Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

JOBB LENGER - FÅ MER FRI

Lengre arbeidsdager og flere fridager. Det blir framtida for mange norske arbeidstakere. En ny undersøkelse viser at den nye arbeidsdagen øker trivselen på jobben, gir bedre familieforhold og bedre helse. Nye godtgjørelser vil trolig øke lønna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykepleiere, produksjonsarbeidere og titusenvis av andre arbeidstakere må forberede seg på den nye hverdagen. Både LO og NHO er klare for å diskutere nye arbeidstidsreformer.

I dag presenterer Arbeidsforskningsinstituttet en oppsiktsvekkende undersøkelse som viser at både arbeidsgivere og arbeidstakere har svært gode erfaringer med lengre arbeidsøkter enn åtte timer.

Bra for helsa

Forsker Aslaug Hetle legger i dag fram deler av innholdet i rapporten «Hjem - Utviklingsarena - Arbeidsplass» på en stor bedriftslegekongress i Oslo. Rapporten, som er laget sammen med Rita Sørvig og Hanne Heen, viser at mange ønsker seg lengre arbeidsdager, forutsatt at de får være med på å utvikle turnusen selv. Og lange arbeidsøkter gir lange friperioder og bedre familiekontakt.

Langturnusene er også med på å forhindre slitasje og utbrenthet på arbeidsplassene.

- Dette gir oss rom til å ta oss inn igjen, og langfri er positivt for helsen, mente flertallet av intervjuobjektene i undersøkelsen, som er laget på oppdrag fra Kommunal- og arbeidsdepartementet og Barne- og familiedepartementet.

Ikke tvang

De fire arbeidsplassene i prosjektet er barnevernsinstitusjoner som har døgnkontinuerlig drift. Både klienter og de ansatte var tilfreds med lengre arbeidsøkter.

- Men det er trolig at motstanderne av langturnus unngår å søke slike arbeidsplasser. I så fall blir ikke den positive holdningen et speilbilde av hvordan arbeidstakere flest oppfatter slike nye arbeidstider. Men majoriteten av de ansatte anser langturnussystemet som et vesentlig grunnlag for bedret arbeidskvalitet og økt trivsel, og 90 prosent av de spurte sier at turnusordningen i sterk grad vil påvirke framtidig yrkesvalg, sier forsker Aslaug Hetle.

Familievennlig

De har jobbet lange arbeidsdager, vært på jobb i sammenhengende helger og fått sin belønning i form av bedre sammenheng i arbeidet og langfri. Og arbeidstakerne er godt fornøyd - også småbarnsforeldrene.

Intervjuene i undersøkelsen tyder også på at de nye arbeidsordningene er familievennlige for de ansatte.

LO-veteranen og tidligere arbeids- og administrasjonsminister Nils Totland (Ap) er ikke i tvil om at nye arbeidsordninger kan føre til bedre familieforhold og mer fritid - dersom arbeidstakerne får være med på å utvikle ordningene.

- Jeg har ikke i noen av mine posisjoner vært en aktiv tilhenger av sekstimersdagen, innrømmer Totland.

- Klarer arbeidsgiverne å være så fleksible at man kan innrette arbeidsdagen etter den enkeltes behov, kan mange av de nye ordningene være svært gode. Uansett er dette veldig avhengig av arbeidssituasjonen og familieforhold, sier han.

Spennende

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er fornøyd med resultatene av undersøkelsen, selv om den bare er gjennomført ved fire barnevernsinstitusjoner i Sør-Norge.

- Dette viser det vi har hevdet lenge, og nye arbeidsordninger er absolutt en god idé for bedrifter i mange sektorer, sier viseadministrerende direktør Lars Chr. Berge i NHO til Dagbladet.
- Det er ikke bare ved slike institusjoner at det må åpnes for fleksibilitet. Det positive med de nye arbeidsformene er at både bedriften og de ansatte får dekket sine behov. På den måten gir man de ansatte en mulighet til å jobbe når det passer. Noen kan tenke seg å ta lengre ferier eller få mer tid sammen med barna. Dette får man ikke til med kollektive løsninger, sier Lars Chr. Berge.

Ifølge Berge er det nesten ikke grenser for hvilke bedrifter som i perioder har behov for ekstrainnsats fra ansatte.
- Det betyr også at de ansatte kan ta fri i andre og mer stille perioder. Verden er ikke så enkel som mange vil ha det til.

Bra for barn

Både menn og kvinner i undersøkelsen mener at langturnusordningen i all hovedsak er positiv i forhold til barn. Men foreldre-barn-kontakten savnes under perioder med flere sammenhengende arbeidsdager. Dette kan avhjelpes med besøk av barna på arbeidsplassen. Nye arbeidsordninger kan også gi bedre økonomi.

- Jeg tror organisasjonene kommer til å gå flere runder når det gjelder den økonomiske kompensasjonen for endret arbeidstid. I dag utbetales egne tillegg for arbeid ut over vanlig arbeidstid, og jeg tviler på at de vil gi fra seg ubekvemttilleggene så fort, sier Nils Totland.

Hele Norges coronakart