Helsemyndighetene:

Jobber med ny strategi

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at det ikke er sannsynlig at Norge vil nå 500 innlagte covid-19-pasienter. Samtidig forteller han at helsemyndighetene jobber med anbefalinger om en ny strategi.

STRATEGI: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at helsemyndighetene jobber med anbefalinger til regjeringen om en revidert strategi. Foto: Ali Zare / NTB
STRATEGI: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forteller at helsemyndighetene jobber med anbefalinger til regjeringen om en revidert strategi. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

Onsdag ettermiddag opplyste Folkehelseinstituttet at et mulig scenario er at vinterbølgen vil nå en topp med omkring 500 innlagte covid-19-pasienter. På det verste har Norge hatt like over 300 innlagte covid-19-pasienter.

FHI mener også at dersom den nåværende utviklingen fortsetter, så vil vi nå 300 innlagte covid-19-pasienter igjen allerede i månedsskiftet fra november til desember.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at han ikke anser det som sannsynlig at vi når 500 innlagte covid-19-pasienter.

- Disse estimatene baserer seg på at vi ikke innfører tiltak som gir tilstrekkelig effekt, og på den måten skisserer de en mulig utvikling som fordrer at vi forholder oss passivt til dette. Derfor er det ikke sannsynlig at vi kommer i en slik situasjon, men det underbygger betydningen av å få snudd smittetrenden så raskt som mulig, sier Nakstad til Dagbladet og fortsetter:

- Det er viktig å være klar over risikoen det medfører ikke å begrense smittespredningen, men det betyr ikke at vi vil sitte stille å se på at epidemien utvikler seg på denne måten.

NYE VARIANTER: Line Vold, Avdelingsdirektør FHI svarer på spørsmål knyttet til den nye varianten Delta AY.4.2. Video: Magnus Paus Reporter: Vilde Sofie Einan Vis mer

Jobber med ny strategi

- Hva vil dere gjøre for å hindre en slik utvikling?

- Vi jobber nå med anbefalinger til regjeringen om en revidert strategi, anbefalinger om grensetestingssystemer, anbefalinger om TISK-systemet og anbefalinger om coronasertifikatordningen. Alle disse elementene er av betydning for å holde smittespredningen på et såpass lavt nivå, slik at vi kan fortsette å leve som normalt i samfunnet vårt gjennom vinteren, sier Nakstad.

- Hva mener du med anbefalinger til regjeringen om revidert strategi?

- Gjennom pandemien har vi fortløpende gitt innspill til regjeringen om revidering av strategier, og nå er vi i en fase hvor vi fortsatt opplever belastning på helsetjenesten selv om mange har blitt vaksinert, og da er det viktig at vi setter oss mål og har en strategi som er tilpasset denne situasjonen. Mye har endret seg siden i sommer, da vi hadde lite smittespredning og få tiltak i Norge.

Regjeringen innledet pandemien med en «slå ned»-strategi før de deretter gikk over til en «kontroll»-strategi. På nåværende tidspunkt følger regjeringen en «normal hverdag med økt beredskap»-strategi.

- Betyr dette at det nå kommer noe etter den siste strategien?

- Strategier får ofte ulike ord og benevnelser, men hovedmålet gjennom hele pandemien har vært å kunne levere gode helsetjenester til hele befolkningen i tillegg til å behandle pasienter med covid-19. Det krever at smittespredningen ikke kommer helt ut av kontroll, og at presset på helsetjenesten ikke blir større enn nødvendig.

SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad svarer på Dagbladets Corona-spørsmål. Vis mer

Har ikke god kontroll

- I hvilken grad opplever du at dere har kontroll på smittespredningen nå?

- Foreløpig har vi ikke god kontroll på smittespredningen. Nå har vi sett en stigning i snart to måneder, og ser fortsatt økende smittetall, noe som medfører flere innleggelser omkring ei uke seinere. Riktignok stiger ikke smittetallene eksponentielt lenger, men lineært, noe som betyr at vi fortsatt har en jevn stigning fra uke til uke, sier Nakstad.

Han legger til at helsemyndighetene nå kanskje ser antydninger til at folk har endret atferd og har blitt flinkere til å teste seg, men at de foreløpig ikke har observert en sikker knekk i smitte- og innleggelseskurven.

Samtidig som FHIs modelleringer viser at Norge kan nå 500 innlagte covid-19-pasienter dersom utviklingen fortsetter, viser de også at det sannsynligvis ikke skal så mye til for å redusere antallet nye innleggelser.

I forbindelse med publisering av risikovurderingen trekker de fram at oppfriskningsdoser blant de eldste kan ha betydning, i tillegg til at bedre etterlevelse av rådet om å holde seg hjemme ved nyoppståtte symptomer på luftveisinfeksjon kan ha betydning.

REISEREGLER: Jonas Gahr Støre sier regjeringen vil vurdere om reiserestriksjonene skal endres i til neste uke. Vis mer

Skjult smitte

Nakstad har også trukket fram viktigheten av at folk holder seg hjemme ved sykdom. Dette til tross for at man gjennom pandemien har sett at en betydelig andel av smittespredningen skjer blant personer uten symptomer, eller før de har utviklet symptomer, altså asymptomatisk og presymptomatisk smitte.

Dagbladet spurte Nakstad om hvorfor de likevel tror at rådet om å holde seg hjemme ved sykdom vil ha effekt.

- Selv om man kan smitte andre før man selv får symptomer på sykdom, så vil man også kunne smitte mange andre når man har fått symptomer, ikke minst fordi man da kanskje vil hoste og nyse, og dermed spre dråper. Det er viktig å hindre smittespredning i den symptomatiske fasen fordi det er så mye vanskeligere å gjøre det når man ikke har symptomer, sier Nakstad og fortsetter:

- Kanskje utgjør asymptomatisk smittespredning omkring halvparten av den totale smittespredningen, mens den andre halvparten av smittespredningen forårsakes av personer som har symptomer, men det er usikkert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer