Jobber i dyp hemmelighet

Dagbladet kan avsløre at regjeringen jobber med å løsrive den norske strømprisen fra et Europa i energikrise. Ikke engang deres egne stortingspolitikere skal kjenne til arbeidet.

HEMMELIG: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Ap) jobber med en hemmelig plan, men ønsker ikke å gå ut offentlig foreløpig. Foto: Terje Pedersen / NTB
HEMMELIG: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Ap) jobber med en hemmelig plan, men ønsker ikke å gå ut offentlig foreløpig. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Den siste uka har igjen strømprisene gått i været. Folk fryser i rike Norge, et land med kraftoverskudd bestående av ren vannkraft som i all hovedsak er offentlig eid og nedbetalt.

Velgerne straffer både Arbeiderpartiet og Senterpartiet nådeløst på målingene og politikerne får kjeft hvor enn de går.

Men noen løsning for hvordan strømprisene i Norge kan kobles fra prisene i et Europa i energikrise, har ingen fra regjeringspartiene presentert.

Toprissystem

Nå kan Dagbladet avsløre at regjeringen i all hemmelighet jobber med å løse strømpriskrisen i Norge. Arbeidet har pågått i lang tid og involverer flere departementer.

Ifølge Dagbladets opplysninger er dette målet til regjeringen:

  • Å skape et eget prisområde for strømmen som eksporteres. Dette kan innrettes på flere måter, men handler i realiteten om å lage et toprissystem der målet er å eksportere til europeisk markedspris og så få egne priser innen prisområdene i Norge.

Ifølge Dagbladets kilder jobber regjeringen langs flere spor for å få ned strømprisene permanent ved å redusere påvirkningen fra kablene som knytter Norge til et Europa i energikrise.

Det er knyttet stor usikkerhet til innretningen av tiltakene og om de er juridisk og praktisk gjennomførbare. Tiltakene befinner seg på ulikt modenhetsnivå.

HAR EN PLAN: Olje- og energiminister Terje Aasland har ifølge Dagbladets opplysninger en klar plan for å få ned prisene, men ønsker foreløpig ikke å si noe. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
HAR EN PLAN: Olje- og energiminister Terje Aasland har ifølge Dagbladets opplysninger en klar plan for å få ned prisene, men ønsker foreløpig ikke å si noe. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Olje- og energiminister Terje Aasland er forelagt Dagbladets opplysninger og sier følgende:

- Vi jobber selvfølgelig kontinuerlig med å finne løsninger på både energikrisen og strømpriskrisen, vi snur alle steiner. Hvilke spor vi til enhver tid jobber langs vil jeg ikke kommentere utover det jeg har varslet før.

Egne politikere i mørke

Regjeringen holder kortene så tett til brystet at selv ikke energipolitikerne i Ap og Sp på Stortinget skal være kjent med arbeidet. Regjeringen er også bekymret for lekkasjer som kan skape forventninger hos befolkningen.

Dagbladet er kjent med at det er stor frustrasjon internt i Arbeiderpartiet på Stortinget der de i lang tid har opplevd at de i møte med velgerne ikke har gode svar på hva partiet faktisk gjør for å bøte på problemet.

- Det som er helt sikkert er at det ikke finnes raske og enkle løsninger her. Det underliggende problemet er mangel på kraft. På kort sikt kan vi avhjelpe folks ekstremt belastende og høye strømregninger med strømstøtte. På lengre sikt trenger vi mer kraft, mer nett og mer effektiv bruk av strømmen vår, sier Aasland til Dagbladet.

Aasland lover også at styringsmekanismen kommer på nyåret:

- Vi har jobbet målrettet med å sikre forsyningssikkerheten, noe vi har lykkes med for denne vinteren, ved å innføre en rapporteringsplikt og bedt vannkraftprodusentene holde igjen vann. Det har de gjort. På nyåret kommer vi med en ny styringsmekanisme som skal bidra til å sikre forsyningssikkerheten vår i åra som kommer.

Overser SV

Allerede i valgkampen høsten 2021 begynte strømprisen å stige. Mens Putin reduserte gasstilførselen til Europa inn mot vinteren krøp de norske prisene opp til historiske nivåer.

Regjeringen innførte strømstøtten i desember i fjor, men tross strømstøtte har norske husholdninger og ikke minst bedrifter fått en kraftig økning i strømregninga i 2022.

Svaret fra regjeringen har vært at de har satt ned en energikommisjon, som kommer med en utsatt rapport 1. februar, og så skal Ap, Sp og SV sette seg ned og se på prissettingen i markedet.

Som Dagbladet har skrevet kommer det ingenting fra kommisjonen som vil avhjelpe priskrisen nordmenn opplever.

Men regjeringen jobber altså med løsninger uavhengig av både kommisjonen og avtalen med SV. SV er helt ute av bildet siden de ikke sitter i regjering, påpeker en kilde.

GLISER: Lars Haltbrekken i SV jubler over at regjeringen ifølge Dagbladets kilder jobber med en løsning med et toprissystem. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
GLISER: Lars Haltbrekken i SV jubler over at regjeringen ifølge Dagbladets kilder jobber med en løsning med et toprissystem. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

SV jubler

SV har foreslått en liknende modell som regjeringen ifølge Dagbladets opplysninger jobber med. Dagbladet er også kjent med at modellen er løftet til regjeringen internt i Ap - uten at den er oppfattet å ha fått gehør.

- Ingenting er bedre enn om regjeringen kopierer SVs løsninger uten forhandlinger. Det er jo supert, så jeg håper virkelig dette stemmer, sier Lars Haltbrekken (SV), som sitter i energikomiteen, til Dagbladet.

- En slik løsning kan gi oss en egen norgespris og bidra til at vi får levelige strømpriser igjen, fortsetter SV-profilen, som påpeker at SV har foreslått det flere ganger:

- Vi har dessverre ikke fått flertall. Om regjeringen innfører det nå er det topp!

Olje- og energiminister Terje Aasland åpner opp for at mer av kraften i Norge selges på langtidskontrakter, og derfor ikke selges over børs.

- Det kan også i et lengre løp være riktig å gjøre andre strukturelle endringer i strømmarkedet, men dette er et langsiktig arbeid hvor vi er avhengige av samarbeid med våre naboland og vi må være sikre på at slike tiltak virker over tid og ikke mot sin hensikt, avslutter statsråden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer