Barnevernet rammes. Sosialkontorene blir stengt. Psykisk utviklingshemmede kan miste avlastningstilbud. Dette er noen av konsekvensene når Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere (FO) i Oslo nå tar ut 160 medlemmer i streik. Problemet for hovedstaden er likevel ikke hvem som rammes i disse streikedagene, men følgene dersom FO ikke når fram med lønnskravene.
Kjempemangel
Oslo kommune mangler 500 vernepleiere.
- Oslo kommunes lønnstilbud til våre yrkesgrupper er dårligere enn det Kommunenes Sentralforbund (KS) har gitt. Det betyr at vernepleiere vil få høyere lønn i nabokommunene og heller vil velge å gjøre jobben sin der.
Til nå har vi slitt med å rekruttere og beholde folk. Nå frykter vi at vernepleiere vil flytte fra Oslo. Det vil ramme psykisk utviklingshemmede som trenger vår spesialkompetanse, sier leder i FO i Oslo, Sissel Stokkdalen.
- Vi mangler tre vernepleiere, men får ingen søkere. Dermed får vi ikke tid til å planlegge, drive faglig veiledning for øvrig personell eller følge opp beboerne slik vi ønsker, forteller Ruud.
Vernepleiere har i likhet med sykepleierne treårig høyskoleutdanning. Likevel har de langt lavere lønn enn sykepleierne.
Pleierflukt
- Dette kan gi vernepleierflukt og dermed tilbudskrise for psykisk utviklingshemmede, sier leder i FO Oslo, Sissel Stokkdalen.
- Det er en provokasjon når Oslo kommune erkjenner vernepleiermangelen, men ikke er villig til å verdsette jobben vi gjør, synes hun.
Det er 14 år siden sist FO var i streik.
- Vi opplever å bli glemt av arbeidsgiver. De som benytter våre kunnskaper, er ikke i stand til å stå på kravene for vår del. Når vi nå er i streik, er det for å bli sett og verdsatt, sier Stokkdalen.