Jobber dobbelt - for islam

TEHERAN (Dagbladet): Firebarnsmora Zahra Pishgahifard (44) har seksten timers arbeidsdag. Hun er medlem av Irans nasjonalforsamling Majlis, hun jobber som professor ved universitetet i Teheran og hun har ansvaret for hus og hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere og flere iranske kvinner går ut i arbeidslivet, men det gjør at de blir dobbeltarbeidende. For iranske menn er ikke akkurat noen kløppere når det gjelder husarbeid.

- Dette dreier seg ikke om islam, men om iransk kultur. Jeg er arbeidsnarkoman. Jeg ofrer meg, og jeg gjør det med glede, sier den iranske politikeren.

Zahra tror det kommer til å ta lang tid før det blir likestilling når det gjelder husarbeid i iranske hjem.

Stormer fram

Kvinnene stormer fram i det iranske samfunnet. 52 prosent av studentene i Teheran er jenter. I den forrige nasjonalforsamlingen Majlis var det 14 kvinner av 270 representanter.

I morgen skal det velges 290 representanter til Majlis. Nesten ti prosent av de 6000 kandidatene er kvinner.

- Jeg tror det blir valgt inn mellom 30 og 40 kvinner, sier Zahra Pishgahifard, som selv føler seg relativt sikker på seier.

Hun står øverst på Teheran-lista for partiet Moderasjon og utvikling, et parti hun selv har startet. Det er 2 kvinner og 28 menn på lista.

- Partiet er midt imellom de konservative og de moderate. Vi vil ta litt fra begge sider. Det er best for Irans utvikling, sier hun.

- Omfattende

I nasjonalforsamlingen vil hun kjempe for at hjemmearbeidende kvinner skal få større mulighet til videreutdanning, og hun ønsker flere kvinner i samfunnets toppstillinger. Men noen feminist er hun ikke.

- Den vestlige feminismen kom som et resultat av at kvinner ble undertrykt og mishandlet. Islam tillater ikke slikt. Det er mer vold mot kvinner i Vesten enn i Iran. Hvis vestlige kvinner hadde visst hvor omfattende rettigheter vi kvinner har i Iran, ville de blitt muslimer, sier Zahra Pishgahifard, og synes å mene det alvorlig.

Hun ser heller ikke noe galt i at kvinner ifølge islamsk lovgivning bare arver halvparten av det en mann gjør.

- I islam er det mannens plikt å sørge for både kone og hjem økonomisk, selv om kvinnen arbeider ute. Selv har jeg beholdt hele lønna mi i de åra jeg har arbeidet. Derfor er jeg rikere enn min mann, sier den kvinnelige politikeren og akademikeren triumferende.

En del utearbeidende iranske kvinner har hushjelp, men de færreste har råd til det.

Mange er også for stolte til å la andre ta over husarbeidet. Resultatet er et beinhardt slit for mange.

- Kvinnene har ofte seg sjøl å takke. Samtidig som vi sender våre døtre ut i arbeidslivet, lærer vi dem til å ta alt ansvar for hus og hjem, sier Zahra Pishgahifard

jan.erik.smilden@dagbladet.no

VALG I IRAN«Hvis vestlige kvinner hadde visst hvor omfattende rettigheter vi kvinner har i Iran, ville de blitt muslimer.»ZAHRA PISHGAHIFARDPolitiker, professor og husmor

OFRER SEG: Zahra Pishgahifard er medlem av najonalforsamlingen i Iran, og ofrer seg for hus og hjem.