Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jobb-kjemikalier dreper 1600 i året

Arbeidsgivere leker med ansattes liv. 1600 nordmenn dør årlig på grunn av omgang med kjemikalier på arbeidsplassen. Kreft og kroniske lungesykdommer forårsaket av kjemikalieskader tar flest liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsfolk i industrien, helsevesenet, servicenæringen, bygg- og anlegg og hotell- og restaurantbransjen er de mest utsatte. Tall fra Arbeidstilsynet viser at mer enn 200000 sysselsatte utgjør høyrisikogruppa. De er i stor grad, 50 prosent eller mer av arbeidstida, eksponert for kjemikalier.

Unødvendige dødsfall

Foruten kreft- og lungesykdommer er hudsykdommer, nervesykdommer og forgiftningsskader på indre organer det mest vanlige. Flesteparten - vel 1100 - dør som følge av alvorlige lunge- og luftveissykdommer.

I en konsekvensanalyse slår Arbeidstilsynet fast at 1300 menneskeliv kunne vært spart årlig hvis bedriftene hadde behandlet kjemikaliene som de skal.

I tillegg oppgir Kreftregisteret at vi har nær 300 asbestdødsfall i året.

- Våre anslag er forsiktige, samtidig som det er en grov underrapportering av yrkessykdommer her i landet, sier rådgiver Nils Henning Anderssen i Arbeidstilsynet.

Mørketall

I fjor ga Arbeidstilsynet 400 pålegg til bedrifter om uforsvarlig behandling av kjemikalier. 160 produsenter og importører fikk pålegg om å merke stoffer bedre.

Rapporten slår fast at ca. 1600 sykehusinnleggelser, 1,2 millioner sykefraværsdager og 6850 trygdetilfeller årlig skyldes kjemikalieskader. Vel 3,5 milliarder kroner går årlig tapt i verdiskapning.

Overlege Ebba Wergeland i Arbeidstilsynet mener vi har store mørketall når det gjelder sykdommer og skader på jobb.

Ødelegger

- I tillegg til dødstallene ødelegger disse sykdommene livskvalitet og arbeidsevne. Det kunne vært unngått, sier hun, og legger til:

- Helsevesenet er så travelt opptatt med å reparere, at det ikke spør om årsaker. I dag risikerer arbeidsgiver lite ved å ikke følge forskriftene, tvert imot: det kan være milliongevinst å hente ved å gi blaffen.

Overlegen etterlyser sanksjoner som gjør det ulønnsomt å ødelegge ansattes helse. Samtidig mener hun at all fokusering på røyking bokstavelig talt har lagt et røykteppe over andre årsaker til alvorlige lungesykdommer.

- Det er urimelig hvor liten oppmerksomhet arbeidsmiljø får i forhold til røyking, sier Wergeland.

<B>Overlege Ebba Wergeland har tatt plass hos frisør Helene Hansen. - Frisørbransjen er en utsatt bransje, mener Wergeland.