Jobbet over 1000 overtidstimer

FHI-overlege Preben Aavitsland jobbet 1071 overtidstimer i fjor. - FHI bryter loven, sier tillitsvalgt.

FHI-TOPP: - Glad for å bidra, sier Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
FHI-TOPP: - Glad for å bidra, sier Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet jobbet 1071 timer overtid i fjor. Det viser tall Dagbladet har fått tilgang til.

Andre FHI-topper som Frode Forland og Line Vold har også jobbet mye overtid, men i langt mindre grad enn Aavitsland. Forland førte i samme periode 410 overtidstimer, mens Vold førte 357 timer.

Hovedtillitsvalgt i FHI Marc Gayorfar er kritisk til at enkelte nøkkelpersoner må jobbe langt over hva som er forsvarlig og tillatt. Dermed bryter FHI loven, mener han.

- Der er en grense på maks 300 timer, mens enkelte ledere har langt flere, sier han og fortsetter:

- FHI har måttet se seg nødt til å bryte loven år etter år, uten at politikerne forstår at man må planlegge bedre og mer langsiktig i en langvarig pandemi. Det er fordi robust og god beredskap ikke kan eksistere uten det, sier han.

Dagbladet har lagt Gayofars påstander fram for FHI. De ønsker ikke å kommentere dem.

KRITISK: Marc Gayorfar ved FHI. Foto: FHI
KRITISK: Marc Gayorfar ved FHI. Foto: FHI Vis mer

- Kan være problematisk

Arbeidstilsynet sier på generelt grunnlag at hovedregelen er at arbeidstakere kan arbeide inntil 200 overtidstimer i løpet av 52 uker.

- Arbeidstilsynet kan etter søknad utvide grensen slik at en arbeidstaker samlet kan arbeide inntil 400 overtidstimer. Hvis en arbeidsgiver er tariffbundet med en stor fagforening, kan de som regel avtale en utvidelse selv, sier Heidi Mehli, seniorrådgiver i avdeling for kommunikasjon og brukerdialog i Arbeidstilsynet.

Arbeidsgiver har alltid ansvaret for å sørge for at arbeidstakere ivaretas og har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, også under en pandemi, forteller Mehli.

- Det stiller ekstra store krav til at arbeidsgiver sørger for at arbeidstakernes arbeidstid er forsvarlig og ivaretar deres helse og sikkerhet og fortsetter:

- Hvis en virksomhet bryter grensene, er det problematisk ut fra et verneperspektiv. Jo større avvik som forekommer, jo mer alvorlig er bruddet, sier Mehli.

- Horrible tall

Dagbladet har tidligere skrevet at arbeidsbelastningen blant ansatte i faginstansene fortsatt er stor, omkring to år etter at pandemien startet.

- I 2021 har 39 medarbeidere i FHI jobbet over 300 overtidstimer. Noen har jobbet så mye som 1400 timer, 900 timer, 800 timer, 700 timer og 600 timer overtid. Så det er klart at enkelte medarbeidere har ganske horrible tall. Ganske mange av dem som har jobbet mye overtid i 2021 er gjengangere fra 2020, sa Gayorfar.

«DELTAKRON»: Seksjonsleder i FHI, Karoline Bragstad sier hun foreløpig ikke er så bekymret. Vis mer

- Nødvendig

Preben Aavitsland sier han er glad for å bidra og finner arbeidet svært meningsfylt. Utover det har han ingen kommentar.

- Aavitsland er en av FHIs medarbeidere som har jobbet langt utover normalarbeidstid som følge av krisehåndteringen deres, skriver assisterende direktør Gunn Peggy Knudsen i en e-post til Dagbladet.

Hun forteller at overlegen er med i ledelsen for instituttets utbruddsgruppe og for coronavaksinasjonsprogrammet. Han er også en viktig talsperson.

- Han er blant instituttets mest erfarne fagfolk innen smittevern og har en unik kompetanse som det har vært nødvendig og svært verdifullt å benytte i håndteringen av pandemien, sier hun.

- Bekymret

Helseminister Ingvild Kjerkol har tidligere sagt til Dagbladet at hun er bekymret for belastningen som helseforvaltningen har vært utsatt for i snart 22 måneder.

- På bakgrunn av dette har vi påbegynt arbeidet med å styrke vårt beredskapsarbeid, også organisatorisk. Ansatte som jeg nå har ansvar for i mitt departement og i underliggende etater har jobbet langt mer enn vi kan forvente, sa hun.

SVARER: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, tror vi bør leve med et høyere smittenivå enn i dag. Espen Rostrup Nakstad sier det kan få store konsekvenser. Vis mer

- Hva vil dere gjøre for å bedre situasjonen?

- Vi er nødt til å se på hvordan vi kan organisere beredskapsarbeidet på en god måte, slik at det demper belastningen på fagfolkene samtidig som det forbereder oss på nye helsekriser, sa Kjerkol og varslet at hun på nyåret vil fortelle mer detaljert om grepene som tas.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer