<strong>FORTVILET SITUASJON:</strong> De 15 litauiske arbeiderne som søkte hjelp hos Oslo bygningsarbeiderforening i dag har ikke fått lønn på flere måneder. Zhanna Furunes (t.v) er ombud for litauiske og russisktalende medlemmer i Oslo bygningsarbeiderforening. Foto: STEINAR BUHOLM
FORTVILET SITUASJON: De 15 litauiske arbeiderne som søkte hjelp hos Oslo bygningsarbeiderforening i dag har ikke fått lønn på flere måneder. Zhanna Furunes (t.v) er ombud for litauiske og russisktalende medlemmer i Oslo bygningsarbeiderforening. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer

Jobbet i flere måneder uten lønn

Selskapet skylder litauiske arbeidere to-tre millioner, mener fagforeningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): 15 litauiske arbeidere møtte i dag opp på kontoret til Oslo bygningsarbeiderforening.

De har jobbet i flere måneder med prestisjeprosjektet Ringnes Park på Grünerløkka i Oslo uten at de har fått lønn.

- De dro i november. Da hadde de jobbet i flere måneder uten at de fikk lønn, men de ble lovet at det skulle ordne seg, sier Jonas Bals, ombudsmann i Oslo bygnings- arbeiderforening, til Dagbladet.no.

Millionkrav
Lønnskravene fra de 15 arbeiderne varierer, men Bals anslår at totalkravet kan ende på to til tre millioner kroner mot det litauiske selskapet Sventas AS som de har vært ansatt i.

- Kravet er 175 000 kroner bare på de to første arbeiderne vi har rukket å regne sammen, sier Bals.

Ramlinas Beliauskas begynte å jobbe i selskapet for over et år siden. Han håper nå å kunne få en ny jobb i Norge, selv om han har fått en svært ubehagelig opplevelse.

- Men neste gang skal jeg ikke gå med på å jobbe videre hvis sjefen sier at lønna kommer om en uke eller en måned. For da kommer den ikke, sier Beliauskas.

Ringnes Park

• Prosjekt på Grünerløkka i Oslo hvor det totalt er planlagt rundt 700 leiligheter i tillegg til rundt 12.000 kvadratmeter handels- og 12.000 kvadratmeter kontorlokaler. Scandinavian Developement har idéutviklingsarbeidet i prosjektet som er 20 prosent eid av Macama og 80 prosent eid av Orkla Eiendom.

• Første byggetrinn ble lagt ut for salg i 2004 og flere medier omtalte at leilighetene ble revet bort.

• En del av prosjektet, Ringnes Park Øst, ble ferdig i 2006 - og de første beboerne flyttet inn her i 2005. I fjor sommer varslet beboerne at de ønsket å gå til sak mot utbygger Scandinavian Developement. I desember ble det klart at de krevde erstatning for 17 millioner kroner.

• Nå er det klart at 131 beboere av av totalt 175 eierseksjoner går til sak mot utbygger for 43,3 millioner kroner.

• Mens flere beboere som har flyttet inn saksøker utbyggeren er kjøperne i byggetrinnene som ikke er ferdigstilt misfornøyd med store forsinkelser. Siste byggetrinn skal være to år forsinket.

 

Kilde:  E24

Han og de 14 andre har dratt tilbake til Norge i ens ærend for å forsøke å få ut noe av lønna.

- Kjedereaksjon
Jonas Bals frykter at de på langt nær vil få utbetalt alt som arbeidsgiveren skylder.

- Vi regner med at selskapet går konkurs, sier han.

Frykten er velbegrunnet. Dagbladet.no var i ettermiddag i kontakt med eieren av Sventas AS.

- Dette er snakk om en kjedereaksjon. Jeg har ikke fått betalt av selskapet som leide inn meg. Jeg har rett og slett ikke penger til å betale ut noen lønning. Jeg har ikke fått betalt på flere måneder, jeg sender fakturaer, men det skjer ikke noe, sier Rolandas Sventickas.

Sventas er leid inn av selskapet Lunart Nor AS. Hovedentreprenør på prosjektet er OKK Entrepenør AS.

- De som har leid meg inn, skylder meg millioner. Jeg kommer til å tape selskapet mitt nå, sier eieren av Sventas, og legger til:

- Det handler ikke om at jeg ikke vil betale arbeiderne. Jeg liker dem og er fornøyd med jobben de har gjort. Men jeg har ikke penger, sier han.

<strong>MILLIONKRAV:</strong> Ombudsmann i Oslo bygningsarbeiderforening, Jonas Bals, sier at totalkravet fra arbeiderne kan ende opp i mellom to til tre millioner kroner. Foto: STEINAR BUHOLM
MILLIONKRAV: Ombudsmann i Oslo bygningsarbeiderforening, Jonas Bals, sier at totalkravet fra arbeiderne kan ende opp i mellom to til tre millioner kroner. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer

Dagbladet.no har foreløpig ikke kommet i kontakt med noen representanter for Lunart Nor AS.

Strides om sluttoppgjør
Direktør i OKK Entrepenør AS, Fredrik William Baumann, si at de og Lunart NOR AS strides om et sluttoppgjør i saken.

- Det dreier seg om cirka 1,5 millioner kroner som er uavklart. Det dreier seg om noen avviksmeldinger og fremtidsplaner der vi ikke er enige. Vi skal ha et møte om dette til uka for å forsøke å komme til en enighet, sier direktør Baumann til Dagbladet.no.

Han sier at han ikke kjenner til detaljene om hva selskapene er uenige om.

- Det er uansett forferdelig trist at dette går utover arbeiderne. Disse personene er ikke under våre kontrakter, men det er selvfølgelig synd det blir slik, sier han.

Problemprosjekt
Utbygningen av Ringnes Park, som de litauiske arbeiderne har vært involvert i, er et prestisjeprosjekt som har hatt sine problemer underveis.

E24 skrev i fjor at utbyggerne i Scandinavian Development ble saksøkt av beboere for 43 millioner kroner.

Ifølge NRK har de første beboerne som flyttet inn vært misfornøyd med en rekke ting.

<strong>RINGNES PARK:</strong> Her på prestisjeprosjektet Ringnes Park mellom Grünerløkka og Torshov i Oslo jobbet de pengemanglende litauiske arbeiderne. Foto: SINDRE GRANLY MELDALEN
RINGNES PARK: Her på prestisjeprosjektet Ringnes Park mellom Grünerløkka og Torshov i Oslo jobbet de pengemanglende litauiske arbeiderne. Foto: SINDRE GRANLY MELDALEN Vis mer

De første utbygde boligene i prosjektet ble i sin tid pantsatt for store verdier, ifølge Finansavisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer