Jobber for halv pris fra India

På nyåret setter Inger Andrea Rognstad (22) i online-reisebyrået Ebookers kursen mot Delhi i India for å jobbe på call-senter til luselønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hun blir dermed en av 100 000 call-senter-ansatte i India som får fagforeningspamper i Vesten til å rase. Bedriftsledere på sin side gnir seg i hendene. Kostnadene kan kuttes med 30- 50 prosent.

- Ja, lønna er dårlig, men du får en opplevelse og en annen kultur på kjøpet. Dessuten er det billig å leve i India, sier eventyrlystne Inger Andrea til Dagbladet.

Kunder i 12 land

Ringer du den norske avdelingen til Europas største online-reisebyrå, er det godt mulig du havner i India.

Fra call-senteret i Delhi skal Inger Andrea sammen med seks andre nordmenn svare på e-post og selge flybilletter og pakketurer - akkurat som om de var i det kalde nord. 650 medarbeidere fra Europa og India jobber på Ebookers-eide Tecnovate. Herfra betjenes kunder i tolv europeiske land.

- Månedslønna på 400 euro (ca. 3300 kroner) er peanøtter, men de får reisen, transport til jobben og bolig i tillegg. Det er klart dette ikke er noe for folk med økonomiske forpliktelser, sier administrerende direktør Tuija Hyvarinen i Ebookers.

Sender skandinaver

Språket gjør at Ebookers sender skandinaver til India for å betjene sine landsmenn. Ebookers i England sparket derimot sine britiske ansatte og satset på lokal indisk arbeidskraft.

De indiske medarbeiderne blir utstyrt med engelske navn som de må presentere seg med overfor kundene i Storbritannia.

- Vi har som mål at kunden skal få svar innen to timer. Derfor hender det at en e-post blir besvart på engelsk av en lokalt ansatt, med sitt eget navn, legger Hyvarinen til med et smil.

- Vi kommer til å følge nøye med på reaksjonene fra kundene. Nordmenn er som kjent veldig stø i engelsk.

SAS på tur

Også flyselskapet SAS har latt seg friste og flytter sin skandinaviske billettavregning til India. 200 jobber forsvinner fra København før sommeren, bekrefter informasjonsdirektør Simen Revold i SAS.

Andre store norske selskaper velger Øst-Europa som vertskap for sine regnskapsfolk. Esso Norge flytter flere økonomi-, IT- og kundeservicejobber til Budapest og Praha.

- Exxon Mobil i Europa samler sine funksjoner. Det er klart at et flernasjonalt selskap vil kunne spare mye på dette, sier informasjonsdirektør Per Skøyen i Esso Norge til Dagbladet. Det er for tidlig å si hvor mange ansatte i Norge som blir berørt.

De baltiske statene på vei inn i EU lokker med lavere timelønn og kulturell og geografisk nærhet. Ifølge finansnæringen er det ikke utenkelig at bank- og forsikringsjobber beveger seg østover, særlig til Estland.

Telegiganten BT følger i rekken av forsikringsselskaper, banker og flyselskaper som har funnet den indiske dagslønna uimotståelig. BT flytter sin kundeservice til India på bekostning av 2000 jobber i England.

Fagforeningene lover kamp.

PÅ REISEFOT: Fra call-senteret i den indiske byen Delhi skal Inger Andrea Rognstad selge reiser til kunder i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer