Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jobbet i gass-helvete

Kan gi narkotisk effekt og bevisstløshet, fastslår ny Ekofisk-rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) De har svimt av og kastet opp på jobb. De har opplevd blod i urin og avføring. Likevel har det vært særdeles knapt med målerapporter som dokumenterer at de mange kjemikalieskadde og kreftsyke oljearbeiderne fra Ekofiskfeltet i Nordsjøen har vært utsatt for giftnivåer som fører til ubotelig helseskade og død. Før nå.

Store giftmengder

Etter Dagbladet.nos mange avsløringer om helseskader og farlig arbeidsmiljø på Ekofisk, startet oljeselskapet ConocoPhillips en retrospektiv eksponeringsstudie som tar sikte på å gi svar på hvilke giftnivåer oljearbeiderne har vært utsatt for.

Det yrkeshygieniske konsulentfirmaet Occupational Hygiene Solutions (OHS) fikk millionkontrakt på det såkalte ERES-prosjektet.

Nå har OHS kommet med en rapport som viser at oljearbeiderne har vært utsatt for enorme mengder produksjonsgass, samt farlige stoffer som kreftfarlig benzen og det reproduksjons-skadelige og nevrotoksiske stoffet normal-heksan.

- Denne giften vi er blitt påvirket av

- Det er jammen godt at dette nå kommer fram. De nye målingene bekrefter det vi alltid har visst. Eksponeringene på Ekofisk har vært store, sier tidligere Ekofiskarbeider Jan Terje Biktjørn.

- Rapporten gir et godt bilde på hva vi har vært utsatt for på jobb. De gassnivåene som er funnet, sier noe om hva vi har vært utsatt for på hele feltet. Det er denne giften vi er blitt påvirket av hver gang vi har åpnet opp systemet, om det har vært i forbindelse med prøvetaking eller vedlikehold, påpeker tidligere kollega Jan-Erik Tandberg.

NYE GIFTBEVIS: Konsulentfirmaet OHS har endelig funnet bevis for at oljearbeidere på Ekofisk har jobbet i et farlig arbeidsmiljø. Foto: OCCUPATIONAL HYGIENE SOLUTIONS AS
NYE GIFTBEVIS: Konsulentfirmaet OHS har endelig funnet bevis for at oljearbeidere på Ekofisk har jobbet i et farlig arbeidsmiljø. Foto: OCCUPATIONAL HYGIENE SOLUTIONS AS Vis mer

OHS utførte målinger på Ekofisk Kilo og Ekofisk Bravo 4. juni 2007. Målingene er gjort i forbindelse med arbeidsoperasjoner som oljearbeiderne har utført daglig på vakt i Nordsjøen.

«Bakgrunnen for dette arbeidet var et ønske om å gjøre målinger på GFUen på 2/4 Ekofisk K/B før den ble skiftet ut. Denne GFU-uniten er den siste av de gamle GFUene på Ekofiskfeltet,» heter det i rapporten.

GFUen (Gas flotation unit) er det siste trinnet i vannrenseanlegget på plattformen, før produsert vann slippes over bord.

«Disse målingene vil utgjøre en viktig del av den retrospektive studien da det er utført svært få tilsvarende målinger tidligere,» understreker prosjektledelsen.

Konsulentfirmaet utførte også eksponeringsmålinger ved det gamle prøvetakingspunktet på Ekofisk Bravo, i forbindelse med utførelse av såkalte vann-i-olje-prøver.

Farlige funn

Rapporten avdekker en rekke forhold som viser at Ekofiskarbeiderne har vært betydelig eksponert for helseskadelige stoffer:

•I forbindelse med vann-i-olje-prøvetaking ble det målt verdier av det kreftfarlige løsemiddelet benzen på hele 20 ppm (parts per million). Dette er langt over den grenseverdien Arbeidstilsynet opererer med for benzen. 12-timersnormen for benzen er satt til 0,6 ppm, 8-timersnormen til 1 ppm og 15 minuttersnormen til 3 ppm benzen. OHS understreker at arbeidsoperasjonen de skyhøye benzennivåene er målt i er av kort varighet.

Jobbet i gass-helvete

•I samme arbeidsoperasjon ble det målt hele 230 ppm av det svært farlige stoffet normal-heksan, som har 12-timersnorm på bare 15 ppm. Stoffet er merket R av Arbeidstilsynet, fordi man mistenker at det har reproduksjonstoksisk virkning på mennesker.

•Det ble også målt meget høye nivåer av produksjonsgass i dampen ut fra vannrenseanlegget, skriver OHS. Gassmengdene er målt med et såkalt eksplosivmeter, og gassutslagene blir målt i prosent av LEL (lower explotion limit). Under prøvetaking ble det målt enorme gassverdier på 5-20 prosent av LEL, understreker rapporten.

«Alarmgrensen er satt mhp eksplosjonsfare på 5% LEL som tilsvarer 2500 ppm metanekvivalenter (...) Eksponeringen for detekterbare nivåer av metan og etan under alarmgrensen kan gi narkotiske effekter som for eksempel døsighet, svimmelhet og i alvorlige tilfeller bevisstløshet,» heter det i rapporten.

- Viser høy eksponering

- Både heksan og benzen er naturlige bestanddeler i råolje. De høye nivåene av disse stoffene i våre prøve, indikerer at oljearbeiderne kan ha blitt eksponert for kortvarige høye nivåer av hydrokarboner når de har foretatt prøvetaking av vann-i-olje, sier daglig leder Hans Thore Smedbold i OHS.

- Vi gjorde tilsvarende målinger i mars 2006 på samme sted, og fant tilsvarende høye nivåer av benzen ved samme arbeidsoperasjon, legger han til.

I forhold til utredning av arbeidstakere med mulig løsemiddelskader, synes OHS-lederen det mest interessante funnet i målerapporten er mengden av metan- og etangass målt i dampsøylene.

De store mengene gass som er målt er knyttet til initiering av produsjonsgass i vannrenseanlegget. De såkalte GFUene har vært brukt med og uten slik gasstilsetning.

- I dampsøyla målte vi høye nivåer av metan og etan. Jan Erik Tandberg forteller at han ved justering av platene inne i GFUen på Eldfisk jobbet med overkroppen inni denne. Vi har ingen grunn til å betvile på hans arbeidsbeskrivelsen. På grunn av temperaturen inne i GFUen på Kilo kan vi imidlertid utelukke at arbeidet har vært utført på denne måten på denne plattformen, sier Smedbold og understreker:

- Målingene indikerer imidlertid at arbeidstakere som har operert GFUene ved vedlikehold av disse, kan ha blitt eksponert for høye nivåer av blant annet benzen.

- Farlig å stole på oljeselskap

Mer enn 130 tidligere oljearbeidere på det ConocoPhillips-opererte Ekofiskfeltet fremmer nå yrkesskadesak. Mange har fått kjemikalieskader, andre har fått kreft.

- Rapporten som nå er kommet viser hvor farlig det er å stole på eksponeringsinformasjonen som tidligere er kommet fra ConocoPhillips. Mine klienter har hele tida understreket at denne har vært svært mangelfull, og de får støtte for dette i rapporten, sier advokat Kjell Inge Ambjørndalen i advokatfirmaet Norman & Co og utdyper:

- Nå bør det være åpenbart for involverte myndigheter og medisinske sakkyndige at de må legge avgjørende vekt på det de syke oljearbeiderne forteller om hva de har vært utsatt for, sier advokaten.

Ambjørndalen representerer mer enn 130 tidligere Ekofiskarbeidere med kjemikalieskader og kreft.

GIFTSKADD: Tidligere Ekofiskarbeider Jan Terje Biktjørn har fått hudplagene godkjent som yrkesskade.
KJEMIKALIESKADD: Tidligere Ekofiskarbeider Jan-Erik Tandberg tåler ikke lenger kjemikalielukt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media