk framfor morsmålet sitt. Foto: Privat Vis mer

- Vi har barn og huslån, så jeg ble fortvila da jeg fikk sparken. Vi liker oss her og ønsker å bli boende, sier Joanna, som har høyere utdanning innen turisme fra hjemlandet.

- Jeg kom hit for å få et bedre liv for barnet mitt og familien. Da jeg kom hit måtte jeg velge en enkel jobb, nettopp fordi jeg ikke snakker så godt norsk ennå, sier hun.

Har gjort én feil Dagbladet forsøkte å få kommentar fra Anita Simonsen, som som sendte oppsigelsesbrevet, men overlater saken til seksjonsleder Elin Skei.

Skei forteller at sykehuset på onsdag skal ha et møte med blant annet Fagforbundet i denne saken.

- Jeg tror det meste er gjort korrekt, slik at vi lander på en god løsning for alle parter. Men vi har gjort én feil. Siden hun har vært ansatt i over ett år, skal hun ha en måneds oppsigelse, forteller Skei.

Utover dette erkjenner hun å ha liten informasjon om detaljene knyttet til oppsigelsen. Men Skei sier det er viktig å ha norsk som arbeidsspråk på arbeidsplassen.

- Men dette skjedde stort sett i Joannas matpause, og den er ikke betalt?

- Det er riktig, i ubetalt matpause kan de snakke det språket de vil, så sant det skjer utenfor arbeidsstasjonene og de små, lokale spiserommene, sier hun.

Elin Skei kjenner heller ikke til om det er sendt skriftlige advarsler for polsk språkbruk, eller avholdt møte i forkant av oppsigelsen. Dette er ting hun regner med vil bli avklart på onsdag.

- Urimelig Kari Helene Partapuoli, leder for Antirasitisk senter sier til Dagbladet at diskriminering basert på etnisitet ikke er lov.

- Dette høres ut som en urimelig oppsigelse. Som arbeidsgiver skal man angi arbeidsspråk, men hvis hun kun har snakket polsk i pausen skal ikke det ha noe å si, sier Partapuoli til Dagbladet.

Ifølge Partapuoli er det rimelig med språkkrav på arbeidsplassen, men det er urimelig at kvinnen ikke skal få snakke sitt eget morsmål i lunsjpausen.

- Jeg kan ikke se at det skal påvirke noe. Mange innvandrere som kommer til Norge begynner å jobbe nettopp i renholdssektoren fordi språkkravene ikke er så høye der. Derfor høres denne saken merkelig ut.

- Burde nordmenn venne seg til at det snakkes andre språk på arbeidsplassen?

- De fleste av oss har allerede vendt seg til dette. Det er viktig at man som arbeidsgiver stiller krav til språk, men det handler også om edruelighet og en realisme om hva slags språk som trengs for de forskjellige jobbene. Nyankomne som ennå ikke har lært seg ordentlig norsk skal også ha muligheten til å jobbe. Det er også forskjellige språkkrav til forskjellige yrker. At en som er rengjøringsmedarbeider ikke snakker hundre prosent norsk i alle sammenhenger er ikke et krav, sier hun til Dagbladet.

TAR DET TUNGT: Johanna Renclawowicz (34) tar oppsigelsen tungt fordi hun ikke føler å ha gjort noe galt, og fordi hun er oppriktig og sier fra om ledere trår feil. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
TAR DET TUNGT: Johanna Renclawowicz (34) tar oppsigelsen tungt fordi hun ikke føler å ha gjort noe galt, og fordi hun er oppriktig og sier fra om ledere trår feil. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer