Jobber på akkord

RINGERIKE KRETSFENGSEL: Dagene glir av gårde i en døs for Lars Grønnerød.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

41-åringen sløver ned istedenfor å benytte sin daglige, timelange luftepause. Det forteller hans forsvarer, advokat Steinar Wiik Sørvik.

Grønnerød føler at tida går saktere når han har et avbrekk å se fram til. Derfor blir han på cella 24 timer i døgnet.

- Tida glir av gårde. Men Lars er av en eller annen grunn underlagt de strengeste restriksjonene av alle fire. Han får fortsatt ikke lese forhånds-sensurerte aviser, til tross for at forbudet er opphevet, sier Søvik.

- Han får ikke se på TV-kanalene eller lytte til radio. Ei heller bruke PC på cella, noe som er hovedhobbyen hans, sier Sørvik.

«Kamp i sort kappe»

Lars Grønnerød merker at intellektet han sløves ned. Derfor har han tvunget seg til å låne bøker. Blant annet «Kamp i sort kappe» av den legendariske forsvarsadvokaten Olav Hestenes. For øvrig går det i krimlitteratur, skjønnlitteratur og biografier.

Det er en mager trøst for Grønnerød at han er innkvartert i landets nyeste fengsel. Ringerike kretsfengsel ved Tyristrand - drøye tre mil utenfor Hønefoss - ble åpnet i februar 1997.

På fengslets ene side kan Lars Grønnerød skue utover Tyrifjorden. På den andre siden ligger bygda Tyristrand med både kirke, bensinstasjon og butikk.

Fengslet er stort, og kan huse 160 innsatte fordelt på like mange og helt identiske celler. For tida er ikka alle cellene i bruk.

Jobber på akkord

Lars Grønnerød får ikke ha noe med de andre innsatte å gjøre. Men han har skaffet seg «jobb»: - Lars sitter på cella og putter ting i pappesker. Han jobber på akkord, men betalingen er elendig, sier forsvarer Wiik Sørvik.

En gang har han fått møte foreldrene og broren sin. Det skjedde i barndomshjemmet, etter at Lars hadde hjulpet politiet med å logge seg inn på hjemme-PC-en sin og påvise steder som politiet var interessert i.

- Møtet var fint for Lars, men likevel ekkelt. Omstendighetene var ikke hyggelige, sier Wiik Sørvik.

Spesielt gjensynet med broren skal ha vært sterkt. De to har et nært forhold.

Dette møtet, en telefon til moren og daglige samtaler med Steinar Wiik Sørvik utgjør Lars Grønnerøds kontakt med omverdenen de siste seks ukene.

De eneste han ser, er fengselsbetjentene.