Jobber for tre

De siste åtte månedene har vernepleier Karianne Ruud i praksis hatt tre og en halv stilling på boinstitusjonen der hun er teamleder. Nå tilbys Ruud og de andre vernepleierne i Oslo mindre lønn enn i resten av landets kommuner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barnevernet rammes. Sosialkontorene blir stengt. Psykisk utviklingshemmede kan miste avlastningstilbud. Dette er noen av konsekvensene når Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere (FO) i Oslo nå tar ut 160 medlemmer i streik. Problemet for hovedstaden er likevel ikke hvem som rammes i disse streikedagene, men følgene dersom FO ikke når fram med lønnskravene.

Kjempemangel

Oslo kommune mangler 500 vernepleiere.

- Oslo kommunes lønnstilbud til våre yrkesgrupper er dårligere enn det Kommunenes Sentralforbund (KS) har gitt. Det betyr at vernepleiere vil få høyere lønn i nabokommunene og heller vil velge å gjøre jobben sin der.

Til nå har vi slitt med å rekruttere og beholde folk. Nå frykter vi at vernepleiere vil flytte fra Oslo. Det vil ramme psykisk utviklingshemmede som trenger vår spesialkompetanse, sier leder i FO i Oslo, Sissel Stokkdalen.

- Vi mangler tre vernepleiere, men får ingen søkere. Dermed får vi ikke tid til å planlegge, drive faglig veiledning for øvrig personell eller følge opp beboerne slik vi ønsker, forteller Ruud.

Vernepleiere har i likhet med sykepleierne treårig høyskoleutdanning. Likevel har de langt lavere lønn enn sykepleierne.

Pleierflukt

- Dette kan gi vernepleierflukt og dermed tilbudskrise for psykisk utviklingshemmede, sier leder i FO Oslo, Sissel Stokkdalen.

- Det er en provokasjon når Oslo kommune erkjenner vernepleiermangelen, men ikke er villig til å verdsette jobben vi gjør, synes hun.

Det er 14 år siden sist FO var i streik.

- Vi opplever å bli glemt av arbeidsgiver. De som benytter våre kunnskaper, er ikke i stand til å stå på kravene for vår del. Når vi nå er i streik, er det for å bli sett og verdsatt, sier Stokkdalen.

STREIKEKLARE: Vernepleier Karianne Ruud og FO-leder Sissel Stokkdalen frykter at vernepleiermangelen i Oslo blir enda mer kritisk dersom kommunen ikke bedrer lønnstilbudet.