Strømkrisa

Jobber med krisepakke: - Ødeleggende

Presset mot regjeringen øker. Ordførere og fagbevegelsen forventer krisetiltak. Og etter det Dagbladet forstår, jobbes det nå med snarlige løsninger for næringslivet.

ØKT PRESS: Aps ordførere på sørvestlandet krever at regjeringen kommer med tiltak mot strømkrisa snart. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ØKT PRESS: Aps ordførere på sørvestlandet krever at regjeringen kommer med tiltak mot strømkrisa snart. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Strømpriser på dette nivået er ødeleggende. Nå opplever næringslivet at det røyner på og ønsker tiltak. Mange ordførere med meg frykter at arbeidsplasser skal gå tapt.

Det forteller ordfører i Gjesdal og leder i Rogaland Ap, Frode Fjeldsbø, til Dagbladet.

- Jeg er bekymret for næringslivet i min kommune Gjesdal og i Rogaland. Vi frykter at enkelte virksomheter flytter til andre deler av landet der strømprisen er lavere, fortsetter den lokale Ap-toppen.

Støre fortalte om planene

Mandag kveld deltok han i telefonmøte mellom Ap's ordførere og partiledelsen. Strømkrisa var tema, men ikke noen konkrete tiltak kom på bordet.

- Jeg personlig forventer at det kommer tiltak nå snarlig, og det tror jeg kommer, sier Fjeldsbø.

Han forklarer at ordførerne fikk vite en hel del om hvordan regjeringen jobber med tiltak mot strømkrisa, og fikk inntrykk av det jobbes med en rekke ulike modeller og tiltak, slik Dagbladet også meldte i forkant av møtet.

Fjeldsbø er tydelig på at han er fornøyd med det regjeringen har gjort for forbrukerne så langt, men at det trengs ytterligere tiltak.

- Jeg og mange med meg gir uttrykk for at regjeringen har kommet opp med en rekke gode tiltak som hjelper folk. Mitt synlige budskap er: Nå er det næringslivets tur.

- Krisa ser ut til å vare. Næringslivet trenger tiltak som skaper forutsigbarhet om lavere strømpriser, fortsetter Fjeldsbø.

Vil hasteinnkalle Stortinget

Ordførere over hele sørvestlandet har uttrykt sin bekymring over strømprisene i landsdelen, som er de høyeste i landet.

– Det jobbes hardt og utålmodigheten på lokalt nivå kommer til å være der hele tiden. Regjeringen er godt kjent med ansvaret sitt og jobber for å få dette på plass, sier ordfører Odd Stangeland (Ap) i Eigersund til NRK.

Ved industribedriften Glencore i Kristiansand har de allerede en ekstraregning på 200 millioner for strømmen i år. I fjor gikk bedriften med et overskudd på 83 millioner kroner.

Hos nabobedriften Rec Solar har strømregninga gått fra et budsjett på 6 millioner til 50 millioner kroner.

Sp-nestor: - Tiltak før mandag

Mandag skal Stortingets presidentskap ta stilling til spørsmålet om å sammenkalle Stortinget til hastemøte om strømkrisa. Rødt og Frp stiller seg bak ideen, men trolig er det ikke flertall.

Senterparti-nestor Per Olaf Lundteigen mener regjeringen må ha klar sine tiltak før det.

- Jeg forventer at det kommer tiltak før mandag. Det haster veldig fordi stortingets presidentskap skal behandle forslag om å hastesammenkalle stortinget om strømkrisa da. Det er nødvendig at regjeringens tiltak er avklart til den tid, forteller han til Dagbladet.

- Trøkket mot regjeringen øker

Lundteigen ønsker seg to umiddelbare tiltak. Han ønsker i en viss periode begrensninger for bruk av utenlandskablene slik i at det ikke blir nettoeksport av strøm.

- Sånn som jeg ser det stiller Ap-ordførerne seg bak kravet om at det må skje noe. Dette viser bare alvoret i situasjonen. Trøkket fra de som har valgt denne regjeringen øker - man må skifte kurs nå, sier Lundteigen.

Frp opplyser til Dagbladet at de vil ta opp sine forslag om en makspris på 50 øre per kilowatt time, samt en begrensning av krafteksporten til utlandet.

Rasler med sablene

Leder i LO-forbundet Industri Energi, Frode Alfheim, uttrykker også bekymring for hvordan de skyhøye strømprisene rammer norske industribedrifter.

Sammen med Fellesforbundet har de krevd en løsning fra regjeringen innen statsbudsjettet legges fram i høst.

- De må lage en støtteordning som for den delen av næringslivet som ikke har langsiktige strømavtaler, sier Alfheim.

Han peker på at en del berger seg med økte prisen på varene de selger.

- Vi må hjelpe dem som ramler imellom, med at økte prisen ikke dekker strømregninga.

- Regjeringen må ta inn over seg at vi er i en veldig spesiell situasjon, må gjøre det vi kan for å kompensere for de som er skadelidende, må sikre forsyningssikkerheten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer