Hektiske dager før gjenåpning:

Jobbet døgnet rundt i FHI

Medlemmer av regjeringen og helsemyndighetene forteller om opptakten til beslutningen om å gjenåpne Norge.

Regjeringen fjerner «de aller fleste nasjonale smitteverntiltak» lørdag 25. september klokka 16.00. Slik skal «sjefen sjøl» markere åpninga av Norge. Video: Vegard Krüger / Dagbladet Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 69.33% Første dose: 78.21%

Fredag kunngjorde statsminister Erna Solberg og regjeringen at Norge skal gjenåpnes lørdag ettermiddag klokka 16. Solberg og helseminister Bent Høie forteller til Dagbladet at tidspunktet for gjenåpningen ble besluttet så seint som torsdag.

- Vi tok beslutningen på regjeringskonferansen torsdag, men vi har antatt at gjenåpningen ville finne sted denne uka eller neste uke. Dette basert på informasjon om vaksinasjonsgraden i befolkningen, i tillegg til at smittetallene har falt ganske raskt de siste ukene, sier Solberg til Dagbladet og fortsetter:

- Siden forrige fredag har det også blitt jobbet med TISK-strategien. Vi har blant annet hatt møter med kommunene for å gjennomgå hvordan denne strategien vil være framover, som også er et steg i gjenåpningen. I forbindelse med arbeidet har vi blitt overbevist om at kommunene er i stand til å gjenåpne på lørdag, og at de ikke trenger å vent til neste uke.

SLUTT: Helse- og omsorgsminister Bent Høie fjerner regelen om en meters avstand på klassisk symbolsk vis. Vis mer

Sein invitasjon

Vanligvis inviterer regjeringen til pressekonferanser om coronasituasjonen omkring et døgn i forveien. Denne gangen ble invitasjonen sendt ut fredag morgen.

- Det er rett og slett fordi den endelige beslutningen ikke ble tatt før i går. Deretter hadde vi behov for å jobbe med alle de praktiske tingene, og å få klargjort alle dokumenter og slike ting, så da ble det naturlig å sende ut invitasjonen fredag morgen, sier helseminister Høie til Dagbladet, og opplyser at han sendte den siste e-posten for kvelden i 23-tida torsdag.

Jobbet døgnet rundt

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI erkjenner også overfor Dagbladet at det har vært travelt de siste dagene. Hun kan også fortelle at det gjenstår noe arbeid utover fredagskvelden. Sjefen hennes, direktør Camilla Stoltenberg, opplyser at FHI-ansatte har jobbet døgnet rundt i det siste.

- De siste dagene har vært veldig hektiske for FHI, og det er mange hos oss som jobbet døgnet rundt forrige helg for å ferdigstille anbefalingene til mandag, sier Stoltenberg til Dagbladet og fortsetter:

- Det har også vært mye arbeid som har kommet i kjølvannet av anbefalingene gjennom uka, i tillegg til at det vil bli veldig mye arbeid i helga, for da må vi ta oss av de nye rådene til alle kommunene og svare på alle spørsmålene som vil dukke opp i forbindelse med alle de endringene som vi går inn i nå. Men dette er en gledelig dag.

ADVARER: Helsedirektør Bjørn Guldvog minner om at pandemien ikke er over, og at noen fremdeles er mindre beskyttet. Vis mer

- Arbeidsomt

Helsedirektør Bjørn Guldvog forteller at tidspunktet for gjenåpningen var uvisst også for ham fram til regjeringen tok beslutningen på torsdag. Også i Helsedirektoratet har det vært hektisk de siste dagene.

- Det har vært arbeidsomt, sier Guldvog og forteller at de har jobbet tett sammen med FHI, statsforvaltere, kommuner, Helse- og omsorgsdepartementet, Politidirektoratet, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og mange andre.

- Vi har forsøkt å legge en plan for denne overgangen, samt planlegge hva beredskap skal bety framover når man går over til en normal hverdag. Vi har vært avhengige av å forsikre oss om at dette vil fungere over lengre tid, og det er det vi har jobbet veldig mye med de siste dagene.

KLEMMER TIL: Erna Solberg og Bent Høie slo til med en klem etter å ha annonsert gjenåpning av Norge 25. september 16:00. Video: Regjeringen Vis mer

Riktig tidspunkt

Kunnskapsminister Guri Melby sier at det har vært litt vanskelig å finne det riktige tidspunktet for gjenåpningen.

- Jeg tror at når vi holder en slik pressekonferanse og sier at ting skal tilbake til normalen, så vil veldig mange bli utålmodige. I tillegg er det mange av tiltakene som trenger forberedelser, som for eksempel ting som skal foregå på grensa hvor politiet må forberede seg, sier Melby til Dagbladet og fortsetter:

- Derfor har vi forsøkt å finne et godt tidspunkt hvor gjenåpningen finner sted ganske raskt, men at man likevel får litt tid til å forberede seg. Jeg håper at de fleste opplever at dette skal bli ei god helg selv om man må vente i ett døgn.

ÅPNER: - Nå er tida kommet. Nå skal vi tilbake til en normal hverdag, sier statsminister Erna Solberg. Vis mer

Festligheter

Nylig ankom statsminister Solberg Norge etter å ha deltatt på FNs generalforsamling i New York. Hun forteller at hun ikke fortalte sine kolleger i New York at hun skulle gjenåpne landet.

Videre skal hun delta på arrangementer både fredag og lørdag.

- Jeg skal markere denne begivenheten ved å delta på Stortingets avslutningsmiddag hvor stortingsrepresentanter, regjeringsmedlemmer og ektefeller har blitt invitert av Stortingets presidentskap. Vanligvis avholdes avslutningsmiddagen i juni, men nå skal den tilfeldigvis avholdes samme dag som at samfunnet gjenåpnes. Jeg håper kanskje at det vil bli mulig å ta seg en dans også.

- Hvor tilfeldig er det egentlig?

- Det er veldig tilfeldig. I dag (fredag journ.anm.) har vi fest med Høyres stortingsgruppe, slik som nesten alle andre stortingsgrupper har, så vi skulle kanskje ha gjenåpnet tidligere, men det ville ikke ha vært ansvarlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer