- Jobb mer

GAUSDAL (Dagbladet): En bekymret finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen er ikke i tvil: Folk må jobbe mer her i landet!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansministeren budskap er dårlig nyheter for alle som drømmer om lavere pensjonsalder og lengre ferier.

- Den største utfordringen vi har i norsk økonomi er å sørge for at folk blir lenger i sitt arbeid, slår Schjøtt-Pedersen fast.

Mangler titusenvis

For i glasskula ser finansministeren en stadig større mangel på arbeidskraft her i landet. Mangel på arbeidere betyr dårligere tjenestetilbud, press på renta og tapt konkurranseevne. Og det er to forhold som virkelig skremmer:

  • Fram til år 2010 må antall årsverk innen helse- og sosialsektoren økes med 61000 når vedtatte reformer skal settes ut i livet. Omgjort til personer betyr dette så mye som 87 000 nye sysselsatte.
  • Økningen i utgifter til sykelønn og uføretrygd er formidabel. Bare økningen i sykefraværet i fjor tilsvarte om lag 10 000 årsverk.

Problemer i kø

Og det stopper ikke med det. Foran kremen av landets sosialøkonomer på det årlige valutaseminaret i Gausdal, tegnet finansministeren i går et dystert bilde av både ståa og framtidsutsiktene i norsk økonomi - alle våre oljekroner til tross. Konsumprisveksten var i fjor på 3,1 prosent - det er langt mer enn hos våre handelspartnere og den største økningen siden 1991. Også lønnsveksten er høyere i Norge enn hos våre handelspartnere. Den femte ferieuka og det faktum at nordmenn i snitt slutter å jobbe før fylte 60 år, gjør ikke situasjonen bedre i en finansministers øyne.

Tre løsninger

For å få dempet presset i arbeidsmarkedet starter derfor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen nå for alvor jakten på mer arbeidskraft. Hvilke konkrete løsninger han ser for seg, vil han ikke ut med, men antyder en kombinasjon av følgende tre muligheter:

  • Vårt yrkesaktive liv må bli lengre. I den forbindelsen kommer regjeringen i mars til å sette ned en egen pensjonskommisjon for å gjennomgå hele pensjonssystemet.
  • Vi må bli mer effektive. Schjøtt-Pedersen peker på at antall ansatte i offentlig sektor siden 1980 er økt med over 50 prosent, mens det har stått på stedet hvil i for eksempel Sverige.
  • Vi må åpne for ytterligere arbeidsinnvandring. I dag er EØS-området fritt beite for jobbsøkere fra medlemslandene. NHO ønsker for eksempel at også arbeidstakere fra de landene som har søkt medlemskap i EU skal kunne arbeide i Norge.