Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jobben er gjort

Eva Joly har avsluttet åtte års korrupsjonsetterforskning og navngir 43 mistenkte personer i en av Frankrikes største skandaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Millioner av dollar har skiftet hender i lyssky provisjonsavtaler og andre mer eller mindre grumsete transaksjoner rundt det franske oljeselskapet Elf Aquitaine. Det har tatt Renaud Van Ruymbeke og norske Eva Joly åtte år å grave opp korrupsjonsskandalen som involverer drøssevis av mennesker i Frankrike, blant annet presidentkandidaten Charles Pasqua.

Pasqua er anklaget for å ha mottatt gratisreiser av oljeselskapet mens han satt som innenriksminister i Frankrike.

De 43 personene som nå er navngitt av Van Ruymbeke og Joly har 20 dager på seg til å motsi anklagene de har på seg. Etter at denne fristen er gått ut, sender Van Ruymbeke og Joly rapportene sine til statsadvokatens kontor. Der bestemmes det hvem som til slutt blir siktet i korrupsjonssaken.

Saken vil ikke komme opp for retten før etter vårens presidentvalg er unnagjort, og høyst sannsynlig ikke før i 2003, melder The Nando Times.

Elf Aquitaine, Frankrikes Statoil, ble privatisert i 1994. Elf var da Frankrikes største konsern, og etterforskningen har finkjemmet Elfs operasjoner fra Usbekistan til Afrika. Van Ruymbeke og Joly har ikke klart å finne bevis for en mistenkt politisk kobling til det korrupte oljeselskapet, selv om avsløringene om korrupsjon går tilbake til 1989 da selskapet enda var statseid.

I stedet innstiller Van Ruymbeke og Joly på siktelse for personlig vinning, og mener de mistenkte har snytt selskapet for rundt 394 millioner dollar.

Saken har hatt forgreininger også utenfor Frankrikes grenser. I forbindelse med et oppkjøp av et oljeraffineri i tidligere Øst-Tyskland i 1992, forelå det mistanke om at kristendemokratene, Helmut Kohls parti, mottok bestikkelser. Etterforskningen har derimot ikke klart å bevise dette.

[email protected]

NORSK KORRUPSJONSJEGER I FRANKRIKE: Eva Joly har sammen med sin kollega Renaud Van Ruymbeke navngitt 43 personer de ønsker tiltalt i Elf-skandalen.
Hele Norges coronakart