Jobber for 25 kroner timen

Svenske jenter arbeider som renholdere og barnepassere i norske familier til 25 kroner timen. LO er skremt og overrasket over forholdene.

- INGEN KLAGER: Susanne Larsson driver firmaet Praktikantformidlingen fra denne villaen på Snarøya utenfor Oslo. Foto: Jacques Hvistendahl
- INGEN KLAGER: Susanne Larsson driver firmaet Praktikantformidlingen fra denne villaen på Snarøya utenfor Oslo. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke satte Dagbladet søkelyset på «banansvenskene» - svenske ungdommer som kommer til Norge på grunn av den høye arbeidsledigheten i hjemladet og gjør jobbene «ingen» nordmenn vil ta.

I dag kan Dagbladet avsløre at unge svenske jenter blir ansatt som «au pairer» i norske hjem til elendige vilkår. De representerer en ny underklasse som tar jobber i velstående familier til svært lav lønn.

Firmaet Praktikantformidlingen rekrutterer svenske jenter via nettsida aupairnorge.no. Der får jentene inntrykk av at de skal arbeide som au pairer, mens de i virkeligheten får en fulltidsjobb med en lønn ned i 25 kroner timen. Jentene får utbetalt 4500 kroner før skatt i måneden og jobber full arbeidsuke, som inkluderer kvelds- og helgejobbing.

De svenske jentene er veldig attraktive på «au pair-markedet». For det første kan de språket og kjenner kulturen, noe som gjør at de ikke trenger noen tilpasning til norske forhold. For det andre jobber de ti timer mer i uka enn «ekte» au pairer - til samme betingelser. For det tredje slipper familie å betale språkopplæring for de svenske jentene til en verdi av 6000 kroner, noe de er forpliktet til hvis man følger au pair-regelverket.

Sendt hjem ved sykdom De svenske jentene er altså billigere og har enklere for å tilpasse seg husarbeid og barnepass i Norge enn jenter fra andre kulturer.

Jenter som er rekruttert gjennom Praktikantformidlingen kan også bli sendt hjem ved lengre sykdom.

«Familien er forpliktet til å gi deg kost, losji og lønn i 16 dager ved sykdom. Skulle sykdommen være av alvorlig art, kan familien i samråd med behandlende lege og Praktikantformidlingen beslutte at arbeidsforholdet opphører», står det på nettsida til selskapet.

- Det er ikke så mange «praktikanter» nå om dagen. Det er flere faste jobber i Sverige og der får man høyere lønn, sier Susanne Larsson som driver enkeltmannsforetaket Praktikantformidlingen.

- Hvor mange er «ikke så mange»?

- Det er rundt 25 stykker nå. Men under finanskrisa var det langt flere, sier Larsson.

Larsson opplyste i 2008 i forbindelse med en masteroppgave om au pairer i Norge at hun formidlet 100 svenske jenter i året til norske familier.

LO: - Blir utnyttet LO reagerer sterkt når Dagbladet forteller om arbeidsforholdene de svenske jentene får i Norge. Knut Bodding, avdelingsleder i forhandlingsavdelingen i LO, mener de svenske «au pairene» representerer noe nytt.

- Det overrasker meg at svenske ungdommer aksepterer slike arbeidsbetingelser. Fram til i dag trodde vi at dette kun dreide seg om filippinere, men nå gjelder også svensk ungdom. Det nye her er at de svenske ungdommene går inn i private hjem i den type stillinger, og at de aksepterer vilkår som er ansett for å være dårlig i Sverige, sier Bodding.

Det er ingen minstelønn i Norge, men LO mener at på et punkt slår moralen inn på hvor dårlig man kan betale.

- Det er egentlig bare én ting å si om dette: Mer useriøsitet i arbeidsmarkedet. Det viser at gråsiden i arbeidslivet er større enn vi først trodde. Det begynte med polske jordbærplukkere. Den siste uka har det kommet fram at svenske arbeidere høyst sannsynlig blir utnyttet på grunn av høy arbeidsledighet i Sverige. Selv om vi ikke har lovfestet minstelønn i Norge, er det grenser for hvor lite man kan betale før det er moralsk forkastelig.

- Det er grunn til å tro at de svenske jentene som blir leid ut til norske hjem blir utnyttet.

- Hva sier du til at jentene kan bli sendt hjem ved sykdom utover 16 dager?

- I Norge gjelder arbeidsmiljølovens oppsigelsesregler. Det å si opp folk etter så korte sykefravær er usakelig.

- Hvordan tror du denne ordningen kan pågå med en lønn ned i 25 kroner i timen som inkluderer kveldsarbeid?

- Det store problemet er at arbeidet foregår i private hjem. Derfor er det svært lite innsyn og vanskelig for oss å finne ut av hva som faktisk skjer. Det er først og fremst media som må grave dette fram.

- Ikke noe sosialt liv Dagbladet har vært i kontakt med en rekke svenske jenter som har jobbet som «au pairer» i Norge. Jentene forteller at de blir behandlet som et «tjenerfolk» i husene og ikke blir en del av familiene.

- Det var nesten umulig å ha et sosialt liv ved siden av jobben, sier en jente, som anslår at hun i snitt jobbet 60 timer i uka og fikk betalt 3000 kroner i måneden.

Det gir en timelønn på 11 kroner.

En annen jente forteller følgende:

- Jeg jobbet mer eller mindre døgnet rundt for 4500 kroner i måneden. Jeg tok barna om morgenen og i barnehagen, så vasket og ryddet jeg og hadde kanskje et par timer fri, før det var henting i barnehage og matlaging. På kvelden var det ofte ekstraoppgaver eller jeg var barnevakt.

- Ingen klager Susanne Larsson i Praktikantformidlingen avviser kritikken fra LO.

- Hva er det som er feil? Det er unge jenter som reiser til forskjellige land. Jeg har ikke fått noen klager, det er ordentlig alt sammen, sier Larsson.

I en epost skriver Larsson at hun har hatt et samarbeid med svensk arbeidsformidling i flere år.

- Slike jobber finnes også i Sverige med tilsvarende vilkår, men dette er jenter som foretrekker å reise til nabolandet for å få nye opplevelser og erfaringer før de går videre på studier i Sverige. Min erfaring er at svenske jenter er like opplyste om sine rettigheter som norske er, skriver Larsson.