Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Jobben er utrolig vanskelig

Helsemyndighetene aner ikke hva som er smittekilden til den fryktede legionellabakterien. Ekspertene vet ikke om smittekilden fortsatt er aktiv, og de frykter at den kan bli umulig å finne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FREDRIKSTAD (Dagbladet): - Det er hundrevis av potensielle smittekilder. Den kan komme fra et bilvaskeanlegg, et fuktanlegg i en fruktdisk, en fontene eller et kjøletårn, sier Preben Aavitsland, avdelingsdirektør og overlege i Folkehelseinstituttet.

Han leder den intense jakta på dødsbakterien. Han har med seg nærmere 40 personer fra Folkehelseinstituttet (FHI) og Sarpsborg og Fredrikstad kommune, samt to miljøhygenikere fra Stavanger kommune, der det døde sju personer av legionærsyken i 2001. Sammen utfører de det uhyre kompliserte arbeidet med å finne smittekilden til den dødelige legionellabakterien.

Men arbeidet er både vanskelig å frustrerende. Ekspertene aner ikke hva som er smittekilden, og må derfor undersøke et stort antall mulige kilder. Samtidig frykter de at kilden fortsatt er aktiv.

Tidkrevende

- Arbeidet er utrolig vanskelig. Erfaringer fra tidligere utbrudd viser at det ofte er kjøletårn som er kilden til smitten. Men vi har ikke mistanke til et spesielt kjøletårn, det er mange mulige løsninger, sier Folkehelsas Aavitsland, hovedansvarlig for smittejakta.

Selv om smittekilden høyst sannsynlig er et kjøletårn, kan smitten også komme fra andre steder.

Aavitsland informerte om smittejakta på en pressekonferanse i går. Dagbladet fikk noen ord med ham etter pressekonferansen, før han måtte jakte videre på den dødelige smittekilden.

- Har du et godt håp om å finne kilden?

- Nei, jeg har dessverre ikke det.

 VANSKELIG SMITTEJAKT:  Ekspertene må undersøke et stort antall mulige smittekilder, og frykter at kilden fortsatt er aktiv. Fra venstre: overlege ved Folkehelseinstituttet Preben Aavitsland, kommunelege Svein Rønsen i Fredrikstad og kommunelege Hans Morten Sund. Foto: Sveing Uddu Ystad
VANSKELIG SMITTEJAKT: Ekspertene må undersøke et stort antall mulige smittekilder, og frykter at kilden fortsatt er aktiv. Fra venstre: overlege ved Folkehelseinstituttet Preben Aavitsland, kommunelege Svein Rønsen i Fredrikstad og kommunelege Hans Morten Sund. Foto: Sveing Uddu Ystad Vis mer

- Hvorfor ikke?

- Erfaringene fra liknende saker i utlandet er at det er svært vanskelig å finne ut hvor smitten kommer fra. Vi kan ikke utelukke noe, og det er et uhyre komplisert og tidkrevende arbeid.

Sjekket fem kjøletårn

Fordi så mange som 29 personer er bekreftet smittet, inkludert de fem døde, og 87 pasienter er innlagt på sykehuset med mistanke om legionellasmitte, tror helsepersonellet i Østfold at smittekilden må være kraftig .

At personer i både Fredrikstad og Sarpsborg er rammet, styrker denne mistanken. Samtidig er det sjelden å bli smittet hvis en befinner seg lenger enn tre kilometer fra et utslippssted.

To team med representanter fra kommunen og Folkehelseinstituttet kontrollerte i går flere kjøletårn. I Fredrikstad ble kjøletårnet i kjøpesentret Østfoldhallen og fabrikkene Mills og Unger kontrollert. I Sarpsborg ble fabrikkene Gilde og Greåker industri sjekket.

Ekspertene har en vanskelig jobb. I tillegg til at det er et utall mulige smittekilder, kan det ta opptil tre dager å få svar på resultatene fra prøvene. Hvis det viser seg at smitten ikke kommer fra noen av de til nå kontrollerte kildene, må de starte arbeidet på nytt. Et annet problem er at kommunene ikke har full oversikt over hvor mange kjøletårn som faktisk finnes i området.

I 2003 fikk alle virksomheter som har kjøletårn meldeplikt til kommunen, men de mange mangler likevel en fullstendig oversikt. I går startet åtte ingeniører arbeidet med å sjekke alle mulige bygninger som kan ha et slikt tårn i Fredrikstad og Sarpsborg.

- Jeg oppfordrer alle som har ventilasjons- eller kjøleanlegg som slipper ut vann eller vanndamp til å melde fra, sier kommuneoverlegen i Sarpsborg, Hans Morten Sundt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!