TRAGISK: Videoen av George Floyd har gått verden rundt de siste par dagene. Nå har opptak av forløpet til hendelsen blitt publisert. Video: AP Vis mer

Politidrapet på George Floyd:

Jobbet på samme nattklubb

Politimannen Derek Chauvin og George Floyd skal ha jobbet på samme utested. Chauvin er nå siktet for å ha drept Floyd.

Publisert
Sist oppdatert

Hendelsen i Minneapolis USA, hvor afroamerikanske George Floyd ble drept av politimannen Derek Chauvin, har rystet en hel verden. Eksperter sier til Dagbladet at politiet i landet er ute av kontroll, og at afroamerikanere lever i en konstant frykt for å bli drept.

I kjølvannet av hendelsen kommer det fram at Chauvin og Floyd jobbet på samme nattklubb for noen år tilbake. Klubbeieren beskriver at Chauvin var «nervøs» når utestedet arrangerte kvelder for afroamerikanere, ifølge NBC.

- Når vi arrangerte «Urban Nights» spilte vi afroamerikansk musikk. Da var det flest svarte amerikanere i lokalet. Det gjorde Chauvin nervøs. Det var mange som ikke likte han, sier eieren av El Nuevo Rodeo club, Maya Santamaria til NBC.

Hun beskriver samtidig Floyd som snill mann med et stort smil. Santamaria tror ikke Floyd og Chauvin kjente hverandre da de jobbet i to forskjellige avdelinger.

Chauvin er nå siktet for drap.

Skiller seg

Kona til politimannen Chauvin, Kellie Chauvin, har søkt om skilsmisse, opplyser advokatfirmaet hun bruker, Sekula Family Law Office, til CNN.

- I kveld snakket jeg med Kellie Chauvin og familien hennes. Hun er knust av dødsfallet til herr Floyd, og hennes ytterste sympati ligger hos hans familie, hans kjære og alle andre som sørger over denne tragedien. Hun har søkt om å oppløse ekteskapet til Derek Chauvin, heter det i uttalelsen.

En video viser hvordan Derek Chauvin presser et kne mot halsen til Floyd i flere minutter, også etter at han har mistet bevisstheten. Både Chauvin og de tre andre politimenne som var til stede, har allerede fått sparken.

- Kellie Chauvin har ingen barn i sitt nåværende ekteskap, men hun ber respektfullt om at hennes barn, hennes eldre foreldre og hennes utvidete familie får sikkerhet og privatliv i denne vanskelige tida, heter det videre i uttalelsen.

Ignorerer portforbud

Innbyggerne i Minneapolis ignorerte fredag ordfører Jacob Freys portforbud. Samtidig som portforbudet trådte i kraft klokka 20 marsjerte tusenvis i gatene.

George Floyds dødsfall i Minneapolis har ført til omfattende demonstrasjoner i delstaten Minnesota og i flere andre amerikanske delstater og byer. I flere dager har det vært voldsomme opptøyer der demonstranter har støtt sammen med opprørspoliti.

Etter at biler og butikker var satt i brann, og det var meldt om plyndring mange steder, innførte ordføreren portforbud fredag kveld og helga gjennom, men det var tilsynelatende nytteløst.

I Minneapolis var tusenvis av demonstranter i gatene og omringet en politistasjon i byen da portforbudet trådte i kraft, mens de sang og krevde at politiet må stå til ansvar og ropte «Si navnet hans: George Floyd!".

Bortsett fra noe bruk av spraymaling, skal det ha gått rolig for seg.

Andre steder i byen brukte politiet bruke tåregass og gummikuler for å drive mengdene av demonstranter tilbake.

OPPRØR: Folk i Minneapolis fortsetter å demonstrere etter at George Floyd døde etter å ha blitt brutalt pågrepet av politiet. Video: AP Vis mer

Setter inn nasjonalgarden

Guvernøren i Georgia, Brian Kemp, har erklært unntakstilstand i delstaten og setter inn nasjonalgarden for å slå ned opptøyer i Atlanta.

Opptil 500 soldater fra nasjonalgarden vil ifølge Kemp straks bli satt inn «for å beskytte folk og eiendom i Atlanta».

Nasjonalgarden blir ifølge Kemp, satt inn på forespørsel fra Atlantas ordfører Keisha Lance Bottoms, som forgjeves har oppfordret til ro.

Atlanta har i likhet ble en rekke andre amerikanske storbyer opplevd omfattende protester i etterkant av George Floyds død.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer