Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jobbet med asylsaker i 30 år og aldri opplevd lignende

Advokaten til meksikanske Adán Cortés Salas mener UDIs saksbehandling er kritikkverdig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Advokaten til den 21 år gamle meksikaneren Adán Cortés Salas, som skal bli sendt ut av Norge i mandag morgen, fortviler over hele prosessen.

- Den beskjeden har ikke jeg fått. Jeg har verken fått beskjed om at kravet om å utsette iverksettelsen er avslått og heller ikke at han skal uttransporteres i morgen, opplyser Holmen til Dagbladet søndag kveld.

Adán Cortés Salas søkte asyl i Norge dagen før han stormet nobelscenen under fredsprisutdelingen onsdag. Søndag kveld fikk Salas beskjed om at skal ut av landet.

«Grunnløs asylsøknad» - Sånn er det ikke i asylsaker. Han har fått et negativt vedtak og ba om utsatt iverksetting av det negative vedtaket slik at han lkan være i landet mens klageinnstansen ser på det. Den klare hovedregel er at man er åpen for at det kan skje feil i første instans. Det er grunnleggende rettssikkerhetsgaranti at man derfor kan vente i landet mens klageinstansen behandler saken, forklarer advokat Holmen.

Unntaket er hvis asylsaken er «åpenbar grunnløs», da bortfaller retten. UDI har stemplet Salas' sak som åpenbar grunnløs. Det er den ikke, ifølge Holmen.

- Jeg hadde en sak tidligere denne uken som virkelig var åpenbart grunnløs fordi den var bygget på sosial nød og en vanskelig situasjon fra søkernes side. Men dette er jo en klassisk beskyttelsesak, da har man rett til å vente i Norge mens klagen behandles, sier en frustrert Holmen.

Har klaget Nå jobber Dag Holmen på spreng for å få UDI til å gjøre om vedtaket. Han har sendt brev til UDI hvor han ber om at saken blir håndtert som en ordinær beskyttelsessak, slik at Salas kan få avgitt et intervju og få forklart hvorfor han søker asyl.

- Det trengere ikke å ta lang tid for UDI å gjøre om dette. Jeg har allerede informert dem om både søksmål og store utgifter i forbindelse med å transportere han tilbake til Norge, noe jeg vil kreve, dersom de ikke gjør det om, forteller advokaten.

- Kritikkverdig behandling Holmen mener at Salas har krav på en vanlig asylsøkerprosedyre, og at søknaden behandles som en ordinær beskyttelsessak, siden det er en reell fare for livet hans i hjemlandet, Mexico. 

ADVOKATEN FORVILER: Advokaten til 21 år gamle meksikanske Adàn Cortès Salas mener behandlingen av hans klients asylsøknad er svært kritikkverdig. Her ankommer Salas Oslo tingrett fredag 12. desember. Foto: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
ADVOKATEN FORVILER: Advokaten til 21 år gamle meksikanske Adàn Cortès Salas mener behandlingen av hans klients asylsøknad er svært kritikkverdig. Her ankommer Salas Oslo tingrett fredag 12. desember. Foto: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN Vis mer

Meksikanske Adán stormet scenen under utdelingen av Nobels fredspris med et meksikansk flagg og ropte «Vær så snill, Malala, ikke glem Mexico». Han protesterte mot massemordet på 43 lærerstudenter i hjemlandet hans, i byen Iguaka i september i år. Etterforskere mener nå at studentene ble kidnappet av korrupte tjenestemenn, før de skal ha blitt gitt videre til en gjeng som drepte dem. Deretter skal studentene ha blitt brent og likene ble kastet i elva. 

- Saksbehandlingen er kritikkverdig og det juridiske skjønnet er kritikkverdig. Det å definere denne saken som åpenbar grunnløs er helt klart feil. Jeg har jobbet med asylsaker i 30 år og aldri opplevd noe lignende, sier Holmen.

- Det går an å ta feil juridisk, men her er feilen veldig grov, men jeg skal ikke spekulere mer i årsaken til det.

Dagbladet har vært i kontakt med UDI som ikke hadde anledning til å svare på kritikken søndag kveld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media