Jobber som i Espås-saken

GEIRANGER (Dagbladet): Politiet tar ingen sjanser i etterforskningen av forsvinningssaken i Geiranger. I går startet de gjennomgang av elektroniske spor for å kartlegge hvem som var i Geiranger da Josephine forsvant torsdag - som da Trude Espås forsvant i 1996.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Turistbygda Geiranger har levd med en uoppklart drapssak siden 20 år gamle Trude Espås ble funnet drept i august 1996. Nå gjør politiet alt de kan for å unngå en liknende situasjon.

- Vi henter inn all informasjon vi kan få via elektroniske spor - mobilbruk, minibanker, kortterminaler, bensinstasjoner. Dette gjør vi for å være i forkant, sier lensmann Jens-Arne Hessegjerde i Stranda og Norddal.

Kartlegger bygda

Kripos-etterforsker Sturla Osen kom til Geiranger lørdag, og bistår politiets etterforskere i forsvinningssaken.

- Vi sikrer oss informasjon i tilfelle det er skjedd noe kriminelt. Vi sjekker ut hvem som har bodd på overnattingsstedene, og kartlegger bevegelsene i bygda denne dagen. Foreløpig har vi ingen grunn til å tro det har skjedd noe kriminelt, samtidig kan vi ikke utelukke det. Det er ganske uvanlig at det går så lang tid uten at vi vet noe, sier Osen.

Foreløpig er det bare snakk om å hente inn all informasjon som er tilgjengelig.

- Vi har ikke gått inn på navn eller konkrete personer. Nå bearbeider vi rundspørringene og setter informasjonen i system, for å kartlegge trafikken i bygda denne dagen.

Foreløpig er det ikke aktuelt å sjekke navn opp mot etterforskningen av drapet på Trude Espås, som pågår fortsatt.

Ingen vitner

- Vi kommer ikke videre før vi finner Josephine Grubben. Har det skjedd noe kriminelt, er vi godt informert i forkant, sier Osen.

Politiet har fortsatt ingen vitneobservasjoner etter at Josephine forlot hotellet hun jobbet på rundt klokka åtte om morgenen torsdag. Flere personer har meldt seg til politiet, men foreløpig har ikke dette ført fram. Politiet oppfordrer fortsatt alle som var i Geiranger torsdag 6. mai om å melde seg. Det viktigste nå er å finne ut hvor 18-åringen kan være.

En etterforskning av denne typen er svært vanskelig i Geiranger, der det bare er rundt 200 fastboende. Resten er turister i gjennomfart, i buss eller båt. Mange er alt reist. Det samme var et problem da Trude Espås forsvant.

- Vi skal finne henne

- Jeg tenker ikke på Trude Espås. Vi leter etter en levende person. Og vi gir oss ikke før vi finner henne, sier lensmann Hessegjerde.

Han var lensmann også da Trude Espås forsvant for snart seks år siden. Han vil heller tenke tilbake på Inghild Hestholm, som ble funnet i live etter seks døgn på en fjellhylle, etter en omfattende leteaksjon i 1998.

I går søkte over 100 mennesker etter den forsvunne 18-åringen. Letingen er fortsatt konsentrert rundt området der de tror hun gikk tur, men også deler av sentrum er gjennomsøkt. I hele går fløy et helikopter mellom fjellene i bygda. Sporene som ble funnet på en isbre bak Storseterfossen ble i går sjekket ut, og politiet tror ikke de tilhører Josephine.

Området der politiet tror Josephine forsvant er svært vanskelig å lete i, og de har ingen konkrete spor på hvor hun kan ha gått videre fra fossen.

Elva stor og vill

Elva i området er stor og vill nå på forsommeren, og politiet er redd hun kan ha falt uti de enorme vannmassene. For to uker siden omkom en 31 år gamle polsk turist i elva. Han ble funnet i en kulp under Storseterfossen.

Likevel velger politiet å vente med å gjennomsøke elva til områdene rundt er grundig undersøkt. Dersom Josephine fortsatt er i live, ønsker politiet å bruke alle ressurser på å finne henne.

I dag tidlig er nye letemannskaper klare for å fortsette den vanskelig jobben. Politiet har bedt om bistand fra Heimevernet, og leitingen vil trappes opp fra i dag. Ved midnatt i går fløy letehelikopteret fortsatt over Geiranger.

TAR INGEN SJANSER: Kripos-etterforsker Sturla Osen (t.v.) kan ikke utelukke at det har skjedd en ny kriminalsak i Geiranger, og sikrer alle mulige spor fra torsdag. - Vi skal være best mulig informert dersom det er skjedd noe kriminelt, sier Osen, her sammen med lederen for letingen Johan Overøye.