Jobbet for klesgigant i Norge: - Vi ble behandlet som slaver

De polske ansatte som jobbet for klesgiganten Zara forteller om uverdig arbeidsforhold, grov utnyttelse og helsefarlige forhold.

- SOM SLAVER:  - De behandlet oss som slaver, sier en av de polske ansatte til Dagbladet. Han forteller om ulovlige lange arbeidsdager, ulovlig lav lønn og helsefarlig arbeidsforhold. Her fra Arbeidstilsynets aksjon mot butikklokalene til Zara sist onsdag. Foto: SONDRE STEEN HOLVIK/DAGBLADET
- SOM SLAVER: - De behandlet oss som slaver, sier en av de polske ansatte til Dagbladet. Han forteller om ulovlige lange arbeidsdager, ulovlig lav lønn og helsefarlig arbeidsforhold. Her fra Arbeidstilsynets aksjon mot butikklokalene til Zara sist onsdag. Foto: SONDRE STEEN HOLVIK/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - De behandlet oss som slaver, sier en av de polske ansatte til Dagbladet. Han forteller om ulovlige lange arbeidsdager, ulovlig lav lønn og helsefarlig arbeidsforhold.

Det var torsdag i forrige uke at Dagbladet kunne avdekke at polske arbeidere som jobbet for klesgiganten Zara i Oslo hadde blitt utsatt for sosial dumping. 

Aksjonerte mot klesgigant Dagbladet var til stedet da Arbeidstilsynet aksjonerte mot butikklokalene i Bogstadveien dagen før. De ansatte hadde alle logoene til det spanske selskapet Kotablue på brystet.

Da Dagbladet tok kontakt med de ansatte fortalte de at de fikk betalt 22 polske zloty i timen (det vil si 41 kroner). Arbeidstilsynet opplyser overfor Dagbladet at arbeidskontrakter og andre opplysninger de har mottatt bekrefter opplysningene.

Stengte byggeplassen Arbeidstilsynet avdekket også at de ansatte jobbet ti timer hver dag - sju dager i uka. Dette er langt utover det som er lovlig arbeidstid. I tillegg ser det ut til at de ansatte ikke får utbetalt overtid og feriepenger. Sikkerheten var heller ikke i orden og arbeidet ble stoppet av Arbeidstilsynet på stedet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer