Jobb nummer én for Jens: Skaffe penger

Onsdag overtar Jens Stoltenberg ledelsen av Nato etter Anders Fogh Rasmussen.

TAR OVER: I morgen tidlig tar Jens Stoltenberg over som Natos generalsekretær etter danske Anders Fogh Rasmussen. Her ønsker Fogh Rasmussen velkommen som etterfølger på Nato-toppmøtet i Wales tidligere i høst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAR OVER: I morgen tidlig tar Jens Stoltenberg over som Natos generalsekretær etter danske Anders Fogh Rasmussen. Her ønsker Fogh Rasmussen velkommen som etterfølger på Nato-toppmøtet i Wales tidligere i høst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Når Jens Stoltenberg onsdag tar over som Natos generalsekretær står utfordringene i kø: Et aggressivt Russland og trusselen fra IS må møtes med et raskere og mer effektivt Nato-forsvar. Det krever økte forsvarsbudsjetter.

Stoltenberg må også rydde opp i Natos hovedkvarter i Brussel, der store deler av staben er frustrert etter Anders Fogh Rasmussens ledertid.

Alvorligst siden den kalde krigen Dagbladet har snakket med fire eksperter på forsvars- og sikkerhetspolitikk om jobben Jens Stoltenberg nå går til. Etter at jobben ble aktuell i vinter og fram til nå, har det skjedd store endringer i den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa.

Under toppmøtet i Wales beskrev flere toppledere, blant dem statsminister Erna Solberg, situasjonen som den alvorligste etter den kalde krigen. Toppmøtet gjorde konkrete vedtak om å styrke Nato, som det blir Stoltenberg må følge opp og iverksette.

Øke forsvarsbudsjettene - Jeg vil peke på to hovedsaker: Russland og penger. I dag står USA for nærmere 75 prosent av Natos utgifter. Det vil ikke fortsette. USA ser mot Asia og ser de største sikkerhetspolitiske utfordringene der.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer