FREDSPRIS: I 2010 fikk Liu Xiaobo Nobels fredspris. Forrige uke ble det kjent at fredsprisvinneren lider av uhelbredelig leverkreft, og EU jobber nå med å få Liu til Europa. Foto: AFP / NTB Scanpix
FREDSPRIS: I 2010 fikk Liu Xiaobo Nobels fredspris. Forrige uke ble det kjent at fredsprisvinneren lider av uhelbredelig leverkreft, og EU jobber nå med å få Liu til Europa. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

- Jobber med å få Liu Xiaobo til Europa

Det opplyser en EU-kilde til NTB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge en EU-kilde jobbes det med å få den kreftsyke fredsprisvinneren Liu Xiaobo til Europa.

Det får NTB bekreftet tirsdag ettermiddag.

Siden det ble kjent at Liu lider av uhelbredelig leverkreft, har EU vært «i tett kontakt med kinesiske myndigheter for mer informasjon og en mulig flytting av Liu til Europa for behandling», opplyser kilden, som uttaler seg anonymt om saken.

Det er EUs utenrikssjef Federica Mogherini som har bedt Kina om å løslate fredsprisvinneren.

Erna taus

Liu har vært fengslet siden 2009. Det var i forrige uke det ble kjent at han er kreftsyk, og at han nå er sluppet ut av fengselet for å få behandling på et sykehus i Shenyang. Liu fikk fredsprisen i 2010.

Erna Solberg har vært taus om Norge, som delte ut fredsprisen til Xiaobo, stiller seg bak EUs krav om å løslate Liu.

Dagbladet møtte statsministeren i Drammen mandag. Heller ikke mandag ville Solberg svare på spørsmålet om hun støtter kraver om frigivelsen.

- Vi har hatt et vanskelig forhold i seks år med Kina, og vi har jobbet mye for å få tilbake igjen et godt og fortrolig forhold som gjør at vi kan ta opp vanskelige saker også i fremtiden. Men det er fortatt et skjørt samarbeid og såvidt som jeg ser det er det ingen andre land hvor statsministere og utenriksministere tar opp dette spørsmålet. Vi har valgt å håndtere dette med talsmannsperson i UD, sier Solberg til Dagbladets reporter i Drammen.

Forventer løslatelse

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sa følgende forrige uke:

- I lys av den sviktende helsen og alvorlige tilstanden til fredsprisvinner Liu Xiaobo forventer EU at Kina umiddelbart innvilger prøveløslatelse på humanitært grunnlag og lar ham motta medisinsk behandling der han måtte ønske, i Kina eller i utlandet, sa Federica Mogherini i en uttalelse fredag i forrige uke.

- Samtidig forventer vi at Kina fjerner alle restriksjoner på bevegelsesfriheten til Lius kone og familiemedlemmer. De må stå fritt til å møte og få besøk av hvem de vil og til å kommunisere fritt med omverdenen, sa hun.

Lius sak skal også ha blitt tatt opp direkte med Kinas statsminister Li Keqiang da han besøkte Brussel for en måned siden.

Saken oppdaters.