Jobber for halv pris fra India

På nyåret setter Inger Andrea Rognstad (22) i online-reisebyrået Ebookers kursen mot Delhi i India for å jobbe på call-senter til luselønn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hun blir dermed en av 100 000 call-senter-ansatte i India som får fagforeningspamper i Vesten til å rase. Bedriftsledere på sin side gnir seg i hendene. Kostnadene kan kuttes med 30- 50 prosent.

- Ja, lønna er dårlig, men du får en opplevelse og en annen kultur på kjøpet. Dessuten er det billig å leve i India, sier eventyrlystne Inger Andrea til Dagbladet.

Kunder i 12 land

Ringer du den norske avdelingen til Europas største online-reisebyrå, er det godt mulig du havner i India.

Fra call-senteret i Delhi skal Inger Andrea sammen med seks andre nordmenn svare på e-post og selge flybilletter og pakketurer - akkurat som om de var i det kalde nord. 650 medarbeidere fra Europa og India jobber på Ebookers-eide Tecnovate. Herfra betjenes kunder i tolv europeiske land.

- Månedslønna på 400 euro (ca. 3300 kroner) er peanøtter, men de får reisen, transport til jobben og bolig i tillegg. Det er klart dette ikke er noe for folk med økonomiske forpliktelser, sier administrerende direktør Tuija Hyvarinen i Ebookers.

Sender skandinaver

Språket gjør at Ebookers sender skandinaver til India for å betjene sine landsmenn. Ebookers i England sparket derimot sine britiske ansatte og satset på lokal indisk arbeidskraft.

De indiske medarbeiderne blir utstyrt med engelske navn som de må presentere seg med overfor kundene i Storbritannia.

- Vi har som mål at kunden skal få svar innen to timer. Derfor hender det at en e-post blir besvart på engelsk av en lokalt ansatt, med sitt eget navn, legger Hyvarinen til med et smil.

- Vi kommer til å følge nøye med på reaksjonene fra kundene. Nordmenn er som kjent veldig stø i engelsk.

SAS på tur

Også flyselskapet SAS har latt seg friste og flytter sin skandinaviske billettavregning til India. 200 jobber forsvinner fra København før sommeren, bekrefter informasjonsdirektør Simen Revold i SAS.

Andre store norske selskaper velger Øst-Europa som vertskap for sine regnskapsfolk. Esso Norge flytter flere økonomi-, IT- og kundeservicejobber til Budapest og Praha.

- Exxon Mobil i Europa samler sine funksjoner. Det er klart at et flernasjonalt selskap vil kunne spare mye på dette, sier informasjonsdirektør Per Skøyen i Esso Norge til Dagbladet. Det er for tidlig å si hvor mange ansatte i Norge som blir berørt.

De baltiske statene på vei inn i EU lokker med lavere timelønn og kulturell og geografisk nærhet. Ifølge finansnæringen er det ikke utenkelig at bank- og forsikringsjobber beveger seg østover, særlig til Estland.

Telegiganten BT følger i rekken av forsikringsselskaper, banker og flyselskaper som har funnet den indiske dagslønna uimotståelig. BT flytter sin kundeservice til India på bekostning av 2000 jobber i England.

Fagforeningene lover kamp.

PÅ REISEFOT: Fra call-senteret i den indiske byen Delhi skal Inger Andrea Rognstad selge reiser til kunder i Norge.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer