FILIPPINENE: Joanna Demafelis ble drept da hun jobbet som husholderske i Kuwait. Det har fått flere tusen filippinske jenter til å returnere til hjemlandet. Video: CNN Vis mer

Joanna reiste hjemmefra for å tjene penger til familien. Kom tilbake i en kiste

«Jeg hadde en følelse av at sjefen hennes var i nærheten og at hun hadde begrenset tid til å snakke i telefonen», forteller søsteren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I 2013 ble 29 år gamle Joanna Demafelis familie hardt rammet av en tyfon som ødela hjemmet deres og rismarkene de eide på Filippinene.

Joanna hadde fullført ungdomsskolen, men grunnet få jobbmuligheter i hjembyen Sara, reiste hun til Manila for å jobbe som hushjelp som 16-åring. Der fikk hun vite av andre kvinner at det var mer penger å tjene i utlandet.

<strong>RETTFERDIGHET:</strong> Joanna Demafilis slektninger holder oppe et banner mens de venter på at Demafelis kropp skal komme med fly til Iloilo internasjonale flyplass på Filippinene. Foto: Scanpix
RETTFERDIGHET: Joanna Demafilis slektninger holder oppe et banner mens de venter på at Demafelis kropp skal komme med fly til Iloilo internasjonale flyplass på Filippinene. Foto: Scanpix Vis mer

Etter tyfonens herjinger med familiens eiendom var 29-åringen fast bestemt på å gjøre alt hun kunne for å hjelpe foreldrene ut av fattigdommen.

Hun trodde lønningene i Kuwait ville være nok til å hjelpe foreldrene økonomisk og nok til å få søsteren gjennom skolen. Hun overbeviste familien om at det var lurt å reise vekk, melder CNN.

Joanna ble funnet død i en fryser 6. februar, fire år etter at hun dro hjemmefra. Kroppen ble sendt tilbake til Filippinene og hennes sørgende familie ti dager seinere.

Joannas arbeidsgivere, en libanesisk mann og en syrisk kvinne, er hovedmistenkte for drapet. Etterforskere i Kuwait mener de to har forlatt landet.

«Jeg elsker deg»

I løpet av 2014, som var Joannas første år i Kuwait, sendte hun penger hjem hver tredje måned, men plutselig ble det slutt. Familien antok at hun sparte på lønningene. I 2016 ringte Joanna hjem for siste gang.

Joyce, Joannas yngste søster, forteller til CNN at Joanna insisterte på at hun hadde det bra den siste gangen de snakket sammen, men søsteren mistenker at samtalen ble overvåket.

<strong>SORG:</strong> En av Joannas søstre, Jessica Demafelis, sørger ved kisten til Joanna Demafelis når den ankommer Iloilo internasjonale flyplass på Filippinene. Foto: Scanpix
SORG: En av Joannas søstre, Jessica Demafelis, sørger ved kisten til Joanna Demafelis når den ankommer Iloilo internasjonale flyplass på Filippinene. Foto: Scanpix Vis mer

«Jeg hadde en følelse av at sjefen hennes var i nærheten og at hun hadde begrenset tid til å snakke i telefonen», sier hun til CNN.

Under telefonsamtalen, som kun varte i syv minutter, sa Joanna: «Studér hardt og gjør ferdig skolen slik at vi kan hjelpe mamma og pappa».

De to søstrene skal ha lovet hverandre at de ikke skulle gifte seg eller starte egne familier før de hadde bygget opp igjen foreldrenes hus og rismarkene.

«Det siste hun sa til meg var: Jeg elsker deg bungso (yngste barn)» forteller Joyce.

Hjemme i Sara har Demafelis familie laget et alter til minne om Joanna. Bilder av datteren står på et bord i det uferdige huset hun ønsket å hjelpe dem med å bygge. Foreldrene vet fortsatt ikke hva som skjedde med datteren i Kuwait og hvorfor hun ble drept.

Seks dødsfall i Kuwait

Ifølge ABC News hadde leiligheten der Joannas kropp ble funnet 6. februar vært forlatt i ett år.

Joanna Demifelis død har satt søkelys på eksporten av arbeidskraft fra Filippinene til andre land.

Rundt 10 millioner av Filippinenes fattige befolkning er så desperate etter å tjene penger til livets opphold at de også reiser til utsatte områder som Irak og Syria for å jobbe. Ofte blir de utnyttet og utsatt for seksuell trakassering.

Ifølge Filippinenes utenriksminister, Alan Peter Cayetano, har seks filippinske hushjelper endt opp døde i Kuwait den siste tiden.

Filippinenes president Robert Duterte har uttrykt at han vil ha en vennlig tone med Kuwait, men sier at han vurderer å forby filippinere å reise til landet for å jobbe med mindre Kuwaits regjering iverksetter sikkerhetstiltak for de filippinske arbeiderne.

Organisasjonen Migrante International kaller Duterte og tidligere presidenter for «falske messiaser» grunnet vanskelige arbeidsforhold for filippinerne i hjemlandet med lave lønninger, urettferdige kontrakter og skatteøkninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer