Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jobben får skylda tolv år etter at Ulf (51) døde

Nyrekreft godkjent som yrkessykdom. Nå får enka millionerstatning.

GODKJENT YRKESSYKDOM ETTER SIN DØD: Mannen til  Anna Lisa Pettersen (63), Ulf Pettersen, døde av nyrekreftkreft med spredning i 1998.

Foto: PRIVAT
GODKJENT YRKESSYKDOM ETTER SIN DØD: Mannen til Anna Lisa Pettersen (63), Ulf Pettersen, døde av nyrekreftkreft med spredning i 1998. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Ulf sa alltid at det var all dritten i Nordsjøen som gjorde ham syk. Det var han aldri i tvil om, sier enka Anna Lisa Pettersen (63) til Dagbladet.

Men det ble en lang kamp for rettferdighet. Nav godtok ikke at hans kreftdød skyldtes kjemikaliene han var blitt utsatt for i jobben på oljeplattform.

Men da Trygderetten behandlet ankesaken før jul i fjor, vant enka fram på vegne av sin avdøde ektemann - hele tolv år etter hans død.

Benzen og asbest Retten fant det sannsynliggjort at Ulf Pettersen fikk nyrekreft på grunn av eksponering for asbest og benzen i nordsjøjobben, og nyrekreften er nå godkjent av norske myndigheter som yrkessykdom.

Etter 13 år som prosesstekniker på Ekofiskfeltet i Nordsjøen ble 33 år Ulf Pettersen sykemeldt på grunn av angst, depresjon, hodepine, svimmelhet og kvalme.

Han fikk diagnosen nyrekreft i 1996, og døde to år senere etter at nyrekreften hadde spredt seg til lungene. Han etterlot seg kona og fire voksne barn.

For Anna Lisa var det svært tøft å få økonomien til å gå i hop etter at mannen falt fra.

- Det er veldig gledelig at vi vant fram til slutt. Du merker det godt når to inntekter blir til én. Det vil komme godt med når erstatningspengene kommer på konto, sier hun.

Får millionerstatning I kjølvannet av Trygderettens dom, har forsikringsselskapet nå erkjent ansvar for Ulf Pettersens yrkessykdom, slik at Anna Lisa kan vente seg en god slump penger i erstatning.

Dødsboets krav er på 900 000 kroner, og med renter vil hun få utbetalt over én million.

Ulf Pettersen er blant 136 oljearbeiderne som har fremmet krav om yrkesskadeerstatning på grunn av kreft og giftskader de mener jobben på Ekofiskfeltet har påført dem.

FÅR MILLIONERSTATNING: Tolv år etter at mannen Ulf døde av nyrekreft, får enka Anna Lisa Pettersen millionerstatning. Foto: Jan L. Dahl  / Dagbladet
FÅR MILLIONERSTATNING: Tolv år etter at mannen Ulf døde av nyrekreft, får enka Anna Lisa Pettersen millionerstatning. Foto: Jan L. Dahl / Dagbladet Vis mer

- Det er helt fantastisk at Ulfs nyrekreft nå er godkjent som yrkesskade. Vi har flere tidligere kolleger som også har dødd av denne sykdommen, og denne trygderettsavgjørelsen vil derfor få stor betydning, sier den giftskadde oljearbeideren Jan Terje Biktjørn til Dagbladet.

Vanskelig kamp Mange av de syke oljearbeiderne har slitt med å vinne fram med sine krav. Dagbladet har dokumentert at oljeselskapet ConocoPhillips, som opererer Ekofiskfeltet, har vært lite behjelpelige med å gi fra seg informasjon om mengden giftstoffer oljearbeiderne er blitt utsatt for.

Selv om oljeselskapet hele tida har hevdet at de samarbeider med arbeidsmedisinerne og gir fra seg all relevant informasjon, har de yrkesmedisinske sykehusavdelingene klaget over mangel på god giftinformasjon fra selskapet.

Trygderetten slår fast at denne tvilen ikke skal gå i skadelidtes disfavør, all den tid man vet at eksponeringen i Nordsjøen kan ha vært betydelig. Retten påpeker også at det er Nav, og ikke legene, som plikter å kartlegge hva arbeidstakerne er blitt eksponert for.

- Det er gledelig at Trygderetten vektlegger det juridiske framfor det medisinske i sin avgjørelse. Jeg er ikke i tvil om at denne avgjørelsen vil få stor betydning, sier advokat Johan Fredrik Gjesdahl som førte saken på vegne av Ulf Pettersens dødsbo.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media