Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jobber på spreng med å få stoppet vannet i ruinene

Fryser til i Lærdal.

FRYSER: Teknisk etat jobber med å få stengt av vannet i flere nedbrente hus. Ismengden har vokst i løpet av natta.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
FRYSER: Teknisk etat jobber med å få stengt av vannet i flere nedbrente hus. Ismengden har vokst i løpet av natta. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LÆRDALSØYRI (Dagbladet): Teknisk etat i Lærdal kommune jobber på spreng med å få stengt av vanntilførselen i de nedbrente husene etter storbrannen i helga.

I flere bygg, blant annet et lokale ved den gamle idrettsplassen, stod det i går opp vannstråler fra ruinene. I kuldegradene fryser vannet til og det dannes isformasjoner på branntomtene.

- Vi er i ferd med å slå av vannet på branntomtene nå, etter ønske fra huseierne. Vi ser jo at det dannes mye is. I mange av husene som står, der det er drevet slokkingsarbeid, er det også flere centimeter med is i stuene, sier Brugrand til Dagbladet.

Også politiet bidrar.

Strømtrøbbel - Vi bistår kommunen, sier lensmann og innsatsleder Magne Knudsen.

Samtidig som vannet i enkelte områder må skrus av, jobbes det med å få strømmen på.

Hovedstrømlinjen til Lærdal er ødelagt og det kan ta flere måneder å utbedre den. Ordfører Jan Geir Solheim i Lærdal er bekymret for de varslede kuldegradene mot slutten av uka.

Kommunen har vurdert en dør-til-dør-aksjon for å be folk om å spare strøm, i frykt for at strømnettet skal bryte sammen.

Transformatorstasjonen i Lærdal ble nedsotet og ødelagt i brannen, og kommunen har problemer med å gjenopprette og opprettholde strømforsyningen. Til nå har aggergater hjulpet til med å få strøm ut over ledningsnettet i Lærdal.

I GÅR: Dette er tatt mandag. Som en kan se var det noe mindre is på branntomta da.
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
I GÅR: Dette er tatt mandag. Som en kan se var det noe mindre is på branntomta da. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Kommunen har kraft nok, problemet er å få tatt strømmen ned slik at den blir brukbar i strømnettet. TIl det trenger kommunen en transformator.

Forsvarshjelp - Vi har henvendt oss till forsvaret om å få en mobil sekundær transformatorstasjon. Det er meldt kaldere mot helga. Det kan knekke nettet vårt, sier Odd Helge Brugrand, infomedarbeider i kriseteamet i Lærdal kommune.

Statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt i Bergen bekrefter overfor NTB at det skal bli kaldere utover uka:

- Samtidig forventer vi også en god del fralandsvind, med kuling i perioder, særlig i helga. Vår stasjon i Lærdalsøyri viser at de neste dagene vil temperaturen synke ned under minus 5, kanskje ned mot minus 10, sier Fargerlig.

Hele Norges coronakart