KJEMPER: Statsminister Lukas Papademos sier at alternativet til spareprogrammet er statskonkurs og en sosial katastrofe.  Foto: SCANPIX/REUTERS/Sebastien Pirlet
KJEMPER: Statsminister Lukas Papademos sier at alternativet til spareprogrammet er statskonkurs og en sosial katastrofe. Foto: SCANPIX/REUTERS/Sebastien PirletVis mer

Jobber på spreng for å redde Hellas

Papademos fastholdt i helgen at alternativet til spareprogrammet er statskonkurs og en økonomisk og sosial katastrofe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Greske politikere jobber på spreng for å bli enige om et nytt spareprogram som kan redde Hellas fra konkurs.

Den avgjørende voteringen var ikke ventet før nærmere midnatt natt til mandag, ble det opplyst på politisk hold.

Krav fra EU Statsminister Lukas Papademos fastholdt i helgen at alternativet til det beinharde spareprogrammet er statskonkurs og en økonomisk og sosial katastrofe.

Den partiløse finanseksperten Papademos håper å få fullmakt til å foreta innstramminger i tråd med krav fra EU og det internasjonale pengefondet IMF. Disse innstrammingene er en betingelse for at Hellas skal få mer økonomisk krisehjelp.

Kutt i minstelønn - Vi burde selv ha innsett at det var nødvendig å stramme inn, og gjort det på eget initiativ, sa Papademos i en tale lørdag kveld. Han innrømmet at innstrammingskravene er beinharde, og at kuttene i offentlige utgifter vil bli smertefulle for alle grekere.

Kuttene innebærer blant annet en reduksjon på 22 prosent i den lovfestede minstelønnen, og på hele 32 prosent for arbeidstakere under 25 år. Arbeidsmarkedet skal avreguleres slik at det blir lettere å si opp folk, og skatte- og pensjonsordningene blir endret.

(NTB)