Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jobber på spreng for å sjekke terrortrussel

Eksperter i CIA og FBI gransker videobåndet som truer med storangrep mot USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var i går det ble kjent at det finnes et videobånd med trusler om et enormt terrorangrep mot USA.

Videoopptaket ble levert til ABC News av en pakistansk etterretningskilde i løpet av helga. Båndet ble sendt til tv-stasjonens hovedkontorer i New York, og på mandag fikk kanalledelsen se det. ABS News har ikke kringkastet opptaket ettersom det ennå ikke er bekreftet.

Tv-stasjonen har levert kopier til amerikansk etterretning, som jobber på spreng for å sjekke om trusselen er ekte eller bare oppspinn.

- Vi har samarbeidet med CIA og FBI, som ennå ikke har bekreftet båndet, sier ABC News' styrenestleder Jeffrey Schneider til Reuters.

President George W. Bush er i øyeblikket på valgkampturne i svingstatene. Under et stopp i Ohio ble hans talsmann spurt om terrortrusselen.

- Etterretningseksperter analyserer båndet. De jobber for å bekrefte ektheten, svarte Scott McClellan.

- Blodet vil renne

Det er en uidentifisert, engelsktalende mann som framsetter truslene på det timelange videobåndet. Han kaller seg «Amerikaneren Assam», og gir seg ut for å være amerikanskfødt og al-Qaida-tilhenger. Mannens ansikt er delvis skjult av et hodeplagg, og han har på seg mørke briller.

På videoen hevder han at et enormt angrep mot USA er i emning. Dette terrorangrepet vil angivelig «få 11. september til å blekne».

- Blodet vil renne i gatene. Amerika vil sørge i stillhet fordi de ikke vil klare å telle hvor mange som er døde.

Den angivelige terroristen sier at USA kan skylde seg selv når de blir angrepet, fordi de valgte en president «som gikk til krig mot islam» ved å angripe Afghanistans tidligere Taliban-styre, og al-Qaida.

Ifølge Reuters snakker mannen på videoopptaket også om Darfur-konflikten, Massachusetts partnerskapslover, og 11. septemberkommisjonen. Det tyder på at opptaket kan være gjort seint i sommer.

Ikke identifisert

En anonym etterretningskilde som har sett opptaket sier til Reuters at mannen på båndet snakker flytende engelsk, men med antydning til aksent. Lingvistikkeksperter tror mannen snakker et annet morsmål, men har lært engelsk som ung.

- Vi har ikke identifisert mannen som snakker. Etterretningsverden har ingen informasjon som knytter videoen til bestemte trusler, sier kilden.

- Han kan være født i USA, men det er ikke sikkert, legger han til.

Ifølge etterretningskilden er imidlertid båndet «klassisk al-Qaida-propaganda», men det synes å være klippet og oppstykket. Mannen refererer til terroristene Ossama bin Laden og Ayman al-Zawahri som «våre ledere», og lovpriser 11. september-angrepene. NBCs kilder hevder at opptaket inneholder militante, islamistiske beskjeder.

Presidentvalget

Nyheten om den nye terrortrusselen ble først sluppet av nettskribenten Matt Drudge, på hjemmesida hans Drudge Report. Denne nettavisa har ikke spesielt høy troverdighet, men Drudges artikkel tvang ABC News til å bekrefte at videoen finnes. Kort tid seinere hadde også NBC fått bekreftet de nye truslene, og at amerikansk etterretning etterforsker saken.

Det har gått rykter om at al-Qaida planlegger et angrep før presidentvalget neste tirsdag, men amerikanske myndigheter sa i går at de ikke har noen indikasjoner på at det er hold i ryktene.

Båndet skal heller ikke inneholde detaljer om eventuelle terroraksjoner.

TERROR: Mennesker flykter i panikk da det første World Trade Center-tårnene kollapser.
11. SEPTEMBER: Nærmere 3000 mennesker døde da al-Qaida angrep tvillingtårnene i New York. Ifølge videobåndet planlegges et angrep som vil få dette til å blekne.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media