Jobb-kake: - Skal lite til

Ernæringsfysiolog Tine Sundfør er positiv til å innføre fruktpåbud på arbeidsplassen.

FARLIG: Den britiske ernæringsfysiologen Susan Jebb mener at å ta med kake på jobb er like farlig som passiv røyking. Foto: Stuart Forster/Rex/NTB
FARLIG: Den britiske ernæringsfysiologen Susan Jebb mener at å ta med kake på jobb er like farlig som passiv røyking. Foto: Stuart Forster/Rex/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uka kunne Dagbladet skrive om den britiske ernæringsfysiologen Susan Jebb som gikk hardt ut mot jobb-kake.

Jebb hevdet at det å ta med kake på jobb kunne være like skadelig som passiv røyking.

- Hvis folk ikke hadde tatt med kake på jobb, så hadde jeg ikke spist kake midt i uka, sa Jebb til The Times.

Klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring, Tine Sundfør, forteller til Dagbladet at hun er enig i at det er bedre med sunnere alternativer på jobb.

- Jeg er veldig for at vi heller har fruktpåbud, istedenfor kakeforbud, sier hun.

PÅVIRKER: Tine Sundfør er enig i at matvanene på jobb kan påvirke mye. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PÅVIRKER: Tine Sundfør er enig i at matvanene på jobb kan påvirke mye. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Møtt med blikk og kommentarer

Sundfør har jobbet masse med nettopp matvalgene man tar på jobb.

- De fleste er på jobb i mange timer, og da kan matvanene påvirke mye.

Videre forteller Sundfør at hun er enig i at man bør anerkjenne at arbeidsplassen i utgangspunktet skal være et helsefremmende sted.

For mange kan det føles sosialt å ta seg et kakestykke eller en kanelbolle med kollegaer, men Sundfør mener at det er mer helsevennlig å bytte ut søtsakene med frukt og grønt.

Likevel:

- Jeg har hatt mange pasienter som opplever blikk og kommentarer hvis man takker nei til søtsaker. Dette er ikke tilfellet dersom man ikke vil være i nærheten av røyk - da blir man heldigvis møtt med forståelse, og det burde man bli om man takker nei til et kakestykke også.

- Det er nesten slik at hvis man ikke tar den kakebiten, så er man ikke en del av fellesskapet.

FASTBRENTE RESTER: Hvordan skal man egentlig bli kvitt de fastbrente restene i stekepanna? Svaret er noe originalt, men fjerner alt av matrester! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

- Skal lite til

Sundfør henviser til FHI, som i 2015 publiserte en rapport om sykdomsbyrden i Norge. Tallene hentet herfra viser at tobakksrøyk er den faktoren som fører til flest dødsfall blant folk under 70 år.

På andre plass er kostholdsfaktorer.

Sundfør understreker at det er bra at det blir rettet oppmerksomhet mot hvilke matvaner man har på jobb. Å tilrettelegge for sunne måltider er positivt for ansattes trivsel og helse og for virksomheten.

Arbeidsmiljølovens § 1-1,a vektlegger at «Lovens formål er å sikre et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon, som gir full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger»

- Det er selvfølgelig viktig at dette ikke på noen måte bør være ekstremt og forbud mot kake høres vel litt drastisk ut for de fleste, men sunne matvaner på jobb vil komme mange til nytte. Det skal så lite til for å leve litt sunnere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer