Jobber mindre for føden

Vi jobber i én time og 53 minutter for å få råd til å kjøpe mat for en ukes forbruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lønnsmottakere i Norge bruker stadig mindre av pengene på mat. Kun i fire andre europeiske land bruker husholdningene mindre penger på mat, viser beregninger.

Arbeidstakere i Norge trenger å jobbe i én time og 53 minutter for å få råd til å kjøpe mat for en ukes forbruk. For 25 år siden måtte vi jobbe i fire timer og 30 minutter, viser beregninger fra Norsk Landbrukssamvirke.

Mens husholdninger i Romania bruker hele 29 prosent av pengene på mat og alkoholfri drikke, slipper norske husholdninger unna med 11 prosent. Bare Østerrike, Storbritannia, Luxembourg og Irland kan vise til enda lavere utgifter, skriver Dagsavisen.

For 50 år siden gikk hele 40 prosent av gjennomsnittsfamiliens penger i Norge til innkjøp av mat og drikke. Samtidig var det oftere fisk og poteter på middagstallerkenen enn det som er tilfelle i dag. Kjøtt var en luksusvare man hadde i helgene, og hver nordmann spiste for 50 år siden under 40 kilo kjøtt i året.

I år vil hver av oss spise over 80 kilo. Det bekymrer Framtiden i våre hender (FIVH).

- Ikke minst kjøtt har falt kraftig i pris. Konsekvensen er en veldig vekst i forbruket. Nå må denne utviklingen stanses, sier FIVH-leder Arild Hermstad.

FIVH viser til utregninger der det heter at kjøttforbruket i verden maksimalt kan ligge på 25-30 kilo per innbygger dersom målet er å bevare skog, jord, biologisk mangfold og unngå store klimagassutslipp.


(NTB)