-  Jobb og karriere også en bremse

Det er ikke bare økonomien som hindrer flere barnefødsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Annelene Næss (35) med Anniken (2 uker) synes barnehageplass er veldig viktig. Foreløpig har hun nok med Anniken, men hun utelukker ikke flere barn.

Likevel er hun sikker på at hun ikke ønsker mer enn to.

-  Det er veldig viktig at man kan være sikker på å få barnehageplass sier Næss, som tror at tid setter en grense for antallet barn før økonomien gjør det.

De bor i en 4-romsleilighet i Oslo.

-  Anniken kan få eget rom, men blir det flere, må barna enten dele rom, eller vi må kjøpe ny leilighet, sier Næss.

Verken Marianne M. Reikvam (31) med Johanne (5 md.) eller Cathrine Turflinger (31) med Sondre (8 md.) mener økonomiske støtteordninger har betydning for om de skal få flere barn eller ikke

-  Barnehageplass er ingen betingelse for meg, man kan jo bruke dagmamma, sier Cathrine.

De to venninnene er enige om at det stort sett er jobb og karriere som kan hindre dem i å få flere barn. Marianne er siviløkonom og Cathrine er advokat. Begge bor i Oslo. De tror også at det at de at de fikk barn så seint, gjør sitt til at de ikke rekker å få så mange.

Ingen av dem utelukker at det blir flere, men to er uansett maksimalt.

Terje Danielsen (45), Sissel Skrindo (40), Åsne (1 1/2), Eirik (1 1/2), Live (6) og Anne (4) har god plass i et hus i Ål i Hallingdal. De vet godt hvilke utfordringer familier med flere barn kan møte.

-  Kontantstøtte er veldig viktig når ikke alle får barnehageplass. Vi fikk ikke plass til de to minste, og det betyr kontantstøtte, sier Sissel, som er avdelingsleder i det offentlige.

PERMISJON: Terje Danielsen og Sissel Skrindo er på Oslo-tur med barna Åsne, Eirik, Live og Anne. Terje er lærer og mener at gode permisjonsordninger med lønn er viktig for barnefamilier.
BARNEHAGE: - Når man skal planlegge å få barn, er sikker barnehageplass viktigst, sier Annelene Næss med Anniken (to uker)
KARRIERE: Marianne R. Reikvam og Cathrine Turflinger er enige om at det er jobb og karriere som kan hindre dem i å få flere barn.