Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jobber desperat for å tette denne atomsprekken

Japanerne tester ny tettemetode. Her fosser radioaktiviteten ut i Stillehavet.

 GREIER IKKE Å TETTE:  Gjennom denne sprekken i betongen - opptil 20 centimeter bred - fosser radioaktivt jod ukontrollert ut i Stillehavet. Bildet er tatt fra toppen av kjølebassenget. Sprekken går tvers gjennom golvet på bassenget. Åpen nedgangsluke i bakkant.Nå prøver japanske ingeniører en ny tetningsmetode. Bildet er tatt i går og frigitt i dag av det japanske direktoratet for atom- og industrisikkerhet. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
GREIER IKKE Å TETTE: Gjennom denne sprekken i betongen - opptil 20 centimeter bred - fosser radioaktivt jod ukontrollert ut i Stillehavet. Bildet er tatt fra toppen av kjølebassenget. Sprekken går tvers gjennom golvet på bassenget. Åpen nedgangsluke i bakkant.Nå prøver japanske ingeniører en ny tetningsmetode. Bildet er tatt i går og frigitt i dag av det japanske direktoratet for atom- og industrisikkerhet. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Japanske ingeniører har startet forsøk med en ny tetningsmetode for å forsøke å stoppe lekkasjene til havet av kjølevannet med høye mengder radioaktivt jod fra det katastroferammede atomkraftverket i Fukushima.

I går lokaliserte myndighetene en opptil 20 centimeter bred sprekk i betongkonstruksjonen, der det radioaktive vannet fosser ut i Stillehavet.

Gir opp betong I dag publiserer det japanske direktoratet for atom- og industrisikkerhet for første gang detaljerte bilder fra det ødelagte kjølesystemet - 23 dager etter at jordskjelvet og tsunamien ødela kontrollen med kraftverket.

 HAR GITT OPP:  Japanske bygningsingeniører har nå gitt opp å tette sprekken i kjølebassenget under reaktor to med betong. Den størkner rett og slett ikke i vannmassen, som ikke kan stanses. Nå prøver de med et polymer-stoff, som kan utvide seg opptil 50 ganger. FOTO: TOKYO ELECTRIC POWER COMPANY/REUTERS/SCANPIX.
HAR GITT OPP: Japanske bygningsingeniører har nå gitt opp å tette sprekken i kjølebassenget under reaktor to med betong. Den størkner rett og slett ikke i vannmassen, som ikke kan stanses. Nå prøver de med et polymer-stoff, som kan utvide seg opptil 50 ganger. FOTO: TOKYO ELECTRIC POWER COMPANY/REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Samtidig opplyser myndighetene at byggeeksperter har gitt opp å tette  sprekket med betong. De får ikke betongen til å tørke samtidig som redningsmannskapene ikke kan la være å pøse på kjølevann fra sjøen.

Utvider seg 50 ganger Nå har isteden ingeniørene satt i gang med forsøk på å tette sprekken med et polymer-stoff som kan absorbere enorme mengder vann og kan utvide seg opptil 50 ganger egen størrelse.

Sprekken ligger i et kjølebasseng under reaktor to, og japanske myndigheter opplyser i dag at den er forårsaket av selve jordskjelvet, ikke de voldsomme tsunamibølgene som skyllet inn etterpå.

 FOSSER UT:  Det radioaktive kjølevannet fosser ut i dette bassenget videre ut i Stillehavet gjennom jordskjelvsprekken som nå blir forsøkt tett med polymer. FOTO: TOKYO ELECTRIC POWER COMPANY/REUTERS/SCANPIX.
FOSSER UT: Det radioaktive kjølevannet fosser ut i dette bassenget videre ut i Stillehavet gjennom jordskjelvsprekken som nå blir forsøkt tett med polymer. FOTO: TOKYO ELECTRIC POWER COMPANY/REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Disse kjølebassengene er bygd etter dårligere standard enn konstruksjonen på resten av atomkraftverket. Det er ikke registrert slik sprekker på de andre konstruksjonene, som er bygd med sterkere «gardering» mot jordskjelv.

Kan ta måneder En talsmann for de japanske atomsikkerhetsmyndighetene, Hidehiko Nishiyama, sa i dag at det kan ta flere måneder før situasjonen  er under kontroll i Fukushima.

Det er første gang japanske myndigheter kommer med et anslag over hvor langt fram det er til en løsning.

 KRISELØSNING:  Japanske myndigheter tauer nå denne flytende bassengkontainerer til Fukushima for å forsøke å samle opp radioaktivt vann i den. FOTO: ASAHI SHIMBUN-VERFTET/EPA/SCANPIX.
KRISELØSNING: Japanske myndigheter tauer nå denne flytende bassengkontainerer til Fukushima for å forsøke å samle opp radioaktivt vann i den. FOTO: ASAHI SHIMBUN-VERFTET/EPA/SCANPIX. Vis mer

I går var den japanske statsministeren på befaring på atomkraftverket for første gang etter ulykken.

Funnet i kjeller Likene av to unge arbeidere, 21 og 24 år, som har vært savnet siden ulykken, ble i helgen overlevert til familiene. De ble sist sett i et kontrollrom like for jordskjelvet og tsunamien 11. mars.

De ble ikke funnet før sist onsdag i en kjeller under reaktor fire. De døde av hodeskader.

 HOLDER IKKE PÅ VANNET:  Kjølebassenget fotografert fra toppen. Den skjebnesvangre jordskjelvsprekken går tvers gjennom golvet . FOTO: REUTERS/SCANPIX.
HOLDER IKKE PÅ VANNET: Kjølebassenget fotografert fra toppen. Den skjebnesvangre jordskjelvsprekken går tvers gjennom golvet . FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer

 

 23 DAGER ETTER:  En redningsarbeider fra det japanske sivilforsvaret lokeliserte i dag et lik i ruinene i byen  Higashimatsushima. FOTO:EPA/SCANPIX.
23 DAGER ETTER: En redningsarbeider fra det japanske sivilforsvaret lokeliserte i dag et lik i ruinene i byen Higashimatsushima. FOTO:EPA/SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media