Jobber på spreng for kontroll på asylstrømmen

- Hvis ikke vi får gjort noe med den, vil det bli umulig å håndtere integreringen, sier Harald Tom Nesvik.

ALLE MED: Alle partiene på Stortinget var med på et to timer langt møte i ettermiddag om asyltilstrømming. Alle hadde med sine forslag til møtet. De parlamentariske lederne for regjeringspartiene understreker at det er innstramming som gjelder nå, så kan man drøfte integreringstiltak. Her legger Høyres parlamentariske leder Trond Helleland og Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik fram regjeringspartienes liste på 15 tiltak. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
ALLE MED: Alle partiene på Stortinget var med på et to timer langt møte i ettermiddag om asyltilstrømming. Alle hadde med sine forslag til møtet. De parlamentariske lederne for regjeringspartiene understreker at det er innstramming som gjelder nå, så kan man drøfte integreringstiltak. Her legger Høyres parlamentariske leder Trond Helleland og Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik fram regjeringspartienes liste på 15 tiltak. Foto: Fredrik Varfjell / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De parlamentariske lederne på Stortinget fortsetter forhandlingene om «kontinuerlig» for å få et bredest mulig flertall for asylinnstramming, raskest mulig.

- Det var et godt møte. Vi har fått veldig mange forslag på bordet, og er inne i en prosess der vi bearbeider disse, for å få en rask avklaring på viktige tiltak slik at vi får kontroll på den ekstraordinære situasjonen med innvandring.

- Få kontroll Det viktigste nå er tiltak som kan få kontroll på tilstrømmingen til Norge, sa Høyres parlamentariske leder Trond Helleland etter det to timer lange møtet.

Han ville ikke si om partiene har blitt enige om noe.

- Vi er inne i en prosess. Derfor har vi ingen konklusjoner å komme med i dag, sa Helleland.

Integeringsproblemer For KrF, Venstre og SV er det viktig at det ikke blir enighet om innstramming, men også om integreringstiltak.
SV-leder Audun Lysbakken sa før møtet at det er uaktuelt for SV å være med i en prosess uten at akutte integreringsutfordringer også blir løst.

På spørsmål om integrering også var et tema på møtet, svarer KrF-leder Knut Arild Hareide:

- Det var ulike tema på bordet, så det var selvfølgelig en helhet. Det var et godt og konstruktivt møte.

De ulike stortingsgruppene skal nå jobbe videre med det som ble diskutert, og de har mål om å møtes igjen om kort tid.

- Selv om endelig neste møte ikke er avtalt, så kommer vi til å jobbe videre, sier Hareide.

Få kontroll Helleland og Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik understreker at det viktigste å få et bredest mulig flertall for nå, er tiltak som kan sikre kontroll med tilstrømmingen. Ap-leder Jonas Gahr Støre sa før møtet at det viktigste er å få kontroll på grensa mot Russland, gjennom en rekke konkrete tiltak for Storskog.

På spørsmål om noen av integreringsforslagene også kan ha innstrammende effekt, svarer Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik:

- Vi ønsker et resultat så raskt som mulig. Det viktigste for oss er å få vedtatt flest mulig innstrammende forslag.

- Er det et alternativ å bare ta innstrammende tiltak i denne runden, og vente med integreringstiltak?

- For Frp er det viktigst å få vedtatt innstrammende tiltak, slik at vi får gjort noe med tilstrømningen over grensene. Hvis ikke vi får gjort noe med det, så vil det uansett bli umulig å håndtere integreringen, sier Nesvik.

Helleland sier han ikke vil dele opp temane så skjematisk nå, og utelukker ikke at det er tiltak ved mottakene som både kan ha integrerende og innstrammende effekt.

Bredest mulig enighet - Hovedsaken nå er å skape en bredest mulig enighet rundt forslag knyttet til innstramming, sier Helleland.

Han sier det en fordel å få «alle med».

- Så får vi se om det er grunnlag for at alle blir enige, sier Helleland.

Dagbladet er kjent med at utgangsposisjonen til regjeringspartiene og Sp er å konsentrere seg om akutte innstrammingstiltak nå, og ta debatten om integreringstiltak senere. Også Ap er med på en slik inndeling, men de andre partiene har signalisert at også integrering må med i denne runden.

Ekstraordinært Etter at statsminister Erna Solberg for en måned siden inviterte til et bredt forlik om håndteringen av den ekstraordinære asylkrisa, møttes de parlamentariske lederne i går klokka 15.

Regjeringen får støtte for en hasteendring av utlendingsloven som gir mulighet til å returnere grunnløse asylsøkere uten realitetsbehandling og ankebehandling. Lovproposisjonen kommer i morgen, og blir ekspressbehandlet neste uke.

Etter det Dagbladet erfarer, får regjeringspartiene i det alt vesentlige støtte til sine forslag til innstramming fra et bredt flertall på Stortinget.

- Send mer politi til Storskog! Ap har de siste ukene kritisert regjeringen for mangelfull krisehåndtering i Storskog, og legger fram forslag de mener er langt mer konkrete enn Frp og Høyres:

• 15 saksbehandlere fra UDI til Kirkenes omgående.

• Ytterligere styrking av Politiets Utlendingsenhet. Omdirigering av mellom 70 til 40 politifolk fra andre distrikter til Sør-Varanger for å løse den akutte krisa.

AKUTT: Det viktigste er å få kontroll på asylstrømmen til Norge, mener de parlamentariske lederne på Stortinget. Det mest akutte er å få stoppet strømmen av grunnløse asylsøkere som kommer fra Russland til Norge over Storskog.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
AKUTT: Det viktigste er å få kontroll på asylstrømmen til Norge, mener de parlamentariske lederne på Stortinget. Det mest akutte er å få stoppet strømmen av grunnløse asylsøkere som kommer fra Russland til Norge over Storskog. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer