- Jobbet ikke systematisk med overvåking

Førstestatsadvokat Jørn Maurud mener at de pensjonerte politimennene ikke drev systematisk innhenting av informasjon om nordmenn utenfor den amerikanske ambassaden.

IKKE STRAFFBART: Førstestatsadvokat Jørn Maurud mener de tidligere polititjenestemennene og menn med bakgrunn av forsvaret bare har drevet passiv observasjonstjenste for den amerikanske ambassaden.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
IKKE STRAFFBART: Førstestatsadvokat Jørn Maurud mener de tidligere polititjenestemennene og menn med bakgrunn av forsvaret bare har drevet passiv observasjonstjenste for den amerikanske ambassaden. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I alt 19 personer som tidligere jobbet i politiet eller forsvaret er blitt etterforsket etter en mistanke om ulovlig overvåkning av nordmenn siden 2000, for den amerikanske ambassaden.  Ingen var formelt siktet.

Førstestatsadvokat Jørn Maurud i Oslo sier til Dagbladet at etterforskningen har vist at den spesielle enheten har drevet passiv observasjonstjeneste, at de tidligere polititjenestemennene har gjort observasjoner i ambassadens nærområde for å avdekke unormal aktivitet.

- Hadde en PC - Aktiviteten deres har ikke medført mye rapportering. De hadde en PC der de noterte ned nummer på bilskilt og beskrivelser av personer, men de var ikke i direkte nettverk med ambassaden. Det er ikke blitt laget søkbar informasjon om enkeltpersoner. De har hatt stående ordre om å rapportere direkte til politiet eller en person ved ambassaden.

- Dermed har de ikke drevet systematisk innhenting av informasjon om spesielle personer, sier Maurud.

- Ikke straffbart Førstestatsadvokaten fastslår at denne enheten ikke har gjort noe som rammes av den norske straffeloven.

- Vi har fått forklaringer fra de involverte i avhør, men vi har ikke fått tilgang til rapportene som er sendt til ambassaden. De ligger i deres arkiv, og de er ikke tilgjengelige for oss. Det finners ingenting i vårt materiale som tilsier at de har foretatt seg mer enn det de har forklart, sier Jørn Maurud.

TV 2 avslørte Det var TV 2 som i fjor høst avslørte overvåkingen fra en leilighet i Handelsbygningen i nærheten av den amerikanske ambassaden i Oslo. Det ble fulgt opp av redegjørelser i stortinget og politietterforskning. NRK bragte tidligere i dag nyheten om at saken er blitt henlagt som et ikke straffbart forhold.


Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer