Jobbet 50 meter unna da det smalt: - Det kunne vært oss

Polske Artur Kurek (29).

PREGET: F.v. Zbigniew Podniesinski (61), Krzystof Mostek (32)  Artur Kurek (29). Artur Kurek er sterkt preget av ulykken, og gruer seg til dagene som kommer. Foto: Heidi Molsad Andresen
PREGET: F.v. Zbigniew Podniesinski (61), Krzystof Mostek (32) Artur Kurek (29). Artur Kurek er sterkt preget av ulykken, og gruer seg til dagene som kommer. Foto: Heidi Molsad AndresenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GEILO (Dagbladet): - Det kunne vært oss. Men nå går tankene våre til de pårørende, sier mennene som jobbet med armering på toppen av den nye brua da det plutselig smalt 50 meter lenger unna i sprengningsulykka på Geilo onsdag.

Tre personer mistet livet. To andre ble skadd, den ene kritisk og den andre lettere.

Artur og landsmennene Krzystof Mostek (32) og Zbigniew Podniesinski (61) er alle leid inn av  den norske underentrepenøren Sibe.

Podniezinsky jobbet med forskaling på bakken, mens Mostek og Kurek var i gang med armeringsarbeid oppe på den nye brua sammen med to andre da det eksploderte i 12.30-tida.
 
- Uvirkelig - Det var et voldsomt drønn. Ved kontrollerte eksplosjoner kjenner man kreftene i bakken. Nå var det som selve lufta eksploderte. Jeg skjønte umiddelbart at noe hadde gått fryktelig galt, forteller Podniesinski, som har jobbet i bransjen i over 30 år.

Han har aldri opplevd noe lignende.

Artur Kurek nikker:

- Det var helt uvirkelig. Det haglet småstein, og jeg ble truffet både i halsen og på armene. Men det var også andre ting som kom farende gjennom luften. Jeg vet ikke om jeg noen gang kommer til å få bildene ut av hodet, sier han og tørker svetteperlene fra pannen.
 
Kurek er den yngste av de tre, og tydelig preget av ulykken. Han husker lite fra den halvtimen de oppholdt seg på ulykkesstedet etter at det smalt. De har vært i telefonkontakt med bedriftssjefen i Oslo, men ikke fått noe tilbud om hjelp på av Hol kommune.

Ingen av de tre snakker norsk, og engelskkunnskapene er også svært begrenset.

Voldsomt lufttrykk De tre kollegene er nå samlet i leiligheten de deler på Øen Camping, bare noen hundre meter fra ulykkesstedet. De har ikke fått noen informasjon, men er bekymret for at en av deres landsmenn er blant de omkomne.
 
- Vi er fortsatt i sjokk. Jeg tenker på at det kunne vært oss, hvor lite det er som skiller mellom liv og død. Men mest av alt tenker jeg på de som nå har mistet sine kjære. Da blir alt annet uviktig, sier Krzystof Mostek og tar seg til nakken.

Hodet hans ble slengt kraftig til siden av det voldsomme lufttrykket etter eksplosjonen.

- Vi har alle inntrykk av at sikkerheten var godt ivaretatt på arbeidsstedet. Nå er det  mange spekulasjoner rundt hva som kan ha skjedd. Vi vet ikke, vi vet bare at noe har gått fryktelig galt.