Jobber på spreng med å få kontroll før det blåser opp

Kamp mot klokka i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brannmannskaper, politi, militære og frivillige kjemper i natt en intens kamp mot den største skogbrannen i Sverige i moderne tid. Men de kjemper også mot klokka, skriver Aftonbladet.

For torsdag er det varslet mer vind og høyere temperaturer - noe som gir frykt for at brannen kan spre seg enda mer.

I natt skal en mil lang og 20 meter bred branngate stå klar ved brannens østfront.

Intens vannbombing I går kveld ble de fire franske og italienske vannbombeflyene brukt for å få kontroll på brannen. Med ett kvarters mellomrom slapp hver av de flyene sin våte last over storbrannen. De østlige delene av brannområdet var blinket ut som bombemål da operasjonen endelig kom i gang sent i går ettermiddag.

Da «bombetoktet» ble avsluttet for kvelden, hadde de fire flyene droppet 729 000 liter vann over flammene.

I går var også 15 helikoptre - blant dem to norske - i full sving store deler av dagen, i tillegg til 150 brann- og redningsmannskaper.

Vanskelige forhold Innsatsleder Lars-Göran Uddholm ville onsdag ikke anslå når brannmannskapene kan ha brannen under kontroll, ifølge NTB. Svært høye temperaturer, ekstrem tørke og vind har fått flammene til å spre seg raskt.

Allerede tirsdag kveld var 190 kvadratkilometer svidd av.

Brannmannskapenes innsats i natt bærer preg av vissheten om at slukningsarbeidet kan bli vanskeligere torsdag.

Mann omkom Tirsdag omkom en 30 år gammel tømmerbilsjåfør i brannen. Han skulle hente trevirke i området, ifølge det svenske nyhetsbyrået TT. Politiet har etterforsker nå omstendighetene rundt dødsfallet.

Myndighetene har anslått at tømmer til en verdi av 300 millioner kroner kan ha gått tapt i flammene. Om lag 1200 personer er blitt evakuert som følge av brannen.

KJEMPER MOT KLOKKA: Torsdag er det varslet mer vind og høyere temperaturer, noe som kan skape vanskelige forhold i forbindelse med bekjempelsen av skogbrannen i Sverige. Derfor kjemper brannmannskaper mot klokka i natt. Foto: Jonas Lemberg/Expressen
KJEMPER MOT KLOKKA: Torsdag er det varslet mer vind og høyere temperaturer, noe som kan skape vanskelige forhold i forbindelse med bekjempelsen av skogbrannen i Sverige. Derfor kjemper brannmannskaper mot klokka i natt. Foto: Jonas Lemberg/Expressen Vis mer