Jobber i giftsky

Se videobevis fra Ekofisk. - Fikk blod i urin og avføring, sier skadd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Her er beviset på at ConocoPhillips skjuler viktig giftinformasjon, skrev Dagbladet.no 7. desember.

Blodkreftrammede Lars Ivar Randen, som jobbet på turbinavdelingen på Ekofisktanken, har ikke fått den giftinformasjonen fra selskapet som arbeidsmedisinerne trenger for å gi ham en rettferdig utredning.

Nå har Dagbladet.no fått tilgang på videobilder fra Ekofisktanken, tatt mellom 1994 og 1998, som viser høyeksponering for farlige stoffer, helt uten at arbeiderne bruker noen form for åndedrettsvern.

Bildene viser mottak og avsending av renseplugg som går i de olje- og gassførende rørsystemene offshore.

Hør skrekkhistorie

Giftskadde Jan Terje Biktjørn forteller en skrekkhistorie fra samme type arbeidsoperasjon. Biktjørn og en kollega skulle ta i mot rensepluggen, eller piggen som den blir kalt, men den hadde satt seg fast i en såkalt bypasslinje fem, seks meter inn i rørsystemet.

Dermed så de ingen annen løsning enn å binde tau rundt livet og krabbe inn i røret for å hale og dra. Den andre sto utenfor med tauet mellom hendene. Tanken var å dra kollegaen ut, dersom han skulle miste bevisstheten.

Biktjørn husker hvordan han krøp inn i røret med en luftslange under nesa og lommelykt i hånda.

Jobber i giftsky

- Luftslangen var for å ventilere ut gass, men likevel klarte jeg ikke mer enn to, tre minutter der inne før jeg måtte ut. Da var jeg temmelig groggy. Så var det kollegaens tur inn i røret, mens jeg holdt vakt utenfor, sier Biktjørn.

Etter denne episoden ble den tidligere Ekofiskarbeideren svært syk.

- Jeg fikk blod i urin og avføring. Helsepersonell sendte meg på land, men jeg var tilbake på jobb igjen, neste tur.

- Rein, skjær svindel

I Dagbladet TV-reportasjen går yrkeshygieniker Halvor Erikstein til kraftig angrep på ConocoPhillips fordi selskapet tviholder på informasjon om hvilke gifter oljearbeiderne er blitt utsatt for.

- I mine øyne er dette rein, skjær svindel, sier Erikstein som mener tiden er moden for gransking av ConocoPhillips.

- Nå må Petroleumstilsynet gå inn og hente ut det selskapet måtte ha av informasjon, sier yrkeshygienikeren.

- Vi har ikke sett denne filmen i sin helhet, og vet heller ikke hvem som er fotograf og hvorfor opptaket er gjort, sier informasjonssjef Ingvar F. Solberg i ConocoPhillips, og utdyper:

- Det vi har sett viser en standard rørskrapeoperasjon, der sluse åpnes og rørskrapen tas ut. Ifølge selskapets prosedyrer utføres en slik operasjon i dag med slikt verneutstyr som vist på filmen med tillegg av en halvmaske med gassfilter og engangskjeledress. Etter eget ønske kan de som utfører jobben benytte friskluftsutstyr, sier informasjonssjefen.

- Løpende kontakt med myndighetene

ConocoPhillips lar seg ikke affisere nevneverdig av Halvor Eriksteins krav om gransking.

- Eriksteins uttalelser får stå for hans egen regning. Vi har god og løpende kontakt med Petroleumstilsynet og de arbeidsmedisinske avdelingene ved de sykehus som utreder eventuelle yrkesskader offshore. Selskapet bestrider på det sterkeste at vi tilbakeholder relevante eksponeringsdata, sier informasjonssjef Ingvar F. Solberg.

Han legger til at selskapet for to uker siden hadde et samarbeidsmøte med blant annet Haukeland Universitetssykehus, Sykehuset i Telemark, Petroleumstilsynet og Statens arbeidsmiljøinstitutt.

GIFTSKADD: Jan-Erik Tandberg tåler ikke lenger kjemikalier.
SKADD FOR LIVET: Jan Terje Biktjørn (t.v) og Harald Kristensen er ødelagt for livet.
HUDSKADE: Jan Terje Biktjørn tåler ikke lenger kjemikalier.