Kritisk mangel på intensivsykepleiere:

- Jobber seg i hjel

Norsk helsevesen er i stor grad avhengig av utenlandsk arbeidskraft for å få hjulene til å gå rundt. Det setter pandemien en stopper for, og har ført til en enorm arbeidsbelastning på intensivavdelingene.

BEKYMRET: Leder i Sykepleierforbundet; Lill Sverresdatter Larsen, er bekymret for den store mangelen på intensivsykepleiere og den økte arbeidsmengden det fører til for enkelte. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
BEKYMRET: Leder i Sykepleierforbundet; Lill Sverresdatter Larsen, er bekymret for den store mangelen på intensivsykepleiere og den økte arbeidsmengden det fører til for enkelte. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Særlig er sykehusene avhengig av utenlandsk kompetanse på intensivavdelinger. Men pandemien som har lammet også store deler av våre naboland, gjør at det er behov for kompetansen der.

- Det er nesten umulig å få tak i vikarer, sier leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund til Dagbladet.

Norske intensivsykepleiere må dermed være sine egne vikarer, forteller hun.

- De holder på å jobbe seg i hjel. Det er en helt ekstrem arbeidsbelastning.

- Ikke lov

Sverresdatter Larsen har fått tilbakemeldinger om personer som har jobber 14-timers arbeidsdager på intensivavdeling ti dager i strekk.

- Det er 140 timer i løpet av ti dager. På en intensivavdeling står du inne hos pasientene hele tiden. I tillegg er det ekstremt komplekse pasienter. Det ser ut som en cockpit der inne, og da må man være årvåken og oppmerksom.

En vakt kan for eksempel starte klokka 18 om ettermiddagen og vare fram til klokka 8 morgenen etter.

- Denne arbeidsbelastningen er ikke lov, men det er jo ikke folk, så de opplever det som de må. Alternativet er å stoppe operasjoner og akuttfunksjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer