Jobber for 25 kroner timen

Svenske jenter arbeider som renholdere og barnepassere i norske familier til 25 kroner timen. LO er skremt og overrasket over forholdene.

- INGEN KLAGER: Susanne Larsson driver firmaet Praktikantformidlingen fra denne villaen på Snarøya utenfor Oslo. Foto: Jacques Hvistendahl
- INGEN KLAGER: Susanne Larsson driver firmaet Praktikantformidlingen fra denne villaen på Snarøya utenfor Oslo. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke satte Dagbladet søkelyset på «banansvenskene» - svenske ungdommer som kommer til Norge på grunn av den høye arbeidsledigheten i hjemladet og gjør jobbene «ingen» nordmenn vil ta.

I dag kan Dagbladet avsløre at unge svenske jenter blir ansatt som «au pairer» i norske hjem til elendige vilkår. De representerer en ny underklasse som tar jobber i velstående familier til svært lav lønn.

Firmaet Praktikantformidlingen rekrutterer svenske jenter via nettsida aupairnorge.no. Der får jentene inntrykk av at de skal arbeide som au pairer, mens de i virkeligheten får en fulltidsjobb med en lønn ned i 25 kroner timen. Jentene får utbetalt 4500 kroner før skatt i måneden og jobber full arbeidsuke, som inkluderer kvelds- og helgejobbing.

De svenske jentene er veldig attraktive på «au pair-markedet». For det første kan de språket og kjenner kulturen, noe som gjør at de ikke trenger noen tilpasning til norske forhold. For det andre jobber de ti timer mer i uka enn «ekte» au pairer - til samme betingelser. For det tredje slipper familie å betale språkopplæring for de svenske jentene til en verdi av 6000 kroner, noe de er forpliktet til hvis man følger au pair-regelverket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer