Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jobbet med sikkerheten da de ble skutt

Forsvaret mener det bare var tilfeldig at de norske soldatene ble truffet under angrep mot Meymaneh.

ANGREPET: Søndag ble tre norske soldater skutt og lettere skadet da opprørere skjøt mot den norske leiren i Meymaneh i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
ANGREPET: Søndag ble tre norske soldater skutt og lettere skadet da opprørere skjøt mot den norske leiren i Meymaneh i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tilstanden til de tre som ble skadd etter skyting mot den norske leiren i Meymaneh er god, melder Forsvaret til Dagbladet.

De to som ble lettere skadet er skrevet ut, mens en tredje soldat med skuddskader i låret er sendt til undersøkelse ved det tyske sykehuset i Mazar-e-Sharif.

En av de to med lettere skadd ble skutt i den skuddsikre vesten og fikk fragmenter i skulderen, men livet ble trolig reddet av den skuddsikre vesten.

Jobbet med sikkerhet Det har tidligere kommet meldinger om at man har skjerpet sikkerheten ved den norske leiren etter episoden, ved blant annet å legge om kjøreruter. Oberstløytnant og senior talsmann John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter, opplyser at det er noe man gjør hele tida.

- Når slike ting skjer er det en ekstra påminnelse og en økt årvåkenhet, men vi varierer jo rutinene hele tida, sier Lien.

Han opplyser at de tre soldatene ikke jobbet helt ute av leiren, men mellom den indre muren og det ytre gjerdet.

- De jobbet med et sikkerhetsrelatert prosjekt og et fundament til noe som skal bedre oversikten i området, forteller Lien til Dagbladet.

- Trengte bare sekunder Han mener det tilsynelatende var tilfeldig at det som trolig var opprørsstyrker sympatiserende til Taliban klarte å treffe de norske soldatene fra 500 meters avstand.

- De trengte nok ikke mer enn noen sekunder til å gjøre det. De kunne ha kommet på en motorsykkel, skutt noen salver i riktig retning og stikke av. Det var såpass lang avstand at det trolig var tilfeldig at de traff, og det er vanskelig å unngå slike ting.

Forsvaret antar at de norske soldatene ble skutt 500 meter nord for leiren, og Lien forteller at sikkerheten i Meymaneh er lagt opp slik at eventuelle angripere må på god avstand uten å bli oppdaget.

- Men vi har foreløpig ikke fått noen rapporter om identifisering av angriperne. Afghanske myndigheter jobber videre med dette nå, så vi får avvente og se om man kommer noe nærmere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media