Jobber for 22 kr timen for Statnett

14 polske linjearbeidere drar fiberoptikk 12 timer om dagen, sju dager i uka i Ryfylke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO: (Dagbladet.no): Kraftlinje-selskapet Statnett, som er heleid av den norske stat, har hyret et tysk firma til å spinne fiberoptisk kabel på kraftlinjer i Ryfylke i Rogaland. Tyskerne i selskapet SAG har leid inn polske arbeidere til å gjøre jobben.

I dag påstår norsk fagbevegelse at de polske arbeiderne jobber på slavekontrakter, som innebærer 84 timers uke for en luselønn.

Sosial dumping

Nå har EL- og IT-forbundet i Rogaland tatt affære. De tok seg opp til de polske arbeiderne på fjellet tidligere denne uka, og med seg hadde de en tolk. Arbeiderne fortalte at de jobbet 12 timer om dagen, sju dager i uka.

Ifølge kontrakten med det tyske selskapet SAG skulle arbeiderne jobbe 10 timer om dagen, seks dager i uka. Månedslønna er ca 8000 kroner. Hver morgen ved sjutida blir polakkene fløyet opp på fjellet i et helikopter. Så jobber de hele dagen til de blir hentet klokka sju på kvelden igjen.

- Dette er sosial dumping av verste sort, og jeg mener det er spesielt kritisk ettersom det er staten som er oppdragsgiver her, sier leder i fylkeslaget til EL og IT-forbundet Rolf Bersås til Dagbladet.no.

Stanser arbeidet

Statnett har en stund mistenkt at alt ikke er som det skal.

- Vi har allerede en dialog med SAG om saken. Vi har stilt en rekke spørsmål og bedt dem dokumentere at arbeid- og hviletidsbestemmelsene, samt sikkerhetsbestemmelsene blir overholdt, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen til Dagbladet.no.

Statnett forlanger at SAG har til hensikt å følge norsk lov.

Fordi Statnett ikke har mottatt noen dokumentasjon på de forholdene som er tatt opp med tyskerne, har Statnett nå besluttet å stanse arbeidet på kraftlinjene.

- Det vil ikke bli gitt tillatelse til å gjenoppta dette arbeidet før det er foretatt en full gjennomgang av tekniske prosedyrer og andre forhold knyttet til videre fremdrift og organisering, skriver Statnett i en pressemelding i ettermiddag.

Krever syndebukk

SV-representanten og nestleder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Hallgeir Langeland fra Rogaland er oppbrakt over hva som nå er avdekket.

- Jeg vil formulere et brev til statnett og ansvarlig statsråd og be om svar på en rekke spørsmål, sier Langeland.

  • Har Statnett visst om disse påstandene, og eventuelt hvor lenge?
  • Vil statsråden instruere Statnett-styret og sørge for at de polske arbeiderne får norske arbeidsvilkår og tarifflønn?
  • Hvordan kunne dette skje?
  • Vil saken få konsekvenser for noen i en eller annen form?

    - Noen må stå til ansvar for dette, sier Langeland til Dagbladet.no.

<B>TREKKER FIBEROPTIKK: De polske arbeiderne trekker fiberoptikk langs strømnettet for Statnett.