Kritisk mangel på intensivsykepleiere:

- Jobber seg i hjel

Norsk helsevesen er i stor grad avhengig av utenlandsk arbeidskraft for å få hjulene til å gå rundt. Det setter pandemien en stopper for, og har ført til en enorm arbeidsbelastning på intensivavdelingene.

BEKYMRET: Leder i Sykepleierforbundet; Lill Sverresdatter Larsen, er bekymret for den store mangelen på intensivsykepleiere og den økte arbeidsmengden det fører til for enkelte. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
BEKYMRET: Leder i Sykepleierforbundet; Lill Sverresdatter Larsen, er bekymret for den store mangelen på intensivsykepleiere og den økte arbeidsmengden det fører til for enkelte. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 60 800 +238
innlagt 129 -2
døde 544
påvist smittet 98 700 000+569.9K
døde 2 120 000 +13.2K
Se mer

Særlig er sykehusene avhengig av utenlandsk kompetanse på intensivavdelinger. Men pandemien som har lammet også store deler av våre naboland, gjør at det er behov for kompetansen der.

- Det er nesten umulig å få tak i vikarer, sier leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund til Dagbladet.

Norske intensivsykepleiere må dermed være sine egne vikarer, forteller hun.

- De holder på å jobbe seg i hjel. Det er en helt ekstrem arbeidsbelastning.

STOR MANGEL: Universitetssykehuset i Nord-Norge er et av sykehusene i Norge der det er stor mangel på intensivpersonell, forteller tillitsvalgt. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
STOR MANGEL: Universitetssykehuset i Nord-Norge er et av sykehusene i Norge der det er stor mangel på intensivpersonell, forteller tillitsvalgt. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer

- Ikke lov

Sverresdatter Larsen har fått tilbakemeldinger om personer som har jobber 14-timers arbeidsdager på intensivavdeling ti dager i strekk.

- Det er 140 timer i løpet av ti dager. På en intensivavdeling står du inne hos pasientene hele tiden. I tillegg er det ekstremt komplekse pasienter. Det ser ut som en cockpit der inne, og da må man være årvåken og oppmerksom.

En vakt kan for eksempel starte klokka 18 om ettermiddagen og vare fram til klokka 8 morgenen etter.

- Denne arbeidsbelastningen er ikke lov, men det er jo ikke folk, så de opplever det som de må. Alternativet er å stoppe operasjoner og akuttfunksjoner.

SVARER OM JUL: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarte i formiddag på Dagbladets leseres spørsmål om coronaviruset. Vis mer

På vakt i 16-17 timer

Markus Pikkarainen er tillitsvalgt på intensivavdelingen ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Han forteller om store problemer i den daglige driften.

- Vi har stor personalmangel og er helt avhengige av å leie inn vikarer fra Sverige, Danmark, Finland og utlandet generelt, for å få den normale driften til å gå opp. Nå har vi stor mangel på utenlandske vikarer og tør ikke tenke på pandemien engang. Vi har problemer nok med den daglige driften, sier han.

FORTVILET: Markus Pikkarainen, tillitsvalgt ved UNN, forteller om en ekstrem arbeidsbelastning. Foto: Privat
FORTVILET: Markus Pikkarainen, tillitsvalgt ved UNN, forteller om en ekstrem arbeidsbelastning. Foto: Privat Vis mer

For å få det til å gå rundt, blir den daglige driften basert på ekstravakter, innleie og forskjøvet arbeidstid.

- I turnusen er det vanlig med åtte til ti timers arbeidsdager, men det kommer stadig sms-er om ekstra behov. Spesielt i helgene. Erfarne intensivsykepleiere er det stort sett behov for på alle vakter.

Pikkarainen forteller at det er behov for overtid flere ganger i uka, og at det er overraskende om det ikke kommer en melding om behov for ekstravakter i helga.

- Det er ikke uvanlig at folk jobber for eksempel både dagtid og aften, og opptil 16-17 timer i strekk. Det er ikke planlagt for det, men uforutsette ting skjer alltid, så folk strekker seg veldig. Uten den fleksibiliteten hadde det ikke gått rundt.

- Det gir en ekstremt stor slitasje for intensivsykepleierne, og vi er ekstremt bekymret for at pandemien skal treffe like hardt som i vår. For hvor skal vi da hente folk, vi som ikke har nok til vanlig drift engang? spør han.

STOPPET: Statsminister Erna Solberg (H) orienterte om coronasituasjonen onsdag 25. november. Da Dagbladets reporter stilte et spørsmål om sykehjemmene, måtte helseminister Bent Høie ta over. Vis mer

- Virkelig fortvilet

I løpet av hans 25 år i yrket, har det alltid vært mangel på intensivsykepleiere, forteller Pikkarainen.

- Denne krisen er varslet så ufattelig mange ganger. Nå i disse pandemitider er jeg veldig bekymret for at varslene ikke er tatt til følge tidligere.

- Vi er virkelig fortvilet over hvordan vi skal greie dette om det verste scenarioet slår til.

Avdelingsleder Birgith Nerskogen ved intensiv- og oppvåkningsavdelingen ved UNN sier til Dagbladet at hun forstår at intensivsykepleierne er frustrert over situasjonen.

- Utfordringene som tillitsvalgte beskriver er dessverre ikke unike for UNN, men gjenkjennbare i flere intensivavdelinger i Norge.

- Lokalt har vi en tett dialog med våre tillitsvalgte for å finne løsninger. Vi prøver å finne tiltak innenfor stramme personell- og budsjettrammer, men vi har en sterk heltidskultur i UNN og rammeavtaler om arbeid som gjør at regnestykket ikke går opp.

- SOM EN COCKPIT: Å jobbe på intensivavdeling krever årvåkenhet for å kunne behandle ekstremt komplekse pasienter, forteller leder i NSF, Lill Sverresdatter Larsen. Her fra en intensivavdeling på Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet. Foto: Jil Yngland / NTB
- SOM EN COCKPIT: Å jobbe på intensivavdeling krever årvåkenhet for å kunne behandle ekstremt komplekse pasienter, forteller leder i NSF, Lill Sverresdatter Larsen. Her fra en intensivavdeling på Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer

Endrer regler

Regjeringen endret mandag reglene, slik at personell i kritiske samfunnsfunksjoner, som helsepersonell, får reise inn i Norge selv om de ikke har dokumentasjon på negativ coronatest.

- Endringene er nødvendige for at personell fra utlandet som skal ivareta kritiske samfunnsfunksjoner, skal komme inn i landet, sier helseminister Bent Høie.

De regionale helseforetakene har ytret sterk bekymring til Helse- og omsorgsdepartementet om test-kravet, fordi det har vært krevende å skaffe kritisk personell som insentivpersonell.

- Kritisk mangel

Mangelsituasjonen er gjeldende over hele landet, forteller Sverresdatter Larsen. Også steder med lite smitte. Hun beskriver situasjonen som «særs alvorlig».

- Vi har en intensivkapasitet lik den vi hadde 12. mars. Kanskje enda dårligere. Folk er så slitne. De har ikke hatt normal ferie, har jobbet annenhver helg og lange vakter, sier Sverresdatter Larsen.

Regjeringen har i revidert budsjett for 2020 bevilget 250 nye studieplasser til bachelor i sykepleie. Det er også bevilget 200 nye studieplasser for videreutdanning av sykepleiere.

- Men videreutdanning i intensivsykepleie tar to år, så det kan bare være én del av pakken. Sykepleierne må også få en lønn som gjør at de velger å stå i det selv om det er tøft.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer

NSF har varslet om kritisk mangel på intensivsykepleiere i ti år, forteller hun.

- Likevel har vi ikke den intensivkapasiteten vi skulle hatt. Det kunne blitt gjort mye, men det har ikke blitt gjort.

Mange slutter

Ifølge Sverresdatter Larsen slutter 1 av 5 som sykepleier i løpet av de ti første åra i yrket. Hun frykter presset sykepleierne nå har stått i flere måneder, vil resultere i at enda flere slutter.

- Ut fra alle henvendelsene jeg har fått i år, både tenker og tror jeg at flere enn normalt kommer til å slutte.

Også Pikkarainen mener lekkasjen av sykepleiere er altfor stor.

- Samlet sett bedre

Statssekretær Frøydis Høyem i Helse- og omsorgsdepartementet sier til Dagbladet at over 3000 ansatte i helsetjenesten har gjennomført intern opplæring i intensivbehandling av coronapasienter.

- Jeg er klar over at internopplæring ikke erstatter kompetansen til en intensivsykepleier, men samlet sett er intensivkompetansen bedre nå enn i mars/april, sier hun.

CORONA: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad gjestet Dagbladet TV for å svare på corona-spørsmål fra leserne. Vis mer

- Dere har nå endret innreisereglene, men NSF tror det vil være et problem å få inn personell uansett. Hva tenker du om det?

- Vi jobber langsiktig med dette. Blant annet arbeides det for å utdanne mer personell med intensivkompetanse, sier Høyem.

Hun viser også til at regjeringen, i tillegg til ytterligere studieplasser i 2020-budsjettet, lanserte en plan året før for 80 nye spesialsykepleiere i året.

- Men hvorfor har det ikke blitt tatt tak i dette problemet tidligere?

- Regjeringen har jobbet med utfordringene knyttet til å rekruttere, utvikle og beholde sykepleiere over tid. I stortingsmeldingen Nasjonal helse- og sykehusplan 2020-2023 som ble lansert i fjor, er sykepleiere og helsefagarbeidere pekt på de personellgruppene det skal satses på framover. Coronapandemien har vist oss enda tydeligere hvor viktig dette er, sier Høyem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer