STERKT MØTE: Heikki Holmås møtte enken etter aktivisten Victor Jara, som ble drept på Victor Jara stadion i Chile i 1973. Foto: Svein Bæra / Utenriksdepartementet.
STERKT MØTE: Heikki Holmås møtte enken etter aktivisten Victor Jara, som ble drept på Victor Jara stadion i Chile i 1973. Foto: Svein Bæra / Utenriksdepartementet.Vis mer

- Jobben gir meg trøst

Derfor dro Heikki Holmås til Latin-Amerika midt under Algerie-dramaet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ble det bekreftet at stefar Tore Bech (58) er blant de døde nordmennene etter terrorangrepet mot Statoils gassanlegg i Algerie. Da var Heikki Holmås i Latin-Amerika. Han trodde det ville bli lenge til svaret om stefaren kom.

- Det som har hendt er forferdelig trist. Jeg var sammen med familien forrige helg og skal være det neste helg. Jeg visste ikke hvor lang tid identifiseringen ville ta. Å dra tilbake på jobb, var et riktig valg. Men jeg snakker med familien hver dag og gleder meg til å være sammen med dem igjen, sier SVs utviklingsminister på telefon fra et helikopter i Guatemala.

- Gir meg trøst
Denne uka har utviklingsministeren vært på rundtur i Latin-Amerika for å diskutere sitt favorittema, demokrati og rettferdig fordeling. Han angrer ikke på at han dro.

- Jeg har et tillitsverv som gir meg mulighet til å gjøre noe meningsfylt hver eneste dag. Det gir meg trøst i den tida jeg er i nå. Latin-Amerika er det kontinentet med størst ulikheter i hele verden. Nå har jeg akkurat vært på besøk i en storby og i en landsby i Guatemala. Det er utrolig store forskjeller, sier utviklingsministeren.

Et sterkt møte
Heikkis mor og stefar har vært gift siden Heikki var åtte år gammel. De har gitt ham to søsken. Da han fikk de dårlige nyhetene, var han på et møte i Chile. Nettopp i Chile opplevd han sitt sterkeste møte under hele turen.
 
- Jeg har lenge ønsket å dra til stadionen der Victor Jara ble likvidert. For meg står militærkuppet i Chile som det største sviket mot demokratiet i min generasjon, og mordet på Victor Jara som symbol på diktaturets grusomhet. Så sier enken Joan Jara ja til å møte meg. Hun fortalte meg historien jeg har hørt så mange ganger før, om hvordan han ble drept og torturert, og for første gang besøkte også hun rommet der det skjedde. Det var sterkt, sier Holmås.

40 år etter er rettferdigheten i ferd med å skje fyllest for Jara. Politiet har bedt om utlevering av en av dem de mener var sentrale i likvideringen.

- Sannheten må fram
- Det er viktig at sannheten kommer på bordet og at rettferdigheten skjer fylles. Et land kommer ikke ordentlig videre uten. Norske myndigheter vil følge opp og sikre at det skjer for Victor Jara, sier Holmås.

- Vil dere følge opp på lignende måte overfor autoritære regimer som venstresida har støtta?

- Våre ambassader over hele verden har en rolle, direkte eller indirekte, når det gjelder å få fakta på bordet. Jeg er demokrat først og sosialist deretter. Diktatur og overgrep kan aldri forsvares. Demokrati og menneskerettigheter er helt grunnleggende i utviklingspolitikken og helt avgjørende for en bærekraftig utvikling. Både høyre- og venstresida har gjort feil valg og har sine svin på skogen. Vi har trodd at autoritære personer har ønsket det beste for sitt folk. Men historien har gang på gang vist det motsatte. Hvis ikke mennesker får lov til å si det vi vil, så er det ikke mulig å lage et bærekraftig demokrati. Vi ser at ledere har stjålet store verdier fra sitt eget folk. Det gjør det ekstremt viktig at vi er tydelig på de grunnleggende verdiene, sier Heikki Holmås. 

OM RETTFERDIG FORDELING: Heikki Holmås snakker med to kvinner i en fattig bydel utenfor Brasilia. Foto: Svein Bæra/ Utenriksdepartementet.
OM RETTFERDIG FORDELING: Heikki Holmås snakker med to kvinner i en fattig bydel utenfor Brasilia. Foto: Svein Bæra/ Utenriksdepartementet. Vis mer