Jobber i tredje uten sikring

Maler droppet sikring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Helt uten sikring sitter denne arbeideren på en plankebit og maler i tredje etasje på Hellesøy brygge i Øygarden kommune i Hordaland.

Sikring i form av stillas, tau eller sele er selvfølgelig obligatorisk for denne typen arbeide.

- Jeg har ikke blitt kontaktet av Arbeidstilsynet, men det er vel ikke usannsynlig at de tar kontakt på mandag, sier Ove Kristoffersen, daglig leder i LK Utvikling, byggherre og ansvarlig for byggingen av fritidsleiligheter på Hellesøy brygge.

Grovt brudd

Byggearbeidet er blitt satt bort til entreprenørfirmaet Aselo, forteller han.

- Jeg har vært i kontakt med vår underentreprenør om denne hendelen. Bygget som denne polske maleren jobber på er egentlig ferdig. Han utfører bare noen reparasjoner. Det som har skjedd er for så vidt klassisk. Det var så lite som skulle gjøres at de ikke fant det nødvendig å sette opp noe stillas. Dette skulle ikke ha skjedd.  

- Vi tar dette alvorlig. Det hender det forekommer brudd på sikkerhetsbestemmelsene, men dette er et spesielt grovt brudd, innrømmer Kristoffersen.

Den aktuelle arbeideren er polsk. Kristoffersen mener det kan være en utfordring  å få utenlandske arbeidere til å følge norske sikkerhetsbestemmelser. 

UTEN SIKRING:  Det er minst ti meter ned, men denne arbeiderne jobber fra en planke, helt uten sikring. Fem bygningsarbeidere døde på grunn av fall i fjor. Foto: Frank Robert Solbakk
UTEN SIKRING: Det er minst ti meter ned, men denne arbeiderne jobber fra en planke, helt uten sikring. Fem bygningsarbeidere døde på grunn av fall i fjor. Foto: Frank Robert Solbakk Vis mer

- Det er en forskjellig arbeidskultur og også et annet regelverk i mange av de øst-europeiske landene enn i Norge. Det er jo slik at når arbeiderne kommer hit, så gjør de det slik de er vant til, sier han.

Fem omkom i fall

Bygg- og anleggsbransjen er den dødeligste bransjen  i Norge. Ni personer mistet livet i arbeidsulykker i denne bransjen i fjor, ifølge Arbeidstilsynet.

Fem av dødsfallene skyldtes fall. I tillegg ble 471 personer skadd i arbeidsulykker i samme periode. Mange av disse kunne vært unngått hvis arbeidsplassen hadde fulgt sikkerhetsreglene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer