Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jobber på spreng på dødsmarkene

Pårørende og lokale redningsmannskaper jobber dag og natt på dødsmarkene i Khao Lak. Det er funnet rundt 1800 døde i det tidligere turistparadiset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KHAO LAK (Dagbladet): Dagbladet har de to siste dagene vært i området som er omdøpt til «Dødsmarkene». Rundt 10 000 turister, minst 136 nordmenn, ferierte på de mange hotellene i området.

Nå begynner det å haste med å få de døde begravet eller kremert. UD frykter at omkomne nordmenn kan havne i massegraver eller på likbål uten å ha blitt identifisert.

Ubegripelig

Ting forandrer seg raskt i katastrofeområdet Khao Lak. Det eneste som er konstant er en fuktig eim. Ingen kan forestille seg hva slags krefter som ble sluppet løs langs strendene her 2. juledag. Etter to dagers vandring i det verste katastrofeområdet etter flodbølgen i Thailand er det fortsatt vanskelig å begripe.

Vi ser ødeleggelsene. Den klamme ubestemmelige lukta ligger som et teppe over steder nordmenn stort sett drømmer seg til. Nå provoserer lukta fram helt andre drømmer.

Venter på svar

Da Dagbladet i går møtte pårørende i området forsto vi at selv ikke de som opplevde katastrofen klarer å forstå. Området er som en filmatisk overdrivelse av hva som kan skje når naturen løper løpsk.Mange sitter nå på hotellene i Phuket og venter. De venter på livstegn fra familiemedlemmer eller venner. Mennesker som fortsatt er kategorisert som savnet.

Andre orker ikke ventetida.

Selv hadde vi med oss en svenske som ville se om kona var igjen i leiligheten de bodde i ved strandkanten. Da bølgen kom, sto hun ved siden av ham på stranda. Ting forandrer seg fort i Khao Lak.

Tragedien er utenfor fatteevne, og har flyttet seg fra stranda til de buddhistiske templene i Khao Lak. I Bang Muang ligger det rundt regnet 500 mennesker uten navn. I plastposer, under åpen tropehimmel.

Lik i trærne

Rekka av poser med døde kropper blir ikke mindre i morgen heller. Havet er allerede begynt å gi tilbake noe av det det tok 2. juledag. I går ettermiddag fant vi det som så ut som en kvinne i vannkanten. Hun lå ikke der dagen før.

Og ennå henger det lik i trærne bak Blue Village Pakarang. Det er umulig ikke å bli berørt av alle skjebnene og historiene. Hvordan folk strekker seg til det ytterste for å hjelpe hverandre. De lokale gutta i Bang Muang har fått den utakknemlige oppgaven å guide folk langs rekkene av døde.

Letingen fortsetter

Ingen kan med sikkerhet si hvor mange turister som er døde i dette området.

Onsdag var om lag 1800 døde funnet i Khao Lak, opplyser major i den thailandske hæren, Chakrit Kaewwattana, til nyhetsbyrået Reuters.

Fortsatt letes det etter lik på strendene og korallrevene utenfor det tidligere turistparadiset. Redningsmannskapene tok seg onsdag inn til øya Kho Khao, som ligger like utenfor Khao Lak. Der venter de å finne flere hundre omkomne.

-  Det endelige antall døde kan komme opp i 2500- 3000, sier den lokale politisjefen Aaron Klaewvateehe.

Internasjonal bekymring

Internasjonalt press mot Thailand stanset tirsdag planene om likbrenning i kjølvannet av monsterbølgen. Men frykten for sykdommer i den kvelende heten i de rammede landene kan føre til at tusener blir gravlagt eller kremert uten at noen vet hvem de er.

-  Det er blitt uttrykt stor internasjonal bekymring for planene, og vi fikk beskjed tirsdag kveld om at brenning ikke vil bli gjennomført nå, sier avdelingsdirektør Sjur Torgersen i Utenriksdepartementet. Men han ser ikke bort fra at det kan skje.

-  Vi må ha forståelse for redselen for epidemier, sier han. For hver time som går øker frykten for sykdommer som følge av døde dyr og mennesker som blant annet forurenser drikkevannet.

WHO frykter dødstallene kan bli fordoblet på grunn av epidemier og sykdommer.

I Sri Lanka har man opphevet loven som påbyr obduksjon av døde for å få fortgang i arbeidet med å få gravlagt ofrene etter katastrofen.

Det er en reell frykt for at venner og familie av ofrene må forberede seg på at mange av de døde aldri kommer til å bli identifisert.

1800 DØDE: Lokale redningsmannskaper jobber dag og natt for å finne døde i det tidligere turistparadiset Khao Lak. Det er funnet vel 1800 døde i området, opplyser hæren i Thailand.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media