Jobb-kjemikalier dreper 1600 i året

Arbeidsgivere leker med ansattes liv. 1600 nordmenn dør årlig på grunn av omgang med kjemikalier på arbeidsplassen. Kreft og kroniske lungesykdommer forårsaket av kjemikalieskader tar flest liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Arbeidsfolk i industrien, helsevesenet, servicenæringen, bygg- og anlegg og hotell- og restaurantbransjen er de mest utsatte. Tall fra Arbeidstilsynet viser at mer enn 200000 sysselsatte utgjør høyrisikogruppa. De er i stor grad, 50 prosent eller mer av arbeidstida, eksponert for kjemikalier.

Unødvendige dødsfall

Foruten kreft- og lungesykdommer er hudsykdommer, nervesykdommer og forgiftningsskader på indre organer det mest vanlige. Flesteparten - vel 1100 - dør som følge av alvorlige lunge- og luftveissykdommer.

I en konsekvensanalyse slår Arbeidstilsynet fast at 1300 menneskeliv kunne vært spart årlig hvis bedriftene hadde behandlet kjemikaliene som de skal.

I tillegg oppgir Kreftregisteret at vi har nær 300 asbestdødsfall i året.

- Våre anslag er forsiktige, samtidig som det er en grov underrapportering av yrkessykdommer her i landet, sier rådgiver Nils Henning Anderssen i Arbeidstilsynet.

Mørketall

I fjor ga Arbeidstilsynet 400 pålegg til bedrifter om uforsvarlig behandling av kjemikalier. 160 produsenter og importører fikk pålegg om å merke stoffer bedre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer